Hoppa till huvudinnehållet

Våren närmar sig – meteorologen: ”Det märks att solen är på väg tillbaka”

Publicerad:
Reporter Matilda Landsberg
Matilda Landsberg
matilda.landsberg@vf.se
Solen lyser allt starkare på himlen.
Solen lyser allt starkare på himlen. Foto: Grøtt

Måndagens sol och värme gav en försmak av vår. Men värmen spås bli kortvarig och den som hade hoppats på vår får hålla ut ytterligare en tid.

Förvånansvärt mild luft har dragit in över länet. Solen har börjat värma backen och knuffat undan molnen.

– Det är definitivt vårvibbar just nu, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Men den som vill njuta av mer sol och värme får vara tålmodig. Våren kommer inte än.

De närmsta två dagarna kommer plusgraderna hålla i sig och framåt helgen väntar ostadigare och kyligare väder. Mer moln drar in och med dem kommer också nederbörd i form av regn och snö.

För att det ska bli vår krävs att dygnstemperaturen har varit på plus, sju dygn på rad. Datumet den 15 februari måste också vara passerat.

– Generellt så börjar nu solen bli starkare och molnen luckras upp. Under februari och mars ökar dagarnas längd som mest. Det märks att solen är på väg tillbaka.

I början av 2000-talet kom våren till Värmland i slutet av mars eller i början av april. De senaste åren har den kommit så tidigt som i månadsskiftet mellan februari och mars.

– Om man ser till det som händer på jorden nu med global uppvärmning är det inte så konstigt. Men allt går såklart också i perioder, säger Max Schildt.

Artikeltaggar

Max SchildtMolnigtRegnSMHISolVindVäderVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.