Hoppa till huvudinnehållet

Kritiseras för att inte ha utrett tvångsvård: ”Röster uppmanar till självmord”

Publicerad:
Ivo kritiserar en värmländsk kommun för att inte ha utrett tvångsvård i två fall.
Ivo kritiserar en värmländsk kommun för att inte ha utrett tvångsvård i två fall. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En värmländsk kommun från kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att inte utrett om tvångsvård varit nödvändig av två medborgare med missbruksproblematik.

I det första fallet rör det sig om en person som flera gånger avbrutit frivillig abstinensbehandling. En läkare skickade in en anmälan och beskriver där hur han misstänker att patienten har drogutlösta psykoser med röster som uppmanar till självmord. Läkaren bedömer att patienten utsätter sin hälsa för allvarlig fara och löper uppenbar risk att förstöra sitt liv.

Men socialnämnden vidtar inga akuta åtgärder, utan beviljar en tremånaders behandling på HVB-hem. Ivo anser att en utredning om tvångsvård borda ha inletts. De har inga uppgifter om hur det gått för personen efter vistelsen på HVB-hemmet.

I det andra fallet har en läkare på psykiatrisk akutmottagning anmält till kommunen att ett omedelbart omhändertagande är nödvändigt då patienten har ett blandmissbruk med psykotiska abstinenssymptom och uppvisar ett suicidalt beteende och ett självskadebeteende. Läkaren menar att det är stor risk att patenten dör.

Socialnämnden inleder inte någon utredning om tvångsvård, utan medborgaren tackar ja till frivillig vård och ett treveckors avvänjningsprogram.

Ivo menar att nämnden skulle ha inlett en utredning om LVM "då det utifrån innehållet i anmälan varit uppenbart att nämnden borde och skulle vidta åtgärder”

Utredningen av Ivo är gjord efter att både en lex Sarah-anmälan och ett enskilt klagomål inkommit.

Kommunen har till 1 mars på sig att redovisa hur man kommit tillrätta med bristerna.

Artikeltaggar

InspektionerIvoLex SarahOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.