Hoppa till huvudinnehållet

Vattenvårdsförening om Bäckhammar bruks klartecken: ”Känner tillfredsställelse”

Publicerad:
Reporter Mats Zetterberg
Mats Zetterberg
mats.zetterberg@vf.se
Lennart Sylwander är med i Vismans Vattenvårdsförening som bildades för att värna vattendraget.
Lennart Sylwander är med i Vismans Vattenvårdsförening som bildades för att värna vattendraget. Foto: Peter Bäcker

Vismans Vattenvårdsförening har gått i genom de 130 sidorna domslut för Bäckhammar bruks satsning. Därefter har föreningen tagit ställning.

– Föreningen känner ändå en tillfredsställelse till stora delar av domen. Vi hoppas nu att vattendraget Visman kan vara tryggad för framtiden, säger Lennart Sylwander.

Miljödomstolen, Länsstyrelsen och Nordic Paper har sedan en tid tillbaka konstaterat att Visman är en alltför otillräcklig recipient. För en vecka sedan beslutade mark- och miljödomstolen att Bäckhammars bruk ska få möjlighet att öka produktionen. Den gav bland annat grönt ljus för en avloppstub från Visman till Vänern.

Nöjda med tuben

– För Vismans del känner vi oss nöjda med att tuben till Vänern kommer att byggas och att kyl och processvattnet framöver inte leds ut till Vänern via Visman, att ingen produktionsökning godtags innan den har färdigställts, säger han och fortsätter:

– Vi känner oss mindre nöjda med domens otydlighet och krav på vilken funktion den cistern som skall, eller föreslås byggas. Domens otydlighet vad gäller dagvattenutsläpp från hårdgjorda ytor för virke. Domen tar inte heller ställning för ett återställande av fisklivet i Visman. Denna fråga faller utöver denna prövning som det heter.

Läs också

Artikeltaggar

BäckhammarMiljöNordic PaperVisman

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.