Hoppa till huvudinnehållet

Caroline tröttnade på vården – och förverkligade en barndomsdröm istället

Publicerad:
Butiken Trôllboa har varit öppen i lite drygt två månader, ligger på familjens tomt i Sysslebäck och rymmer ett varierat sortiment.
Butiken Trôllboa har varit öppen i lite drygt två månader, ligger på familjens tomt i Sysslebäck och rymmer ett varierat sortiment. Foto: Privat

Hon tröttnade på all stress inom vården och passade på att uppfylla en gammal dröm.

Resultatet blev Trôllboa – är det Nordvärmlands minsta butik?

– Det är ett speciellt koncept och vi ska även öppna upp ett café, säger Caroline Bäcklund.

I egenskap av butiksinnehavare har man förstås mandat till att beskriva sitt sortiment. I Caroline Bäcklunds fall är det en enkel uppgift.

– Vi har allt, det är från allt till allt, säger hon.

Hon utvecklar:

– Det är bebisgrejor och vuxenkläder, inredning, smink och ja, vi har fått in allt möjligt. Och eftersom mycket av det inte finns häromkring så har det varit väldigt uppskattat. Det ligger ju bakom vårt hus och ned mot Klarälven, så det är lite idylliskt.

Hon driver butiken i Sysslebäck tillsammans med sin sambo Jon Kjellberg och med sammanlagt elva barn i familjen håller de sig involverade också.

Stor familj

Det var i grund och botten delvis på grund av den stora familjen som Caroline Bäcklund bestämde sig för att lämna vården.

– Det var delade turer och jag var inte fastanställd så det var mycket stress kring de här timvikariaten. Så jag kände att jag ville göra något för hela vår familj.

Därav butiksnamnet – Trôllboa.

– Det är utifrån trollmorsvisan, den här vaggvisan. Jag själv har åtta biologiska barn och min sambo har tre så det blir de elva små trollen så att de ska känna att de har del i det också. Och det är faktiskt det bästa, visst är det mycket jobb, men det är kul när barnen sitter på Tiktok och berättar vad som är inne nu, säger hon.

Caroline Bäcklund förverkligar en gammal barndomsdröm. Och när caféet väl kommer igång är det med bland annat hennes mormors gamla recept som grundar bakverken.
Caroline Bäcklund förverkligar en gammal barndomsdröm. Och när caféet väl kommer igång är det med bland annat hennes mormors gamla recept som grundar bakverken. Foto: Privat

Gulfmacken i Sysslebäck har stängt och ligger för närvarande ute på exekutiv auktion. Enligt Caroline Bäcklund finns det inte längre någonstans för traktens företrädesvis äldre att träffas, vilket man vill ändra på här framåt vårkanten.

– Så vi ska öppna upp ett café i anslutning till butiken, för det finns ingenstans för de äldre att sätta sig för att ta en kôpp kaffe. Och det gör jag inte med några vinstmål, det är av rent humana skäl för jag tycker inte det är humant för någon att sitta ensam.

Butiken öppnade den 4 december och har på kort tid tagits emot på ett positivt sätt, upplever Caroline Bäcklund.

– Det har varit väldigt uppskattat, så jag är väldigt förväntansfull inför sommaren för att se hur det hela utvecklas.

Artikeltaggar

ButikerHandelKaffe och teKlarälvenSysslebäck

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.