Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: Avveckla flyglinjen till Arlanda och ersätt med buss

Publicerad:
Hagfors flygplats föreslås bli av med den flyglinje som trafikerar sträckan Torsby/Hagfors och Arlanda.
Hagfors flygplats föreslås bli av med den flyglinje som trafikerar sträckan Torsby/Hagfors och Arlanda. Foto: Daniel Olausson

Avveckla flyglinjen Torsby/Hagfors till Arlanda och ersätt den med flygbuss till Karlstad.

Så lyder det förslag som regeringen tog emot av utredaren Peter Norman idag.

Förslaget redovisades som en del av den utredning om statens ansvar för de svenska flygplatserna som presenterades vid en pressträff tidigare under onsdagen.

Där presenterade utredaren Peter Norman förslag på förändringar rörande den allmänna trafikplikten, det vill säga de flyglinjer som finansieras med offentliga medel.

– Torsby/Hagfors har idag en direktlinje till Arlanda, den föreslår vi ska ersättas med en allmän trafikplikt till Karlstad och med flygbussar eller flygbilar mellan Torsby och Karlstad, och Hagfors och Karlstad, sade Peter Norman på pressträffen.

– Det skulle förbättra upptagningsområdet för hela Värmland, och Karlstad är dessutom en intressant plats med tanke på den nya generationens flygplan som kommer. Det är ett ganska nära avstånd till både Oslo och Arlanda vilket gör Karlstad och Sundsvall till möjliga hubbar när det introduceras i slutet av -20-talet.

Det är idag Amapola som trafikerar linjen till och från Arlanda två gånger om dagen.
Det är idag Amapola som trafikerar linjen till och från Arlanda två gånger om dagen. Foto: Daniel Olausson

Han tillägger också att de eventuella flygbussarna skulle gå hela vägen in till Karlstads centralstation.

Flyglinjen mellan Torsby/Hagfors och Arlanda har sedan tidigare beviljats fortsatt allmän trafikplikt enligt ett beslut av Trafikverket i april förra året.

– Nu ska vi analysera de här förslagen ordentligt innan vi tar ställning till de olika delarna, sade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) på pressträffen.

Parallellt ska förslagen skickas ut på remiss där eventuella synpunkter ska vara inne senast den 23 maj.

– Det är viktigt att inte tappa tempo i det här arbetet, sade Andreas Carlson.

Artikeltaggar

AmapolaAndreas CarlsonArlandaBeslutFlygplanFlygplatserHagforsKarlstadSamhälleTorsbyTrafikTrafikverketUtredningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.