Hoppa till huvudinnehållet

Tandläkare skrev ut för mycket sömnläkemedel

Publicerad:
Ivo kritiserar en tandläkare för att ha skrivit ut för mycket sömnläkemedel.
Ivo kritiserar en tandläkare för att ha skrivit ut för mycket sömnläkemedel. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en värmländsk tandläkare för att ha skrivit ut narkotiska läkemedel för oförsiktigt.

En patient hos en värmländsk tandläkare bad om stöd under tiden hen genomgick en behandling i slutet av 2021. Bland annat ombads tandläkaren skriva ut mediciner för sömnen – Zolpidem och Zopiklon. Patienten uppgav att hen skämdes över en talsvårighet, vilket gjorde att hen inte gick till vårdcentral. Tandläkaren gjorde som patienten ville.

Patienten återkom och påstod att de elektroniska recepten inte nått Apoteket. Tandläkaren hade ingen möjlighet att kontrollera hur det låg till med den saken, utan valde att lita på patienten och skrev ut nya recept.Sammanlagt blev det 160 tabletter Zopiklon och 180 tabletter Zolpidem på två och en halv månad

Inte heller kunde tandläkaren se om patienten redan hade recept på sömnläkemedel – vilket hen hade.

Ivo riktar kritik mot tandläkaren. för att inte ha iakttagit största försiktighet vid förskrivning av narkotiska läkemedel i ett patientfall, och avslutar därmed utredningen.

Artikeltaggar

InspektionerIvoLäkemedelOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.