Hoppa till huvudinnehållet

Zoey, 11, inför Vikings osannolika utmaning: "Vi ska kämpa mycket”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
IK Vikings F11-lag (bestående av tjejer födda 2010-2013) som ska mäta sina krafter mot några av landets bästa lag kommande helg.Stående från vänster. Novalie Karlstam, Molly Pettersson, Zoey Sandvik, Nora Högkvist, Alice Fröjel, Elsa Kjellvang, Natalie Nilsson. Sittande från vänster. Ruftaliem Tesfay, Ida Ehn, Hanna Gerke Äng, Stina Knudsen, Hulda Jönsson, Vega Högkvist.
IK Vikings F11-lag (bestående av tjejer födda 2010-2013) som ska mäta sina krafter mot några av landets bästa lag kommande helg.Stående från vänster. Novalie Karlstam, Molly Pettersson, Zoey Sandvik, Nora Högkvist, Alice Fröjel, Elsa Kjellvang, Natalie Nilsson. Sittande från vänster. Ruftaliem Tesfay, Ida Ehn, Hanna Gerke Äng, Stina Knudsen, Hulda Jönsson, Vega Högkvist. Foto: Daniel Olausson

Hammarby, Brommapojkarna, Malmö FF och – IK Viking.

Kanske står tjejerna i Hagforsföreningens F11-lag inför sina livs fotbollsmatcher?

– Det ska bli kul att få utmana sig själv, säger Zoey Sandvik.

Tränaren Mikael Sandvik sätter sig ibland för att bara titta på spelordningen.

– När anmälningarna var klara kom det ut en grafik med alla klubbemblemen och att få se Vikings klubbmärke tillsammans med alla de andra, det var speciellt, ler han.

Det handlar om Luxcupers tredagarsturnering Girls invitational 2011. Det är en cup som man bjuds in till och där deltagarna bland annat består av lag från KIF Örebro, Djurgården och ovan nämnda välbekanta storstadslag.

Men det är också danska FC Nordsjælland och rena akademier från Borås och Norge, samt andra storstadslag från företrädesvis Stockholm.

Och Viking. Som för att få ihop nog med spelare till sjumannamatcherna får plocka tjejer från fyra olika årskullar.

– Vi började träna första veckan i januari. Jag tror vi kommer spela sju matcher i turneringen och när vi har spelat färdigt cupen har vi då gjort fler matcher än vi har hunnit träna, säger Mikael Sandvik med ett leende och fortsätter med att bara utöka förståelsen för hur stora skillnaderna är.

– De andra är rena akademier och vi har sett att flera av dem ligger på tre träningar i veckan, plus eventuell match. Och det har de gjort hela hösten. Då kör de två fotbollsträningar och sedan något styrkepass. Och där kommer vi in...

Zoey Sandvik, Molly Pettersson och Natalie Nilsson ser alla fram emot att få spela matcherna i Kristinehamn.
Zoey Sandvik, Molly Pettersson och Natalie Nilsson ser alla fram emot att få spela matcherna i Kristinehamn. Foto: Daniel Olausson

Hur mycket de tretton tjejerna bryr sig om just detta får vara osagt. Spännande ska det bli i alla fall, medger Molly Pettersson, Zoey Sandvik och Natalie Nilsson när de får göra ett kort avbrott i fredagsträningen för att svara på VF:s frågor.

– Det ska bli kul att få spela mot de här större lagen, som Hammarby eller Malmö, säger Natalie Nilsson.

Vad tror ni blir viktigt för er att tänka på?

– Vi ska spela ganska snabbt, springa mycket och kämpa mycket, säger Zoey Sandvik.

Ger tummen upp

Mikael Sandvik nickar instämmande och ger tummen upp.

– Vi är väldigt stolta och glada över att få vara med och vi kommer göra vårt absolut bästa, samtidigt som vi är väldigt inställda på att det kommer bli stenhårt, säger han.

– Men det som också ska bli lite kul att se är ju att de fortfarande är ganska små och är det någon gång man ska ha chansen mot dem så är det nog nu sett också till var vi är och med den gruppen vi har. Då finns det nog en chans.

