Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektör anmäld för upprepade kränkningar: ”Väldigt chockad”

Publicerad:
Kränkningarna ska enligt miljö och byggnadschefen ha pågått sedan strax efter att kommundirektören inledde sin tjänst i Kristinehamn hösten 2019.
Kränkningarna ska enligt miljö och byggnadschefen ha pågått sedan strax efter att kommundirektören inledde sin tjänst i Kristinehamn hösten 2019. Foto: Mats Zetterberg

Högljudda utskällningar inför kollegor och mer eller mindre förtäckta hot om uppsägning.

Det anser miljö- och byggnadschefen i Kristinehamn att hon utsatts för av sin högste chef – kommundirektören Martin Willén.

– Hur jag mår? Jag tror anmälan talar för sig själv, säger hon till VF.

Marielle Brandlöv Nilsson har varit miljö- och byggnadsförvaltningens chef i Kristinehamn sedan 2014, men de senaste åren har varit tuffa. Det framgår av hennes tre olika anmälningar mot Martin Willén.

Han började sin tjänstgöring hösten 2019 och redan samma höst ska han ha inlett det hon beskriver som ”kränkande och nedlåtande behandling” gentemot henne.

Droppen blev de senaste veckornas incidenter. Vid ett ledningsgruppsmöte den 24 januari ska kommunens högste tjänsteman ha skällt ut Brandlöv Nilsson efter noter. Det följdes en vecka senare av ett enskilt möte där Willén ska ha hotat med organisationsförändringar som skulle drabba henne på ett negativt sätt.

Miljö- och byggnadsförvaltningens chef i Kristinehamn, Marielle Brandlöv Nilsson beskriver i anmälningarna hur Martin Willén ska ha skrikit och skällt på henne inför flera kollegor.
Miljö- och byggnadsförvaltningens chef i Kristinehamn, Marielle Brandlöv Nilsson beskriver i anmälningarna hur Martin Willén ska ha skrikit och skällt på henne inför flera kollegor. Foto: Kristinehamns kommun

Marielle Brandlöv Nilsson anmäler dessutom Willén för en liknande utskällning som den 24 januari, som inträffade i september förra året. Även då på ett ledningsmöte där många av de högst ansvariga för kommunens förvaltningar deltog.

– Jag anser mig kränkt då Martin Willén under mötet skrek och skällde ut mig inför sju andra kollegor. Jag blev chockad och väldigt ledsen. Konsekvensen blev att jag inte vågade fysiskt besöka arbetsplatsen resten av veckan utan arbetade hemifrån, skriver Brandlöv Nilsson om händelsen den 24 januari.

När VF ringer upp och ber Marielle Brandlöv Nilsson utveckla det hela är hon fåordig.

– Det stämmer att jag lämnat in tre anmälningar om det jag upplevt som oacceptabelt beteende riktat mot mig. Nu får kommunledningen hantera det enligt sina rutiner, och jag vill inte kommentera det hela ytterligare.

Hur mår du just nu?

– Jag tror det framgår ganska tydligt om du läser anmälningarna. Det hör ju inte till vanligheterna att man behöver ta till något sådant.

Martin Willén hänvisar till kommunens utredning och vill inte kommentera anklagelserna för närvarande.
Martin Willén hänvisar till kommunens utredning och vill inte kommentera anklagelserna för närvarande. Foto: Arkiv

VF har sökt Martin Willén, som dock svarar via mejl att han inte vill kommentera:

– Eftersom detta handlar om en upplevelse hos en medarbetare i kommunen som kommer utredas enligt de rutiner som vi har vore det inte lämpligt av mig att kommentera frågan.

Kommunalrådet Lars Nilsson (S) säger att han inte uppfattat någon fientlig stämning inom chefsgruppen:

– Nej, men jag har inte varit kommunstyrelseordförande mer än några månader, och dessförinnan hade jag mest koll på den sociala sidan. Det här är ju allvarliga anklagelser som vi får ta på största allvar.

Hur går ni vidare?

– Ärendet hanteras av HR, men eftersom båda parter är kommunanställda och i chefsposition kommer man att anlita en extern, opartisk utredare som får titta närmare på det hela. Innan det är gjort så kan jag inte säga mycket mer.

HR-chefen Jenny Alpmyr bekräftar också att en oberoende konsult anlitats, och de berörda parterna kommer att intervjuas. Liksom de vittnen som kan ha tagit del av de påstådda kränkningarna.

– När det handlar om kränkande särbehandling åligger det oss att utreda skyndsamt, men det kommer att ta lite tid att höra alla parter. Vi har också tittat på om det finns något som förhindrar att de båda jobbar vidare under processen, och vi bedömer att så inte är fallet.

Artikeltaggar

AnmälningarBrott, lag och rättFörvaltningKränkningarKristinehamnKristinehamns kommunMartin WillénSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.