Hoppa till huvudinnehållet

Röda vargar och nattfarkoster med skogstokige mångsysslaren Bo Jonzon

Publicerad:
”Det handlar om skogen, livet i skogen. Jag tillbringar väldigt mycket tid där. Jagar, fiskar, plockar svamp och bär, whatever. Och det spinner av sig på mina verk”, säger Bo Jonzon, aktuell hos Konsthantverkarna i Karlstad.
”Det handlar om skogen, livet i skogen. Jag tillbringar väldigt mycket tid där. Jagar, fiskar, plockar svamp och bär, whatever. Och det spinner av sig på mina verk”, säger Bo Jonzon, aktuell hos Konsthantverkarna i Karlstad. Foto: Erik Segerpalm

Skulptören, grafikern och scenografen Bo Jonzon, Lysvik, är tillbaka hos Konsthantverkarna i Karlstad. Mindre abstrakt än vanligt.

Samtidigt, säger han om sina röda vargar, långbenta älgar och fantasinäbbar:

– Ska man synliggöra de här djuren måste man vrida upp dem lite i fiktion.

Den som följt mångsysslaren Bo Jonzon under åren vet att han har arbetat fram en idé kring det så kallade barrskogsbältet längs jordens sextionde breddgrad. Genom numer nedlagda Riksutställningar producerade han en internationell utställning som kom att turnera ända in i Ryssland, där olika konstnärer som liksom han själv inspireras av skogen och dess liv fick uttrycka sig.

– Det blev ganska bombastiskt, under två och ett halvt år gjorde jag inget annat än for och flög, säger han.

I sin nya utställning, "60 grader nord", återupplivar han konceptet.

– För det handlar om skogen, livet i skogen. Jag tillbringar väldigt mycket tid där. Jagar, fiskar, plockar svamp och bär, whatever. Och det spinner av sig på mina verk.

Fåglar i trä och brons.
Fåglar i trä och brons. Foto: Erik Segerpalm

Vildsvin i Barcelona

Skogen ja, eller vad som finns kvar av den, som Bo Jonzon skriver i en presentationstext.

– Jag rör mig över ganska stora ytor på det jaktområde jag har, och plötsligt känner man inte igen sig, det är helt kalrakat. Det tas ut så vansinnigt mycket timmer och jag undrar jag hur länge det kan pågå. Man märker hur viltet kommer allt närmre bebyggelsen. I Berlin har de fyra fast anställda vildsvinsjägare som är ute och skjuter på nätterna, och i Barcelona är de inne på "ramblan" och springer i stora horder.

Vildsvinen alltså.

– Det är så klart ett tecken på att de inte längre har sitt naturliga habitat.

Avlång nattfarkost

Men nog om det. För det är en lekfull utställning Bo Jonzon nu presenterar.

– De som förhoppningsvis kommer hit blir kanske lite förvånade över att utställningen är ganska naturalistisk. Tidigare har jag haft en del abstrakta saker med, som på Rackstadmuseet 2017. Åtminstone med inslag av abstraktion.

Han jobbar, av förklarliga skäl, mest i trä. Men även med brons. Ett avlångt träskepp ("Nattfarkost") hör till utställningens höjdpunkter, liksom den röda vargen som tar ett skutt ut i luften.

– Det är många som tror att det är en räv, men då måste jag korrigera, det är en varg.

Utställningen öppnar på lördagen.

– Jag tycker väldigt mycket om det här rummet. Det är inte stort, men det är väldigt tilltalande och för egen del bjuder det in till att göra luftiga utställningar, säger Bo Jonzon.

”Nattfarkost”.
”Nattfarkost”. Foto: Erik Segerpalm

Artikeltaggar

BerlinBo JonzonKarlstadNöje/KulturRiksutställningarRysslandSkogSvamparUtställningarVargar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.