Hoppa till huvudinnehållet

Solberg har kopplat segergrepp – leder med nästan en minut: ”Fantastiskt”

Publicerad:
Här ser det ut att gå illa på lördagens tredje sträcka, Sävar 1, men Oliver Solberg höll sig kvar på vägen och har en stor ledning inför söndagens avslutning.
Här ser det ut att gå illa på lördagens tredje sträcka, Sävar 1, men Oliver Solberg höll sig kvar på vägen och har en stor ledning inför söndagens avslutning. Foto: FREDRIK KARLSSON

Ott Tänak leder Svenska rallyt totalt och Oliver Solberg har kopplat ett rejält segergrepp i WRC 2 med bara tre sträckor kvar.

– Fantastiskt att ha en sån ledning till i morgon, säger Solberg.

13 sekunder efter fredagen ökade successivt under lördagens sju sträckor till 51,6 före tvåan Ole Christian Veiby i Kristofferssonteamets Folkvagn.

Så mycket går inte att tappa i körning på de 68 kilometer som återstår på söndagen.

– Nej, inte om jag inte gör något misstag. Det gör mig inget om jag tappar tio sekunder på första sträckan i morgon, säger Solberg.

Taktiken är klar.

– Det är bara att köra lugnt på de två första långa sträckorna och sedan försöka ta poäng på powerstage.

En mycket nöjd Oliver Solberg efter lördagens etapp.
En mycket nöjd Oliver Solberg efter lördagens etapp. Foto: FREDRIK KARLSSON

Bara avåkning, motorhaveri eller diskning kan stoppa 21-åringen från Mitandersfors från att ta sin första seger i ett VM-rally.

– Bilen är laglig så jag är inte orolig för det, säger Solberg apropå det som hände i Höljes VM-rallycross i somras, där han var först i mål, men diskades efteråt.

– Det har varit en väldigt bra lördag, konsistent och väldigt bra däckval, det tror jag var nyckeln i eftermiddag. Jag har tagit mycket tid på det.

Problemet med understyrning i tyska Toksports Skoda fortsätter, men Oliver Solberg lyckas hantera det bättre.

– Jag har kört som jag gjort hela helgen, med en jämn och bra fart. Det blir inget annorlunda i morgon. Jag tar inga risker. Jag har inte varit i en enda snövall.

Plusgrader väntar på avslutningsdagen, men det är inget som ska påverka negativt.

– Det borde vara bättre för däcken med mjukare grus.

Hur kommer du sova i natt?

– Väldigt skönt.

Veiby konstaterar att avståndet är väldigt stort.

År det fortfarande möjligt?

– Absolut, men inte med körning. Vi slet lite mer bakdäck än vi tänkt så det blev tidstapp på näst sista sträckan. Oliver tog lite för mycket där, annars har det varit jämnt hela dagen.

Oavsett är Veiby inget hot i sammanlagda VM. Han kör inte hela.

– Kanske bara det här, eller en till. Det är rallycross som gäller.

Tvåan efter fredagen, finländaren Sami Pajari, har halkat ner till tredje plats, bland annat på grund av en snurr. Han har ytterligare 22,3 sekunder upp.

I WRC tappade irländaren Craig Breen i Hyundai ledningen till estländaren Ott Tänak, Ford, som har ett försprång på 8,6 sekunder.

Breens teamkamrat Thierry Neuville har smugit upp till tredje plats, 15 sekunder bakom.

Historisk tvåa kritisk till kostnad och intresse: ”Mer avslaget här uppe”Supersupportern håller på alla och ser allt: ”Finns inte fler helger”

Artikeltaggar

BrottCraig BreenEstlandFinska LapplandFordHyundaiOle Christian VeibyOliver SolbergRallySportSvenska rallytSvenska rallyt 2023WRCWRC 2

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.