Hoppa till huvudinnehållet

Rekordhöjning av VA-taxan väntar i Arvika: ”Haft stora kostnadsökningar”

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Arvika kommun gör en rekordhöjning av VA-taxan.
Arvika kommun gör en rekordhöjning av VA-taxan. Foto: HP Skoglund

VA-taxan i Arvika kommer att behöva höjas rejält från och med mars månad. Orsaken är de stora kostnadsökningar som verksamheten drabbats av.

– Framförallt höjda elpriser och höjd ränta, säger Anders Norrby, vd på Arvika Teknik.

Det är tuffa tider nu, vilket märks även hos kommunens VA-verksamhet. Det drastiskt stigande elpriserna har bidragit med en kostnadsökning på 3,2 miljoner kronor för elen och den stigande räntan har ökat verksamhetens räntekostnader med 6,5 miljoner kronor. Dessutom har de ökande kostnaderna för sådant som tjänster och material bidragit med ytterligare en kostnadsökning på 1,5 miljoner kronor.

Totalt rör det sig alltså om kostnader som ökat med över elva miljoner kronor, vilket VA-kollektivet får dela på. Den planerade höjningen av taxan ligger på 14 procent, vilket är en historiskt stor höjning.

– Jag har i alla fall inte varit med om att vi har höjt så mycket någon gång tidigare, konstaterar Anders Norrby.

Många i samma sits

Samtidigt som höjningen är unikt stor för Arvika kommun så är den inte på något vis unik i vare sig tiden eller i länet.

– Det är många andra kommuner i Värmland som har aviserat lika stora höjningar som oss och av samma orsaker, säger Anders Norrby.

Den aviserade taxehöjningen kommer efter flera år med relativt stora höjningar och med ytterligare en förmodat kraftig höjning i framtiden. Under året kommer kommunens VA-nät nämligen att byggas ut till området Högvalta, vilket handlar om en satsning i 40-miljonersklassen.

– Det kommer att kosta väldigt mycket pengar och den kostnaden kommer att till viss del belasta VA-kollektivet, konstaterar Anders Norrby.

Hur stor den taxehöjningen blir återstår dock att se.

Artikeltaggar

Anders NorrbyArvikaArvika kommunEkonomiHögvaltaVAVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.