Hoppa till huvudinnehållet

VM-brons till värmländskan efter jättelopp – och även svenskt silver

Publicerad:
Linn Persson från Torsby gjorde ett kanonlopp på VM-sprinten i Oberhof och tog ett brons.
Linn Persson från Torsby gjorde ett kanonlopp på VM-sprinten i Oberhof och tog ett brons. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Värmländskan Linn Persson fixade ett VM-brons på sprinten i Oberhof som vanns av Denise Herrmann-Wick och Hanna Öberg tog silver.

– Det här slår högt! Det är inte ett OS-guld men det är två olika ligor med lag och individuellt, säger Persson.

Fredagen bjöd på VM-sprint 7,5 km för damer i Oberhof och fem svenskor stod på startlinjen, bland annat värmländskorna Mona Brorsson och Linn Persson.

Båda värmländskorna sköt fullt i det första skyttet som var liggande och gav sig med andra ord en fin start på ett lopp med endast två stopp på skjutvallen. Persson och Brorsson sköt fullt även i det andra stående skyttet och Brorsson var på 30:e plats inför sista varvet i spåret.

Linn Perssons andra fulla skytteserie på 22,8 sekunder gjorde att hon där och då lämnade vallen på tredje plats med cirka 18 sekunder upp till ledande Denise Herrmann-Wick och nästan lika mycket till tvåan Hanna Öberg.

Rafflande sista varv

Torsbybördiga Persson gjorde ett starkt sista varv i spåret och gick i mål på tredje plats, 26,2 sekunder bakom vinnaren Herrmann-Wick. Ingen av de resterande åkarna kunde hota Linn Persson som fixade ett VM-brons och det är hennes första individuella medalj på ett stort mästerskap.

– Efter loppet har det varit dopingkontroller, Vinterstudion, tårta, firande och tal så det har fullt upp, berättar Linn när vi når henne sent på fredagskvällen.

Har du hunnit med att få distans till vad du har presterat?

– Jag är supernöjd och till själva racet har jag fått distans. Men vad det sedan innebär har jag kanske inte fattat, det kanske kommer vid ceremonin under lördagen? Det är nog bra att den är dagen efter för nu har det varit fullt upp! Nu vill jag ha en lugn kväll och ta in det här.

Men det finns lite mer att göra än att prata med media på fredagskvällen.

– Jag har inte hunnit att gotta mig i sociala medier och sett om loppet än. Det får bli den sena kvällens bestyr. Det finns några sms att bevara också och det är superkul att så många hör av sig!

Gick ut lugnt

När vi ber Linn berätta om sitt bronslopp med lite distans låter det enligt följande:

– Jag kunde inte ha gjort det bättre än vad jag gjorde. I början hade jag en fundering på om det gick fort nog, men jag hade också en plan att ta det lite lugnt för det är en uppförsbacke som är extremt tuff och krävande.

När backen var avklarad fick hon ett bra flyt i loppet.

– Jag hade hela tiden någon åkare fem, sex sekunder framför som jag kunde åka ikapp. Jag kunde komma upp och få ryggar när det var motvind och på så sätt fick jag en väldigt fin resa i tävlingen.

Efter det första skyttet låg Linn femma.

– Då tänkte jag att alla borde inte skjuta noll i stående och jag visste att de mest åkstarka hade startat före mig då jag hade ett högt startnummer. Jag hade på känn att jag var med och nosade på en medalj!

Tuffaste kilometerna

Efter en fantastisk ståserie blev det det sista varvet en kamp mot Marte Olsbu Röiseland.

– Jag hann se att jag gick ut som trea på storbildsskärmen men hann inte uppfatta siffrorna. Jag fick snabbt uppgifterna om att jag åkte för en medalj och det gällde att vara snabb. Det var nog de tuffaste 2,5 kilometerna i mitt liv men det var upp till mig hur gärna jag ville ha en individuell VM-medalj.

När du gick i mål som trea - vågade du ta ut medaljen då med tanke på att det var åkare kvar i banan?

– Det är klart man blir lite bakrädd. Jag frågade Emma som är medieansvarig i målfållan: ”Finns det någon bakom? Hur det ut?”. Hon svarade ”Det är klart med medalj”, men innan dess vågade jag inte ta ut något för det var ändå 40 åkare kvar.

Det är inte din ädlaste medalj men den är individuell...

– Ja, och det slår högt! Det är inte ett OS-guld men det är två olika ligor med stafett och individuellt. I lag har vi varit med i toppen länge. Det är häftigt att vara med om det men det är också häftigt att få göra det på egen hand.

Linn är dock snabb med ett tillägg:

– Men egentligen är det inte på egen hand. Det är så mycket jobb omkring och det är så många som inte får synas och höras som är en del av det här.

Linn Persson vann brons och Hanna Öberg silver på VM-sprinten i tyska Oberhof.
Linn Persson vann brons och Hanna Öberg silver på VM-sprinten i tyska Oberhof. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Brorsson 22:a

32-åriga Mona Brorsson slutade på 22:a plats, 1.31 efter Herrmann-Wick.

Sveriges lag gjorde en väldigt bra tävling och Anna Magnusson blev tredje bästa svenska på nionde plats och Magnusson var dryga minuten bakom förstaplatsen. Elvira Öberg hade två bom och slutade på 16:e plats.

Norskan Marte Olsbu Röiseland slutade fyra, drygt fem sekunder bakom Linn Persson.

Mona Brorsson sköt fullt och kom på 22:a plats i sprinten.
Mona Brorsson sköt fullt och kom på 22:a plats i sprinten. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

Anna MagnussonElvira ÖbergHanna ÖbergLinn PerssonMona BrorssonOberhofSkidskytteSkidskytte-VM

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.