I musikalen ”Utpekad – flyta eller sjunka?” spinner Sundsta-Älvkullegymnasiets estetelever en tråd från 1600-talets häxprocesser till häxjakter på sociala medier och outtröttlig kvinnokamp.
– Man ser väldigt tydliga kopplingar, säger Astrid Ripemo.
”Är jag en häxa eller inte?”, utropar en av de anklagade innan hon förtvivlat springer mot ån för att genomföra ett så kallat häxprov.
– Vi har jobbat mycket med ”det lilla samhället”. Musikalen utspelar sig i en by som heter Åby där saker sprider sig väldigt fort. Min karaktär är en del av några som kallas skvallertjejerna, som gillar att just skvallra och veta vad som händer. Men det är på så sätt saker kan spridas, ändras och förvärras..., säger Lovisa Larsson Runqvist, och får medhåll från klasskamraterna Astrid Ripemo och Matilda Gil Nordensson i ESDT21.
Från det som utspelar sig på scenen i Sundstaaulan går det att dra flera kopplingar till vår nutid, menar eleverna.
– Vi märkte många likheter. Eftersom sociala medier är en så stor plattform, särskilt bland unga, kan rykten och fake news spridas väldigt enkelt. Ibland är det svårt att veta vad som är fejk och vad som är riktigt, säger Matilda Gil Nordensson och tillägger:
– Att folk förr i tiden blev falskt anklagade för att vara häxor... Får man tillräckligt mycket mobbning och hat på nätet kan det bli så att man till slut tror på mobbarna.
Sedan början av läsåret har klassen arbetat med produktionen med hjälp av skolans teaterlärare och koreografer.
– Vi har fått hjälpa till med idéer, sedan har Inger Fransson Finn som är vår teaterlärare skrivit manus utifrån det. Men redan innan sommarlovet började vi prata om vilka teman vi ville ha med och då kom feminism upp, säger Lovisa Larsson Runqvist.
Jämställdhet och kvinnokamp genom tiderna är något som klassen har pratat mycket om under arbetet, berättar eleverna.
– Det är ju skillnader man tyvärr ser i samhället än i dag. Kvinnor har typ aldrig bara fått vara människor, utan alltid varit de som fått ta smällen om något negativt händer, säger Matilda Gil Nordensson.
Dansare i svarta kåpor tågar upp på scenen som badar i grönt ljus, i numret med det passande namnet ”mardrömsdansen”.
– Att leva i det samhället är ju en mardröm och inte vackert på något sätt. Folk blir anklagade och brända på bål, och det var ju saker som faktiskt hände. Det tar vi seriöst och vi vill göra det på rätt sätt, säger Lovisa Larsson Runqvist.
Premiären nu på onsdag i Sundstaaulan klockan 19 följs av ytterligare två speltillfällen för allmänheten den 17 och 18 februari. Samt två skolföreställningar.
Med några dagar kvar till ”showtime” är nervositeten blandad med förväntan, berättar Lovisa Larsson Runqvist.
– Det känns lite sjukt att vi äntligen är här eftersom vi har jobbat med den så länge. Men nu händer det!