Hoppa till huvudinnehållet

Förskingringshärvan tas upp av hovrätten: ”Vill se ett längre straff”

Publicerad:
De misstänkta förskingringsbrotten på Kyrkeruds folkhögskola pågick fram till 2015, då den nu 53-årige mannen fick sparken. Inom kort skrivs troligen de sista kapitlen i historien, då hovrätten tar upp fallet.
De misstänkta förskingringsbrotten på Kyrkeruds folkhögskola pågick fram till 2015, då den nu 53-årige mannen fick sparken. Inom kort skrivs troligen de sista kapitlen i historien, då hovrätten tar upp fallet. Foto: HP Skoglund

Förra våren dömdes den tidigare biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola efter en maratonförhandling i tingsrätten.

Nu närmar sig nästa omgång: i april tas fallet upp av hovrätten för Västra Sverige.

– Jag emotser en ny fällande dom, säger åklagaren Magnus Feldt Håpnes.

Efter förskingringsdomen: ”Ansvaret faller tungt på rektorn”Kyrkerud vill se framåt: ”Hoppas inte skolan förknippas med gammalt elände”

Två år och nio månader i fängelse och 4,8 miljoner kronor i skadestånd till folkhögskolans huvudman Region Värmland. Det blev domen mot den nu 53-årige mannen efter rättegången som spände över mer än två veckor.

Värmlands tingsrätt fann den biträdande rektorn skyldig till grov förskingring och trolöshet mot huvudman. Detta efter att han bland annat ska ha tillskansat sig stora delar av de kontanta medel som kom in från sommarkursdeltagarna på folkhögskolan.

Mannen ska därtill ha beställt stora mängder saker på folkhögskolans nota, som han sedan la beslag på själv. Vikportar för 50 000 kronor, en dator för nära 20 000 kronor, en ljusstake för 1 100 kronor och så vidare. Totalt handlade det om prylar för cirka två miljoner kronor.

Har konsekvent nekat

Den biträdande rektorn har konsekvent nekat till brottsanklagelserna – bland annat hävdade han att alla på skolan kände till skåpet där kontanterna förvarades. Inköpen skulle ha använts inom skolans utbildningsramar. Rätten fann det dock bevisat bortom rimligt tvivel att så inte var fallet.

Men nu blir det alltså hovrättens uppgift att ta ställning till det hela. Både den dömde 53-åringen och åklagaren Magnus Feldt Håpnes överklagade domen, och rättegångsdatum har nu satts: den 19 och den 27 april.

– Det blir en förhandling med hänvisning, vilket innebär att båda parter gör en sakframställan den 19:e, därefter går rätten igenom de inspelade förhören och utredningsmaterialet utan att vi behöver vara på plats. Därefter återkommer vi den 27:e för slutpläderingar. Det handlar ju om ett digert material och det blir inte rimligt att kalla alla cirka 40 vittnen på nytt, säger Magnus Feldt Håpnes.

Huvuddelen av bevisningen är densamma som tingsrätten tog ställning till, med några tillägg. 53-åringen och dennes försvarsadvokat har kommit in med kompletterande uppgifter, som Feldt Håpnes i sin tur svarat på.

– Man har bland annat hänvisat till att en del av kontanterna från sommarskolan skulle ha gått till att betala utbytesstudenter. Där har vi svarat att medel till utbytesstudenterna förts vidare från Region Värmland, och i så fall är det de som saknas i motsvarande utsträckning.

Vad är din känsla inför hovrättsförhandlingen?

– Jag emotser en ny fällande dom. Jag har yrkat på ett något längre straff, vi får se var rätten säger om det.

Artikeltaggar

ÅklagareÅrjängBrott, lag och rättFängelseFörskingringKyrkeruds FolkhögskolaRegion VärmlandTrolöshet mot huvudmanVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.