Hoppa till huvudinnehållet

Två av landets fulaste hus finns i Karlstad: ”Betongfasad à la Tjernobyl”

Publicerad:
Stadshuset i Karlstad blev inte direkt snyggare av påbyggnaden, anser Arkitekturupproret.
Stadshuset i Karlstad blev inte direkt snyggare av påbyggnaden, anser Arkitekturupproret. Foto: Peter Bäcker

Arkitekturupproret har återigen tagit fram kandidater till det inte så smickrande Kasper Kalkon-priset – för landets fulaste nybyggen under förra året.

Två av dessa återfinns i Karlstad.

Arkitekturupproret är enligt egen utsago en ideell och ideologiskt obunden folkrörelse och de har genom åren gjort sig kända inte minst för en stark kritik av vad de själva brukar benämna som oinspirerande betonglådor av miljonprogramskaraktär och parasitiska påbyggnader i historiska miljöer.

Framförallt är det kanske den årliga framröstningen av årets fulaste hus som brukar leda till stort medial genomslag, där bland annat MSB-huset i Karlstad tidigare har varit med som en het kandidat.

”Betongbrutalism”

Även i år har Arkitekturupproret tagit fram ett antal byggnader som de anser strider mot allt vad god smak heter. Totalt är det 17 kandidater, varav två stycken alltså ligger i Karlstad, en kommun som pikant nog har vunnit Sveriges arkitekters pris som Årets arkitekturkommun tre år i rad.

I hård konkurrens med många andra relativt lådliknande och gråa nybyggen är nybygget i kvarteret Bävern i Haga samt påbyggnationen av gamla stadshuset de värmländska kandidaterna till det inte så smickrande priset.

För tankarna till 50-talsbrutalism enligt Arkitekturupproret, som uppenbart inte gillar den stilen i nybyggen.
För tankarna till 50-talsbrutalism enligt Arkitekturupproret, som uppenbart inte gillar den stilen i nybyggen. Foto: Peter Bäcker

Nybbygget i Haga kallas av Arkitekturupproret för ”en låda som för tankarna till 50-talets betongbrutalism”. Att huset ligger vägg i vägg med Frälsningsarméns gamla röda kyrka bidrar bara ytterligare till nybyggets fulhet, anser Arkitekturupproret.

”Parasit på parasiten”

Ännu hårdare omdöme får påbyggnaden av gamla stadshuset på Drottninggatan. En redan i grunden ful byggnad i en miljö som domineras av gammal träbebyggelse har nu blivit ännu fulare, anser Arkitekturupproret, som konstaterar att det är imponerande ”att få fasadmaterialet i trä att se ut som en gammal betongfasad à la Tjernobyl (efter olyckan)”. Påbyggnaden kallas av Arkitekturupproret för en ”parasit på parasiten” och de anser nu att Karlstads kommun kanske borde satsa pengar på att sätta ut papperskorgar på gatan utanför, så att ”de stackars fotgängarna har något att kräkas i” när de passerar. Ord och inga visor med andra ord.

Hur det går för Karlstads bidrag till Kasper Kalkon-priset återstår att se. Den 13 mars koras ”vinnaren”.

Artikeltaggar

ArkitekturArkitekturupproretBostad och byggenHagaKarlstadKarlstads kommunKritikMSBTjernobyl

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.