Hoppa till huvudinnehållet

Hemtjänsten stannade i två minuter – skulle ha stannat i två timmar

Publicerad:
En 120 minuter lång avlastning blev bara två minuter.
En 120 minuter lång avlastning blev bara två minuter. Foto: Håkan Strandman

Ett avlastningsbesök hos en kund för hemtjänsten i Karlstad blev kortare än planerat, varvid kunden lämnades ensam i nästan två timmar.

Hemtjänsten i Karlstads kommun har gjort en Lex Sarah-anmälan till tillsynsenheten. Detta efter en händelse som utspelade sig i slutet av november förr året, då en kund skulle ha så kallad avlastning i hemmet så att närstående kunde lämna bostaden under två timmar. Men personalen hade missuppfattat det hela och trodde det rörde sig om tillsyn i två minuter. När den anhörige kom hem efter 90 minuter fanns ingen hemtjänstpersonal på plats. Kunden, som behöver ha tillsyn hela tiden, hade dock inte lidit någon skada under tiden.

Orsaken till missförståndet tros ha varit språkförbistring.

Efter att enhetschefen bland annat haft samtal med den anställda och erbjudit utbildning i vårdsvenska avslutas ärendet.

Artikeltaggar

HemtjänstKarlstadKarlstads kommunVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.