Hoppa till huvudinnehållet

Intresset för secondhand ökar bland ungdomar

Publicerad:
Maurine Mahoro och hennes kompisar försöker undvika att köpa nya kläder.
Maurine Mahoro och hennes kompisar försöker undvika att köpa nya kläder. Foto: Siri Schultz

Att handla secondhand har blivit allt populärare bland ungdomar.

Men att börja handla begagnade kläder och prylar kan ha sina svårigheter om man inte har någon tidigare erfarenhet.

– Man kan hitta och utveckla sin egen stil, säger secondhand-entusiasten Maurine Mahoro som ger sina bästa tips.

Maurine Mahoro är 17 år och går samhällsvetenskapliga programmet på Sundsta/Älvkulle-gymnasiet i Karlstad.

Vi träffas i det sociala stråket på gymnasiet i slutet av en skoldag. Maurine kommer med ett brett leende och slår sig ner bredvid mig. Hon, och hennes vänner, är intresserade av secondhand och försöker att minimera inköpen av nyproducerade kläder.

Hon berättar själv att secondhand-shopping och loppmarknader är en hobby som hon har haft de senaste åren.

– Jag handlar på secondhand för att det är miljövänligt och man kan dessutom hitta unika plagg, säger Maurine.

Bättre i småstäder

Hon sveper en blick över människorna som passerar oss samtidigt som hon förklarar att det kan vara svårt att ta steget att börja handla secondhand och att bryta ett invant mönster att köpa nytt.

Man kan behöva leta länge innan man faktiskt köper något på secondhand, menar hon. Men hon menar ändå att det kan hjälpa en hitta sin egen stil då plaggen man hittar på loppmarknad och secondhand är speciella och inte går att hitta överallt i alla andra affärer.

– Myrorna, Röda Korset och pingstkyrkan tycker jag är bäst. De bästa secondhand-butikerna behöver inte ligga i storstäderna och vara de mest välkända kedjorna, säger Maurine.

”Myrorna, Röda Korset och pingstkyrkan tycker jag är bäst”, säger Maurine. Genrebild.
”Myrorna, Röda Korset och pingstkyrkan tycker jag är bäst”, säger Maurine. Genrebild. Foto: Nora Lorek/TT

Hon tycker att man kan hitta minst lika bra plagg och saker – om inte bättre – i småstäder här i Värmland eftersom det inte är lika mycket folk här.

Maurine tror att secondhand-kulturen bara kommer att växa i framtiden och att alla, förmodligen, kommer att bidra till det – både via internet och i fysiska butiker.

Tips från en kunnig

Serafina Kruuse, 23 år, jobbar inom en secondhand-kedja. Hon berättar om hur man ska göra för att börja handla secondhand.

I början kan det kännas besvärligt att vänja sig vid begagnade saker, men man får se det mer som en aktivitet än ett måste, tror hon.

– Börja med att kolla på koppar eller mer materialistiska saker som inte känns så nära inpå. Om man börjar hitta sådana saker kan man sedan långsamt övergå till att hitta kläder, säger Serafina.

Serafina Kruuse tror att secondhand-handeln är här för att stanna.
Serafina Kruuse tror att secondhand-handeln är här för att stanna. Foto: Nora Lorek/TT

Hon berättar att klädindustrin är en riktig klimatbov och när man jobbar i affär får man verkligen se hur trender går om varandra. Det går att hitta allt från unika personliga plagg till trendiga plagg för mycket bättre priser än i vanliga affärer.

– Och det är inte äckligt! säger Serafina.

Kläderna på secondhand är inte solkiga, vilket kan vara en vanlig förutfattad mening hos oerfarna secondhand-shoppare. Men om man tycker så kan man tvätta dem själv innan man börjar använda dem, tipsar Serafina.

Både Maurine och Serafina tror starkt att secondhand är här för att stanna och att fler kommer upptäcka dess fördelar och charm.

Siri Schultz

Artikeln är en del i VF:s satsning på unga där redaktionen bland annat inlett ett samarbete med medieelever på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad. Läs mer om den satsningen här:

VF satsar på unga – inleder samarbete med medieelever: ”Betyder mycket för oss”

LÄS OCKSÅ:

Hugo, 18, satsar allt på sitt stora intresse: ”Ibland skippade jag skolan”Skolkuratorn uppmärksammar: Psykisk ohälsa ökar hos unga

Artikeltaggar

ÄlvkullegymnasietButikerHandelKarlstadKläderSundstaSundsta-ÄlvkullegymnasietSvenska Röda KorsetTrenderVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.