Hoppa till huvudinnehållet

Klart för start – här får Branäs påbörja nästa expansion

Publicerad:
Branäs fortsätter expandera och bara exploateringsavtalet och detaljplanen för området Nötåsen går genom kommunfullmäktige senare i februari kan man börja arbeta.
Branäs fortsätter expandera och bara exploateringsavtalet och detaljplanen för området Nötåsen går genom kommunfullmäktige senare i februari kan man börja arbeta.

Byråkratin börjar bli klar.

Med start i sommar börjar Branäs sin nästa expansion som på sikt kan ge ytterligare upp till 8 300 bäddar på berget.

– Vi behöver det här tillskottet, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström.

Han konstaterar det mitt i lunchen på gruppens andra stora anläggning Kungsberget. Mot bakgrund av att rekordsäsongerna staplas på hög i Branäs och att bokningsläget även i år både ser och har sett bra ut är anläggningen i behov av att expandera.

– Vi hade det ju fantastiskt bra förra året när hela vår bransch var lite dopad av att man inte kunde åka utomlands, och nu har vi haft det väldigt bra under nyår och trettonhelgerna, och helgerna efter har varit rekordartade för oss också sett till antal uthyrda enheter, konstaterar han.

– Det enda man ser är man inte bara väljer att komma under sportlovsveckorna utan man väljer alla veckor, så det är ett litet annorlunda beteende samtidigt som vi däremot har fullt på helgerna de här veckorna före och efter sportloven. Så totalt sett går det jättebra.

Skidanläggningen växer varje år och kommande är blir knappast några undantag. Förutom Nötåsen på berget planeras det för en 5 000 nya bäddar även nere i dalen.
Skidanläggningen växer varje år och kommande är blir knappast några undantag. Förutom Nötåsen på berget planeras det för en 5 000 nya bäddar även nere i dalen. Foto: Daniel Olausson

Han nämner siffror som trots att anläggningen har en bra bit över 10 000 bäddar är uppe och snuddar vid hundra procent.

Därav kommer beskeden från Torsby lägligt. Kommunstyrelsen beslutade nämligen i enighet för att godkänna såväl det exploateringsavtal som upprättats parterna emellan och som reglerar i vilken takt Branäs får fortsätta expandera, som den detaljplan som gör hela utbyggnationen möjlig. Slutligt beslut tas av kommunfullmäktige senare i februari.

– Det är ju ett måste sett till de stora investeringar vi gjort i överenskommelse med Branäs, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S) och tänker på de rejäla satsningarna på att bygga om och ut både vattenverket och reningsverket i Ransby.

– Det skapar också väldigt massa jobb om man tänker på alla underleverantörer, elfirmor, byggfirmor, målarfirmor, markberedning... det skapar jättemånga jobb där uppe. Så det här gynnar ju hela Värmland.

Pågår under flera år

Expansionen på Branäsberget ska göras i etapper och på det område som man framledes kallar för Nötåsen, vilket vi berättade om i somras.

– Jag vet inte hur många hus vi kommer hinna få färdigt till nästa säsong, men det blir ett antal byggnader och då både fristående hus och lägenhetshus som blir färdiga till säsongen 2023/2024. Och det blir även nedfart och lift till området, säger Anders Kjällström.

Branäs åtar sig också delar av den va-utbyggnad som krävs för att kunna skynda på expansionen, som sedan fortlöper över kommande år.

– Jag tänker mig att jobbet pågår under en 5-7-årsperiod innan vi har använt upp hela detaljplanen.

LÄS OCKSÅ:

Artikeltaggar

Anders KjällströmBostad och byggenBranäsBranäsgruppenDetaljplanerExpansionKommunstyrelsenPeter JonssonTorsbyTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.