Hoppa till huvudinnehållet

Smakstart för Linn Persson – som sedan tappade i VM-jaktstarten

Publicerad:
Linn Persson från Torsby startade som trea och slutade på tionde plats i VM-jaktstarten med tre missade skott.
Linn Persson från Torsby startade som trea och slutade på tionde plats i VM-jaktstarten med tre missade skott. Foto: Anders Wiklund/TT

Linn Persson fick en kanonstart i VM-jaktstarten men efter tre bom och utan toppfart i spåret slutade hon tia.

Mona Brorsson kom på 15:e plats och guldet vanns av Julia Simon från Frankrike.

I fredags fixade Linn Persson från Torsby sin första individuella VM-medalj när hon vann brons på sprinten 7,5 km i Oberhof. Det gav henne med andra ord ett mycket fint utgångsläge i dagens VM-jaktstart 10 km och Persson startade 26 sekunder bakom sprintvinnaren Denise Herrmann-Wick och Hanna Öberg endast ett par sekunder bakom Herrmann-Wick.

Elvira Öberg kastade in handduken till jaktstarten på grund av halsont men totalt fyra svenskor stod på startlinjen och värmländskan Mona Brorsson gick ut som 22:a, 1.31 efter Herrmann-Wick.

Stark svensk start

Linn Persson fick en smakstart med fullt hus i det första liggande skyttet och efter det hade hon 8,7 sekunder upp till ledande Hanna Öberg. I det andra skyttet gick det betydligt sämre för både Öberg och Persson som bommade två skott vardera i ett Oberhof där dimman tätnade och efter två skjutserier var Persson tia. Brorsson hade fullt skytte efter två serier och låg där och då på åttonde plats.

Efter tredje stoppet på skjutvallen, det första i stående, var Ingrid Landmark Tandrevold i ledning. Linn Persson sköt en bom till och var på åttonde plats och Brorsson var elva efter loppets första missade skott. Vid 7,1 km hade Brorsson och Persson cirka en och en halv minut upp till ledande Denise Herrmann-Wick.

Persson bästa svenska

Linn Persson sköt fullt i fjärde och sista serien och lämnade vallen som femma men avståndet upp till pallen var för långt och Persson slutade på tionde plats, 1.27 efter vinnaren.

Och det var fransyskan Julia Simon som vann jaktstartsguld, tyskan Herrmann-Wick tog silver, och norskan Marte Olsbu Røiseland blev trea. Simon sköt endast en bom och segermarginalen var 27 sekunder.

Mona Brorsson hade en bom i fjärde serien och slutade på 15:e plats, två minuter efter Simon. Hanna Öberg kom på 12:e plats med fem bom och Anna Magnusson var 18:e åkare i mål med fyra missade skott.

Sveriges värmländska Mona Brorsson startade som 22:a och kom på 15:e plats.
Sveriges värmländska Mona Brorsson startade som 22:a och kom på 15:e plats. Foto: Anders Wiklund/TT

”Ett tufft lopp i dag”

Linn Persson var med andra ord bästa svenska i jaktstarten, och värmländskan sköt sammanlagt tre bom.

– Det var ett tufft lopp, verkligen. Det var inte helt lättskjutet i dag, det var svårt att se faktiskt, säger Persson till SVT om skyttet och berättar om åkningen där hon tappade tid:

– Det var tufft i dag, det var riktigt kämpigt faktiskt. Jag kände att jag inte riktigt hade dagen och inte riktigt samma tryck som i fredags. Det var mer slitsamt i dag.

Sveriges Linn Persson, Mona Brorsson och Hanna Öberg.
Sveriges Linn Persson, Mona Brorsson och Hanna Öberg. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

Hanna ÖbergJulia SimonLinn PerssonMona BrorssonOberhofSkidskytteSkidskytte-VM

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.