Hoppa till huvudinnehållet

Stor kartläggning: Höjda p-avgifter – men här parkerar du gratis i Karlstad

Publicerad:

Den 23 januari höjdes parkeringsavgifterna i centrala Karlstad. Men det går fortfarande att parkera gratis på gångavstånd till Stora torget.

Det visar VF:s kartläggning.

Längs Strandvägen på Herrhagen brukar raden av gratisparkerande bilar ringa lång. Från de närmaste p-rutorna är det 750 meter till Stora torget.
Längs Strandvägen på Herrhagen brukar raden av gratisparkerande bilar ringa lång. Från de närmaste p-rutorna är det 750 meter till Stora torget. Foto: Peter Bäcker

Det kommunala bolaget Karlstads parkering AB behöver ha bättre täckning för sina kostnader och höjde nyligen avgifterna med i snitt två kronor per timme. Prisjusteringen avser efter de två första timmarna.

Men för den som inte backar för en promenad på drygt tio minuter finns det fortfarande gratisalternativ. Inom en radie på en kilometer från Stora torget hittade VF minst tio avgiftsfria gator med fler eller färre platser.

Klart flest fria platser har Strandvägen på Herrhagen där det är 750 meter till torget från de närmaste p-rutorna. Kön av parkerade bilar brukar emellertid ringla lång längs kanalen.

Från Verkstadsgatan på Herrhagen tar det ungefär elva minuter att nå Stora torget.
Från Verkstadsgatan på Herrhagen tar det ungefär elva minuter att nå Stora torget. Foto: Peter Bäcker

Små- och tvärgatorna på Sundsta, som Agardhsgatan, är populära alternativ för arbetspendlare som jobbar i centrum. Medan de som är yrkesverksamma på Centralsjukhuset och vill slippa att lätta på plånboken gärna frekventerar Mariebergsskogens stora parkering eller villagatorna på Strand.

Arbetspendlarna har också fått upp ögonen för Tingvalla sportcenter sedan de 200 platserna på grusparkeringen Milostaben fått ge vika för VA-arbeten inför bostadsområdet Klara Park.

För pendlare med arbetsplats i centrala Karlstad är Agardhsgatan en populär gata.
För pendlare med arbetsplats i centrala Karlstad är Agardhsgatan en populär gata. Foto: Peter Bäcker

Kommunalrådet Anders Tallgren (S) lyfter fram att det går att parkera gratis i centrala Karlstad, om än bara en kortare tid (15 minuter). Det finns ett 40-tal fria korttidsplatser utspridda i Tingvallastaden.

Karlstads grönröda styre ämnar göra en översyn av korttidsparkeringen i centrum.

– Vi har inte låst oss vid vilket instrument vi ska gå fram med utan tittar allmänt. Ett spår är just fler avgiftsfria platser på 15 eller 30 minuter för att underlätta för ärenden, säger Anders Tallgren.

Om du har ärenden till de västra delarna av centrum är Kvarnbergsgatan ett alternativ. Till Stora torget är det drygt en kilometer att gå.
Om du har ärenden till de västra delarna av centrum är Kvarnbergsgatan ett alternativ. Till Stora torget är det drygt en kilometer att gå. Foto: Peter Bäcker

Ledorden är rätt parkering för rätt ändamål. Arbetspendlare får räkna med lite vardagsmotion.

– Att ha bilen stående en hel dag i centrum är inte bra varken för omsättningen eller miljön.

För den som vill ha lite motion är den stora parkeringen vid Mariebergsskogen ett säkert alternativ. Härifrån tar det en dryg kvart att gå till Stora torget.
För den som vill ha lite motion är den stora parkeringen vid Mariebergsskogen ett säkert alternativ. Härifrån tar det en dryg kvart att gå till Stora torget. Foto: Peter Bäcker

Vissa centrumnära stadsdelar som Herrhagen, Norrstrand och Kvarnberget är avgiftsfria medan det kostar att parkera i Haga, Viken och på Orrholmen.

