Hoppa till huvudinnehållet

Personal slår larm – hinner inte gå på toa: ”Det enda vi går på är knäna”

Publicerad:
Hemtjänstpersonalen i Storfors varslar om en arbetssituation som blivit allt mer pressad. ” Folk går sönder, sjukskrivningarna blir längre och längre och allt fler slutar”, säger en undersköterska till VF. (Genrebild) Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

De anställda inom hemtjänsten i Storfors befinner sig på bristningsgränsen. Besök får ställas in, bemanningen går inte ihop, minuter jagas.

– Vi har knappt tid att gå på toa – det enda vi går på är knäna. Det måste bli ändring innan det går ut över de gamla, säger en undersköterska som VF pratat med.

Hon och några kollegor satte sig nyligen och skrev en insändare, där de i tydliga ordalag beskriver sin vardag: Scheman lagda så tajta att de inte går ihop i verkligheten, besök som får ställas in för att det är få personal, ingen tid för raster för att hämta andan eller gå på toaletten.

– Det är dags att man ser allvaret i detta, för nu är det riktigt jävla nära att något går ordentligt fel. Politiker i Storfors, ta ert förbannade ansvar och undvik tragedier! skriver undersköterskan.

Till VF utvecklar hon bilden av en situation som snabbt håller på att spåra ur. Hon berättar om scheman som knappt går ihop, om orutinerade vikarier utan rätt kompetens – till och med vissa utan körkort – som måste plockas in och om brukare som inte kan undgå att märka hur pressad personalen är.

– Jag har jobbat ganska många år, men det är nu det sista året som det blivit ohållbart. Under covid slet vi hårt med masker och visir och ständigt kort om personal, men tänkte att det skulle lugna ner sig efteråt. Så har det inte blivit alls.

Extra oroande, menar undersköterskan, är att förståelsen från chefsskapet och ansvariga politiker verkar saknas. Därifrån talas det istället om överbemanning och ytterligare effektiviseringar.

”Politiker i Storfors, ta ert förbannade ansvar och undvik tragedier!” skriver undersköterskan i insändaren undertecknad ”Förbannad & orolig personal i hemtjänsten Storfors”.
”Politiker i Storfors, ta ert förbannade ansvar och undvik tragedier!” skriver undersköterskan i insändaren undertecknad ”Förbannad & orolig personal i hemtjänsten Storfors”. Foto: Håkan Strandman

– Det är ju rena skämtet. Vi är så jäkla pressade, varenda dag. Folk går sönder, sjukskrivningarna blir längre och längre och allt fler slutar. Vi kvinnor bara nöjer oss och finner oss i nästan vad som helst, men det kommer till en gräns. Jag har älskat det här jobbet men kommer att söka mig vidare inom kort om det inte händer nåt. Vakna för fasen!

Johan Rosqvist, kommunchef och fram till nyligen tillförordnad verksamhetscef även för vård och omsorg i Storfors, reagerar med förvåning:

– Jag måste säga att jag inte känner igen den här beskrivningen, att det skulle handla om så kraftiga arbetsmiljöproblem. Vi är ju en av få kommuner som inte har delade turer, och ganska nyligen erbjöd vi alla som vill att få gå upp till heltid. Och vi ligger på topp tio i landet bland alla 290 kommuner med dyrast hemtjänst.

Rosqvist säger att det sistnämnda lett till att en genomlysning påbörjats för att hitta sätt att effektivisera. Några omvälvande åtgärder har dock inte vidtagits – ännu.

– Nej, och det är absolut inte meningen att det ska gå ut över personalens arbetsvillkor, tanken är att titta på övergripande strukturer. Men det här gör ju att jag blir bekymrad. Jag tar detta på största allvar, nu får vi försöka gå till botten med detta och fånga in hela personalens bild av situationen. Om det blir med enkäter eller möten eller på annat sätt får jag återkomma till.

Artikeltaggar

ÅtgärderCoronavirusetHemtjänstJohan RosqvistStorforsVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.