Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Vargjakten en skam för Sverige

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Licensjakt på varg är i praktiken meningslös när det gäller att minska risken för angrepp på tamdjur, menar debattörerna.
Licensjakt på varg är i praktiken meningslös när det gäller att minska risken för angrepp på tamdjur, menar debattörerna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vargstammen i Sverige är för liten och för isolerad, och därför också enormt inavlad. Den borde få växa så att den kan bli långsiktigt livskraftig. Trots det pågår nu den största vargjakten i Sveriges moderna historia. I Värmlands län ska sju vargfamiljer utplånas. Vi är många som upprörs över detta. Licensjakten på vår lilla sårbara vargstam är en skam för Sverige, skriver miljöpartisterna Rebecka Le Moine och Torbjörn Nilsson.

En del vargar – men långt ifrån alla – angriper hundar eller får, eller i sällsynta fall andra tamdjur. Det är problem som kan och bör förebyggas på olika sätt. Ibland behövs även skyddsjakt, det vill säga jakt som inriktas på att få bort vargar som angripit tamdjur.

Men detta är ingen ursäkt för det som kallas licensjakt, som till stor del drabbar vargar som inte gjort skada på tamdjur. Sådan licensjakt är i praktiken meningslös när det gäller att minska risken för angrepp på tamdjur.

Tyvärr präglas vargdebatten i hög grad av skrämselpropaganda som gör människor oroliga. Det är ofta debattörer från jägarorganisationer eller högerpartier som på olika sätt skapar och underblåser överdriven oro. Alla som deltar i vargdebatten borde hjälpas åt att ge oron rimliga proportioner – när det gäller människors säkerhet finns det rent sakligt mer anledning att oroa sig för till exempel älgar eller getingar.

Licensjakten på varg infördes av alliansregeringen 2010. Miljöpartiet har hela tiden varit motståndare till denna missriktade vargjakt. Många kanske undrar varför inte licensjakten avskaffades medan MP satt i regeringen. Det enkla svaret är att även om MP åstadkom väldigt mycket bra i regeringen, så lyckades vi tyvärr inte få med Socialdemokraterna på att förbättra rovdjurspolitiken. Miljöpartiet behöver bli betydligt större och starkare för att Sverige ska få en rimlig rovdjurspolitik.

Vi vill se långsiktigt livskraftiga rovdjursstammar. Innan dess ska ingen licensjakt bedrivas, utan bara skyddsjakt mot rovdjur som har orsakat skada på tamdjur eller uppträtt oskyggt mot människor. Vi vill också öka anslaget till åtgärder som förebygger angrepp på tamdjur och ersättning när angrepp har skett.

Rebecka Le Moine (MP), Östergötland

Riksdagsledamot, talesperson för biologisk mångfald

Torbjörn Nilsson (MP), Värmland

Ledamot i partistyrelsen

Artikeltaggar

DebattMiljöpartietRebecka Le MoineSkyddsjaktSocialdemokraternaTorbjörn NilssonVargarVärmlands län