– Det finns en tydlig brytpunkt mellan Haga och Herrhagen, men i verkligheten är det inte stor skillnad. Det är inte bra om det blir för stort tryck från ett geografiskt håll. Då skapar det obalans i systemet. Tanken är att det ska vara billigare att parkera ju längre från centrum man kommer, säger Tallgren.

På Brunnsgatan, som löper längs med Seniorernas hus, går det att parkera avgiftsfritt i fyra timmar på dagtid.
På Brunnsgatan, som löper längs med Seniorernas hus, går det att parkera avgiftsfritt i fyra timmar på dagtid. Foto: Peter Bäcker

Karlstads borgerliga allians, bestående av M, L och KD, vill återuppliva försöket med gratis parkering i centrala Karlstad.

– Det testades ganska styvmoderligt under pandemin 2020. Vi vill utreda en modell för hur man ska kunna parkera gratis upp till två timmar i centrala Karlstad, säger oppositionsrådet Alexander Torin (M).

Det är gratis att parkera på den del av Norra Klaragatan som vetter mot Karolinen.
Det är gratis att parkera på den del av Norra Klaragatan som vetter mot Karolinen. Foto: Peter Bäcker

Avsikten med motionen, som lades i december, är att stärka centrumhandeln.

– En utredning får visa hur man når målet att centrum ska vara tillgängligt och konkurrenskraftigt att åka och handla till. På en del platser, som utanför ett apotek, kanske det är mer lämpligt med 30 minuter än två timmar.

Från Dahlgrensgatan på Sundsta tar det tio minuter att nå Stora torget.
Från Dahlgrensgatan på Sundsta tar det tio minuter att nå Stora torget. Foto: Peter Bäcker

Motionen, som behandlas av tjänstemännen, ska upp för beslut av politikerna innan sommaren.

– Av det jag hört hur styret resonerar verkar de inte helt oävna att gå oss till mötes, säger Alexander Torin.

FAKTA

Här är tio gator inom en radie på en kilometer från Stora torget i Karlstad där du kan parkera gratis. Observera att på vissa gator är gratisparkeringen begränsad i tid till en, två eller fyra timmar. På andra gator är det bara gratis på en del av gatan.

1) Strandvägen

Avstånd till Stora torget: 750 meter

Promenadtid: 9 minuter

2) Dahlgrensgatan

Avstånd till Stora torget: 750 meter

Promenadtid: 10 minuter

3) Brunnsgatan

Avstånd till Stora torget: 800 meter

Promenadtid: 10 minuter

4) Verkstadsgatan

Avstånd till Stora torget: 850 meter

Promenadtid: 11 minuter

5) Eldaliusgatan

Avstånd till Stora torget: 850 meter

Promenadtid: 11 minuter

6) Agardhsgatan

Avstånd till Stora torget: 900 meter

Promenadtid: 11 minuter

7) Norra Klaragatan

Avstånd till Stora torget: 900 meter

Promenadtid: 11 minuter

8) Kvarnbergsgatan

Avstånd till Stora torget: 1 100 meter

Promenadtid: 14 minuter

9) Styrmansgatan

Avstånd till Stora torget: 1 200 meter

Promenadtid: 16 minuter

10) Näbbgatan

Avstånd till Stora torget: 1 200 meter

Promenadtid: 16 minuter

Notera. Är det fullt överallt är Mariebergsskogen ett säkert kort. Avståndet till Stora torget är två kilometer och beräknad promenadtid är 25 minuter.

Politikerna om parkeringsfrågan i centrala Karlstad: ”Frustrerande”Snart höjs parkeringsavgifterna i Karlstad – så mycket dyrare blir det

Artikeltaggar

Alexander TorinAnders TallgrenHerrhagenKarlstadParkeringSamhälleStora torget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.