Trubaduren ”Grisnils” har avlidit: ”Han trollband publiken”

Publicerad:
”Många minns honom kanske bara för Grisnils, men han har gjort så otroligt mycket genom sitt liv”, säger vännen Patrik Ekman om Stellan Olofsson. Foto: Helena Lindgren

Under artistnamnet Grisnils bjöd Sunnebon Stellan Olofsson publiken på såväl musik som skratt från scenen i årtionden.

– Han ville alltid göra andra människor glada, det var hans passion i livet, säger vännen och hotellentreprenören Patrik Ekman.

Stellan Olofsson var född och uppvuxen i Säffle. Efter en vända i Arvika på 1970-talet slog han i 25-årsåldern ner bopålarna i Sunne. Bland de tidigare banden som han medverkade i kan nämnas Country Seven, Bengt-Oves och Fredriks. Han bildade även den egna orkestern Stellans som, efter att Olofsson lämnat gruppen, kom att bli det namnkunniga dansbandet Torgny Melins.

Efter starten på solokarriären i början av 1980-talet turnerade Stellan Olofsson runtom i landet, senare under artistnamnet Grisnils. Genom åren släppte han några album och var också flitigt anlitad på konferens- och företagsevent.

Det var i jobbsammanhang som Patrik Ekman först kom i kontakt med dansbandsprofilen.

– Jag skulle säga att han var en profil i hela Värmland, ja, även utanför. När jag jobbade på vattenlandet i Sunne var det trubadurkvällarna med Grisnils som norrmännen såg mest fram emot. När vi 2006 började med Torgfesten i Kristinehamn, då var det han och Dublin Fair som lockade mest folk och därefter blev ett stående inslag. En del av min eventkarriär har jag ju att tacka för just det.

Att många minns honom som en historieberättare av rang är Patrik Ekman övertygad om. Som själv många gånger har ”vikt sig av skratt” när han suttit i publiken.

– Hans humor var ju verkligen det som karaktäriserade honom. Den var inte alla gånger så politiskt korrekt men jag tror att vi är många som kommer minnas honom med värme.

Men Stellan Olofssons musikaliska talanger bör inte hamna i skymundan, påpekar han.

– Det ryste i kroppen på mig när han sjöng Elvis Presleys ”Can’t help falling in love”. Stellan var en ruskigt duktig sångare som också blandade det med komiken.

För Stellan Olofsson var inte scenens storlek av betydelse. Mötet med publiken var det som vägde tyngst.

– Om det var 30, 60 eller 1 500 personer spelade ingen roll. Det roliga för honom och det han levde för var att underhålla. Han trollband publiken när han körde sin show.

Stellan Olofsson blev 65 år.

Artikeltaggar

DödsfallDublin FairElvis PresleyKomikerMusikNöje/KulturPatrik EkmanSäffleSångSunneTorgny Melins

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare