Hoppa till huvudinnehållet

Mästaren på ny guldjakt – löftet i återkomst efter våldsamma kraschen

Publicerad:
Anders Fredriksson och P-G Andersson är duon att slå i rally-SM.
Anders Fredriksson och P-G Andersson är duon att slå i rally-SM. Foto: Privat

På lördagen startar rally-SM.

P-G Andersson har ett guld att försvara – Fredrik Åhlin och Dennis Rådström varsin karriär att starta om.

– Jag tror vi kommer komma tillbaka mycket starkare och bättre på många sätt och vis, säger Rådström.

Lima uppe i Dalarna, det är skådeplatsen för årets SM-premiär där det ser ut att bli ett riktigt getingbo i R5-klassen.

Som meriterade norske VM-föraren Ole-Christian Veiby konstaterar när han tittar i startlistan:

– Det är förare som inte ställer upp i en tävling för att komma tvåa, men det gör inte jag heller, säger han i ett pressmeddelande.

Bland förarna han nämner finns Fredrik Åhlin, värmlänningen som gör comeback efter flera års uppehåll.

”SM-guld är målet”

Och då P-G Andersson, det jagade bytet med en mästartitel att försvara.

– Det är länge sen jag var så här taggad inför en säsong. Självklart är målet att köra för fjärde raka SM-guldet, säger P-G i ett pressmeddelande och blickar tillbaka på ett bra test med den splitter nya Ford Fiesta Rally2 han kommer köra för nya teamet Team Skåab.

– Vi hann nog med drygt 12 mil första dagen och det gick förjävligt bra, rent ut sagt. Micke Gustafsson hade ställt in bilen innan testet och fått till riktigt bra inställningar, så jag hade en bra känsla direkt i den nya bilen. Under andra dagen gjorde vi bara lite finjusteringar av både bil och körning, säger P-G.

Rådström tillbaka

Totalt 124 ekipage finns med i SM-premiären vars sex specialsträckor mäter totalt 138 kilometer specialsträckor.

En av dem är Torsbyföraren Dennis Rådström, som gör comeback som rallyförare ett och ett halvt år efter den våldsamma krasch i SM-deltävlingen i Älmhult som satte allt på paus.

– Jag har haft en jättebra period under pausen, och det har nog vart en viktig period både för mig i livet och i rallykarriären att ta det här brejket, säger Rådström i ett pressmeddelande.

Dennis Rådström är tillbaka bakom ratten.
Dennis Rådström är tillbaka bakom ratten. Foto: Privat

Förväntningarna inledningsvis, de är dock försiktiga.

– Det gäller att vara ödmjuka. Vi får se hur snabbt känslan kommer tillbaka. Jag tvivlar inte på att vi kommer göra ett bra jobb i helgen, men vi ligger kanske lite efter jämfört med de andra. Men det tar vi igen fram till sommaren. Det ska bli kul att komma igång och möta detta startfältet.

Hälsoskäl stoppar Jonas Kruse från SM-premiären: ”Det blev några tårar”Tidemand gjorde comeback ihop med mästerlig kartläsare: ”Kul att vara tillbaka”

Alla värmlänningar

Internationella 4WD: P-G Andersson/Anders Fredriksson, Årjängs MK, Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK/Forshaga MC, Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg, Karlstad MC/Hofors MS, William Binbach/Johan Grönvall, Kolsva/Westom.

Nationella 4WD: Jan Östlund/Peter Johansson, Munkfors/Ratten, Robert Persson/Per Larsson, Munkfors, Robert Andersson/Jesper Samuelsson, Eskilstuna/Storfors MK.

Internationella 2WD: Isak Reiersen/Lucas Karlsson, Östmark/Nyköping, Stefan Olsson/Eira Solberg, Lima/SMK Eda, Liam Berg/Theo Bergsten, Linköping/Forshaga

Nationella 2WD: Gustav Johansson/Erika Ledin, Fryksdalens MK/Hörby, Johan Eriksson/Emil Persson, Ludvika/Finnskoga MK, Nicklas Karlsson/Caroline Gassner, Westom, Tommy Eliasson/Richard Svensson, Storfors MK, André Nygren/Emil Olsson, MK Ratten, Anders Karlsson/Björn Nilsson, Säffle MC/MK Ratten, Thomas Hansson/Terje Plomén, Munkfors/Valdemarsvik, Lasse Israelsson/Per Wiksten, Vansbro/MK Ratten, Linus Lind/Johannes Lundbäck, Lima/Kils MK Bil, Linus Flodin/Tobias Fredriksson, Kils MK/Säffle MC, Hampus Wretman/Alexander Glavsjö, Haninge/Fryksdalen.

Standardklassen: Jan Johansson/Christian Olsson, Fryksdalens MK/Forshaga MC, Reine Nyberg/Björn Wessel, Forshaga/Carlstad RC, Per Erik Jonsson/Rustan Hagstedt/Trollhättan/Kils MK.

Artikeltaggar

Anders FredrikssonDennis RådströmFotbollFredrik ÅhlinKarriärMK RattenMunkforsPer-Gunnar AnderssonPressmeddelandeSäffle MCSMK EdaSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.