Mikael Sandvik leder laget tillsammans, bland annat med Per Ehn och Tomas Pettersson där också allsvenskt meriterade Louise Jonasson, samt Erik Fröjel assisterar.
Mikael Sandvik leder laget tillsammans, bland annat med Per Ehn och Tomas Pettersson där också allsvenskt meriterade Louise Jonasson, samt Erik Fröjel assisterar. Foto: Daniel Olausson

Exakt varför just Viking får göra de stora drakarna sällskap i den här turneringen kan inte Mikael Sandvik svara på. Men han spekulerar kring hur laget, även om det inte räknas resultat i de här åldrarna, ändå har satt sitt avtryck på de cuper man har varit ute och spelat.

– Vi har vunnit mycket och det har gått väldigt bra och sånt kan man enkelt ta reda på, säger han.

Zoey Sandvik får förstås frågan också.

Varför tror du att just ni får vara med?

– För att vi är bra, ler hon.

Fick ärva damlagets tröjor

Men så har det inte alltid varit. Vi försöker minnas lite och Mikael Sandvik tror sig komma ihåg när det senast spelades damfotboll i IK Vikings färger.

– Det måste ha varit någon gång på 1980-talet, jag har för mig att jag var 13-14 år någonstans när vi fick ärva damlagets tröjor för att de hade slutat, ler han.

Merparten av tjejerna spelar innebandy tillsammans under vinterhalvåret, men med tanke på den stundande turneringen har laget samlats för träning på fredagseftermiddagarna i Hagfors airdome.
Merparten av tjejerna spelar innebandy tillsammans under vinterhalvåret, men med tanke på den stundande turneringen har laget samlats för träning på fredagseftermiddagarna i Hagfors airdome. Foto: Daniel Olausson

Han kom in som ledare i föreningen för en handfull år sedan. Då var det inte ens tio tjejer i träning.

– Vi kämpade på och året efter kom det fler och med ökat intresse satte vi tjejtränare oss ned för att prata om vad vi tänker och vad vi vill. Så vi satte en grund för hur vi vill spela, säger han.

– Sedan har vi också haft en del tur med vilka ledare som har kommit in, säger han och räknar upp en del namn där allsvenskt meriterade Louise Jonasson är ett av dem.

– Med bra ledare och ledarskap som också gör barnen glada så berättar ju de också att det är kul för sina kompisar och året efter bara exploderade det. Det måste ha varit på hösten 2020 där vi samlade alla, vi hade köpt nya matchställ och hade de tjejerna födda 2006-2012 för att ta ett gemensamt kort på alla. Då hade vi på bara 2-3 år gått från att vara åtta tjejer till 86. Så det är kul att ha varit med på hela den resan.

Ska samla på sig lärdomar

Huruvida den stundande helgens turnering blir ett stopp på vägen mot större eller en sorts kulmen på ett idogt ideellt arbete i föreningen får framtiden utvisa.

Det är högt tempo under övningarna, här försöker Novalie Karlstam jaga ikapp Nora Högkvist.
Det är högt tempo under övningarna, här försöker Novalie Karlstam jaga ikapp Nora Högkvist. Foto: Daniel Olausson

Klart är att man inom IK Viking tänker sig spinna vidare på framgången och ta med sig så många lärdomar det bara går från de här tre dagarna i Kristinehamn.

– Vi tror ju att det här bara kommer få positiva effekter, särskilt för kommande lag för nu kommer ju de tolvor som är med elvorna nu få chansen och lägger de bara ned hårt jobb och får till bra prestationer så kommer alla veta vad Viking är.

– Och jag tror också det kommer få positiva effekter för hela kommunen, det är så många som tycker det här är gôrkul, häftigt och framför allt att det är ett tjejlag som får chansen att möta de här drakarna. Det höjer ju fotbollens status och vi ser ju också att vi vill att fler ska börja spela så att de som är födda 2013, -14, -15 och -16 också kommer in. Oavsett vilket så kommer det här bli en otroligt häftig upplevelse, vi ska gå dit och ha kul så får vi hoppas det räcker en bit. Men jag har ju absolut ingen aning, ler Mikael Sandvik.

Hulda Jönsson söker en djupledspassning.
Hulda Jönsson söker en djupledspassning. Foto: Daniel Olausson

Luxcuper girls 2011 invitational

Vikings spelschema i grupp B

Fredag:

18.00 mot Tullinge fotboll

20.30 mot IFK Lidingö

Lördag:

11.20 mot Malmö FF

13.50 mot Brommapojkarna

17.10 mot NSA Norway

Söndag:

8.30 mot Hammarby IF

Artikeltaggar

DjurgårdenErik FröjelFotbollHammarby IFIK VikingKIF ÖrebroKristinehamnMalmö FFSportTomas PetterssonTräningTurneringar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.