Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Hur står det till i Degerfors IF?

Publicerad:
<strong id="strong-508583a98657522198dca65db587288f">Lars Weman, klubbchef Degerfors IF.</strong>
Lars Weman, klubbchef Degerfors IF. Foto: Arkivbild

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Simon Bank och Aftonbladet granskade hösten 2022 hur Degerfors IF hanterat turerna kring den tidigare anställda Victor Lundmark, behövligt då lokaltidningarna allt som oftast verkar klia Degerfors IF på ryggen.

Rö-vitt har varit i superettan sedan 2010 men man pratar ändå själva som att man just tagit steget upp från division 6, skönt för då kan man göra lite och bete sig som man vill. Tills Bank började gräva då.

Eller vänta, man väljer efter Banks avslöjande att stoppa huvudet i sanden. Driver på om att Lundmark som förövrigt är en människa i kamp mot en hel förening ”kunde ha sagt till tidigare”, eller ”visst har tagit ut alla semesterdagar”.

Ett problem är ju att Degerfors IF bevisligen inte haft något system för att räkna av semesterdagar, vilket man erkänt i det inspelade samtalet med klubbchef Lars Weman.

Där man också erkänner att man inte följer de lagar och bestämmelser som finns.

Man har således inte presenterat några belägg för att Lundmark har tagit ut mer semester än han angivit, förövrigt är det föreningens ansvar att se till att detta system finns på plats och inte den anställdes.

Lundmark har uppenbarligen haft koll på sina egna semesterdagar och det verkar ju föreningen varit okej med eftersom man inte lyft ett finger för att se över sina rutiner kring detta, här blir det också konstigt om Lundmark skulle sagt till tidigare vilket Degerfors-sidan verkar ha som något slags grundargument. Man hänvisar också till att Lundmark borde visa klubbkänsla, men jag kan meddela att det finns ingen motsättning i att ha klubbkänsla och vilja få betalt för utfört arbete.

Han hade koll på sin egen semester, och trodde i sin enfald att man fick betalt för semesterdagar man inte haft möjlighet att plocka ut.

Det funkar ju så i den vanliga världen, bortom raka vägen.

Och att det inte funkat så i Degerfors IF, det är inte Lundmarks ansvar att lösa.

Utifrån sett känns det inte heller direkt som att Lundmark legat på latsidan för att få bruket att synas, det har varit kul att följa klubben under dessa år.

”Lundmark ville bara skinna Degerfors IF på pengar”, det verkar vara en populär ståndpunkt på Bruket när man samlar sig mot den farliga omvärlden.

Om jag inte minns fel så säljer klubben Saidi för cirka 5-6 miljoner kronor till Hammarby i denna veva, de inarbetade pengarna Lundmark kräver är så otroligt små i jämförelse. Det ger perspektiv om hur svårt det är att förstå hur Degerfors IF hanterat allt detta.

Man driver det till tingsrätten med vetskapen om att man omöjligt kan vinna denna strid, man fightas trots allt mot Sveriges rikes lag.

När inspelningen som totalt sparkar omkull Degerfors IF framkommer under tingsrättsförhandlingen, ja då går man med på att betala Lundmark pengarna han har rätt till. Men i pressen heter det att Degerfors IF inte vill slösa mer på skattebetalarnas pengar, vilket är en ren lögn.

Man kanske också borde fråga sig hur mycket Lundmark gjort under sin tid i klubben, hur många vägar har han öppnat, hur många har han fått att ”Tro på det” på vägen mot allsvenskan och hur många miljoner hans verkställda idéer dragit in. Att se hur Degerfors IF i mitt tycke fryser ut en människa, när man så gärna i andra sammanhang pratar om ”aldrig ensam med oss”. En person som med hjärta på kort tid dessutom gjort så oerhört mycket för klubben.

Styrelseledamöter har varit ute i sociala medier och svingat, dock utan självinsikt.

Styrelsen är nämligen ytterst ansvarig för den uppkomna situationen, då är det naturligtvis lättare att hata på Lundmark än att ta egenansvar.

Klubbchef Weman och ordförande Rakar, alla kan göra fel och så har människor gjort i urminnes tider. Jag själv gör fel varje vecka. Men erkänn då det omgående, eller efter en stund i alla fall.

I stället driver ni detta till absurdum och framstår tyvärr som väldigt oseriösa.

Klubben är en underdog i nästan alla sammanhang, det är man bra på att föra fram.

Här är det omvända roller, men Degerfors IF verkar inte tycka det är så viktigt att visa medkänsla när man själva är den stora spelaren i rummet. Det är ledsamt att beskåda.

Tystnads och ryggdunkarkulturen som verkar vara orubblig i Degerfors IF, på samhället och i sociala medier är så otroligt skadlig, plats för oliktänkande finns det?

Lundmark är boven, längre än så räcker inte tankarna.

Med det kommer också det skadliga hatet, hoten och massa jävla mörker.

Degerfors IF, Degerfors kommun och Vulkanerna kan samtliga fundera över hur man skall undvika att detta sker igen. Köp en spegel, titta i den, förändra, ställ krav och utvecklas.

Lokalpressen behöver också se sin roll bortom matchrapporter och mysiga spelarreportage, Rö-vitt relationen kan aldrig bli viktigare än att den också tål en granskning.

Gör om och gör rätt har väl aldrig varit mer passande än nu Degerfors IF!

Till alla, ta hand om er!

Marcus

Svar direkt

Att Degerfors IF brustit i rutinerna kring registrering av semesterdagar råder det inget tvivel om. Att praxis varit annorlunda är också sant, vilket verkar ha fungerat sedan 2010 när Degerfors IF gick upp i Superettan. Troligtvis är det också sant är att föreningen haft utmaningar genom åren där jag gissar att klubbchef och styrelse har gjort sitt allra bästa för att reda ut situationen, sannolikt efter någon form av prioriteringslista. Jag gissar att registrering av semesterdagar inte har varit den största utmaning som föreningen stått inför, vilket inte ursäktar föreningens brister, men det förklarar varför rutinen inte fanns på plats.

Felet som uppmärksammades under 2022 är enbart Degerfors IF ansvar som arbetsgivare.

Personligen håller jag med signaturen ”Marcus” att Lundmark gjort stort avtryck och många minnesvärda kampanjer, vilket framgått i media vid flertal tillfällen, bland annat i Aftonbladets artikel som du lyfter fram. Däremot råder det meningsskiljaktigheter gällande antalet uttagna semesterdagar, vilket också rapporterats om. Att hela situationen slutade i förlikning i en rättssal är ett stort misslyckande.

Att jag skriver sannolikt och troligtvis beror på att jag inte arbetade i klubben under Superettan-åren eller under de två år som Lundmark arbetade på kansliet. Detta innebär att jag omöjligt kan veta, jag kan bara gissa eller anta. Det faller således på sin egen orimlighet att jag skulle kunna erkänna, eller bekräfta, att Degerfors IF inte har följt lagar och regler, efter en månad som anställd klubbchef. Det var klumpigt uttryckt av mig och jag ångrar det.

Jag kan dock erkänna att varken jag, eller någon i föreningen, är nöjd över hur situationen utvecklades. Det är ett misslyckande för mig som klubbchef och för föreningen. Vi har därför tecknat ett avtal med företagshälsovården i syfte att få stöttning kring vårt arbetsmiljöarbete och även kunna ge stöd till medarbetare. Vi har även upprättat rutiner kring hantering av semesterförläggning samt infört ett administrativt stödsystem som åtgärd till tidigare nämnd brist. Utöver detta arbetar vi återkommande förbättringsprocesser i syfte att utveckla och förbättra Degerfors IF som arbetsgivare.

Självklart tar vi avstånd från hat och hot, vilket vi även publicerade i ett ställningstagande på vår hemsida, i anslutning till reaktionerna som följde Aftonbladets artikel.

Dessa rader har till syfte att bringa klarhet i Degerfors IF ansvarstagande i situationen samt beskriva några av de förbättringsåtgärder som vidtagits. Vi kommer inte kommentera ärendet ytterligare.

Lars Weman, klubbchef Degerfors IF

Svar direkt

Hej Marcus!

Jag håller med dig, det är lätt att bli lite småförälskad i Degerfors IF.

Lätt att charmas av Patrik Werners avdramatiserande och ärliga sätt, lätt att gilla hur klubben trotsar naturlagarna och inte bara tagit sig tillbaka till allsvenskan – utan även lyckats klara sig kvar.

Men du har en poäng i att den förtjusningen inte ska innebära att man avstår från att granska, eller som du beskriver det hur ”lokaltidningar allt som oftast verkar klia Degerfors IF på ryggen”.

Men i Värmlands Folkblads fall kan jag inte köpa beskrivningen.

Det var vi som avslöjade hela historien om hur Lundmark stämt klubben, hur han inte fått ut sin ersättning och hur han till och med portats från Stora Valla. Vi lät Victor Lundmark komma till tals, vi lät klubbchef Lars Weman ge sin syn. Vi var sen även enda media på plats under själva rättegången och gjorde samma sak där.

Så att vi värderar relationen med DIF över att granska dem, det håller jag inte med om.

Mysiga reportage och initierade matchanalyser ska vi fortsätta göra – precis som att granska såväl Degerfors som övriga klubbar i Idrottsvärmland.

Johan Ekberg, sportchef Värmlands Folkblad

Artikeltaggar

AftonbladetArbetsgivareBristerDegerfors IF HerrInsändareLars WemanÅtgärder