”Saftigt underskott” inom industrin – svårt att rekrytera

Publicerad:
Att rekrytera till industribranschen har varit svårt under lång tid, och kommer att vara även framåt. Det menar Mattias Säfström som är vd på IUC/Stål & Verkstad och ordförande på Teknikcollege Värmland. Foto: Mattias Hedström

Industrin har svårt att rekrytera kvalificerad arbetskraft. Branschen står inför en utmanande framtid.

– Jag tror att man kan bli bättre på att visa upp hur framtiden kan se ut inom industrin. Då finns det ännu mer spännande saker att peka på, säger Mattias Säfström, vd på IUC/Stål & Verkstad och ordförande på Teknikcollege Värmland.

Värmland har en lång tradition av industriföretag i länet, vissa företag som är flera hundra år gamla. För att hålla branschen igång behövs runt 250 personer anställas varje år, enligt Mattias Säfström.

Tuffast att rekrytera är yrkesutbildade personer som gått industriprogrammet. Mattias Säfström berättar att prognosen som Region Värmland gjort fram till 2035 pekar mot ett saftigt underskott av den typen av personal.

– Det är den största svårigheten för industrin. Det är inte unikt för Värmland utan det gäller hela landet, säger han, och fortsätter:

– Det är tufft att rekrytera och har varit under lång tid, och kommer också att vara under lång tid framöver.

”Locka unga till branschen”

Det är flera anledningar till varför det ser ut som det gör. Pensionsavgångarna är en anledning. Fram till 2024 behövs åtta av tio industriarbetare bytas ut, vilket industrin inte klarar av.

Även de senaste årens utflyttningar påverkar också.

– När vi har ett utflyttningsnetto så blir vi färre som kan jobba, egentligen i alla branscher, och industrin med många anställda blir tufft drabbade.

För att förbättra industrins kompetensförsörjning har man i hela landet samverkansplattformen Teknikcollege – här möts företag, utbildningar, myndigheter och intresseorganisationer.

I Värmland samverkar ett 90-tal företag för att säkra kompetensförsörjningen.

– Här jobbar vi med olika typer av träffar och information till unga, säger Mattias Säfström.

Det genomförs årligen flera olika insatser för att locka unga till branschen, bland annat anordnas industrinatten. Då får unga möta framtidens arbetsgivare samtidigt som de får en inblick i deras verksamhet. De försöker också locka fler tjejer till industrin, som fortfarande är mansdominerad.

– Så det sker en hel del saker i dag. Sen ser vi att problemen kvarstår så det gäller att göra mer helt enkelt, säger Mattias Säfström.

Börja tidigt

På Billerud Gruvön håller man just nu på att rekrytera inför sommaren. Mia Sundvisson, som är kommunikationsansvarig, berättar att de har svårt att rekrytera inom vissa kompetensområden. Hon menar att man behöver börja tidigt med insatser för att locka fler unga till industrin.

– Vi behöver börja redan i skolan. För i nian på högstadiet gör man valet vad man ska läsa på gymnasiet, och då kan det vara lite sent, säger hon.

Emma, 36, om industrijobbet: ”Jag blev så glad när jag hittade hit”
Mia Sundvisson är kommunikationsansvarig på Billerud Gruvön.
Mia Sundvisson är kommunikationsansvarig på Billerud Gruvön. Foto: Pär Englund

Artikeltaggar

ArbeteMattias SäfströmRegion VärmlandSkola och utbildningTeknikcollegeUtbildningVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare