Hoppa till huvudinnehållet

Mina om idén som ska råda bot på för stora jeans: ”Kände att vi hade problem”

Publicerad:
Julia Thoresson, Ida Nävehed, Tania Eriksson och Mina Nävehed var nervösa innan de hade presenterat sin idé, men nöjda med hur det gick och peppade på att fortsätta utveckla sitt UF-företag.
Julia Thoresson, Ida Nävehed, Tania Eriksson och Mina Nävehed var nervösa innan de hade presenterat sin idé, men nöjda med hur det gick och peppade på att fortsätta utveckla sitt UF-företag. Foto: HP Skoglund

Köpt byxor som är för stora i midjan? Det kanske ett gäng elever på Solbergagymnasiet i Arvika kan råda bot på.

– Det finns ju jeansknappar att sy på men vi ville göra en avtagbar som går att ha på alla jeans, säger Mina Nävehed.

Det är Mina Nävehed, Julia Thoresson, Ida Nävehed och Tania Eriksson, som alla går tredje ring på ekonomiprogrammet på Solbergagymnasiet i Arvika, som kommit på idén och utvecklat den som ett UF-företag.

De kallar företaget för ”Easy pin” och under onsdagen pitchade de sin idé för representanter från det lokala näringslivet i Arvika, Ung företagsamhet Värmland och Westra Wermlands sparbank när de sistnämnda arrangerade sin tionde upplaga av ”Draknästet”.

– Vi kände att vi hade problem med jeans som är för stora i midjan, nu när det är mode att ha baggy jeans. Så vi ville lösa det, säger Mina Nävehed.

Stina Skoglund och Saga Dahl gör sig redo för att gå in till ”drakarna” för att pitcha sin företagsidé som går ut på att ta tillvara på stearinljusrester för att göra nya ljus. ”Cozy candles” kallar de sitt UF-företag.
Stina Skoglund och Saga Dahl gör sig redo för att gå in till ”drakarna” för att pitcha sin företagsidé som går ut på att ta tillvara på stearinljusrester för att göra nya ljus. ”Cozy candles” kallar de sitt UF-företag. Foto: HP Skoglund

Visserligen finns en liknande produkt på marknaden, men tjejerna ville ha en annan design – en som ser ut mer som en vanlig jeansknapp. Delarna till knappen beställs i tre olika delar och limmas ihop med metallim. Knappen är flyttbar och kan alltså användas för att justera midjemåttet på exempelvis byxor.

Tack vare en marknadsföringsvideo på Tiktok – som på kort tid kommit upp i nästan 100 000 visningar – har tjejerna kunnat sälja sin knapp till kunder i olika delar av Sverige. Hittills har de sålt 118 stycken sedan starten i höstas.

Efter pitchen för ”drakarna” fick de med sig flera saker att fundera över. Bland annat att utveckla sortimentet.

– Kanske att vi ska göra en motsvarighet, men som som gör midjan större. För det kan ju också vara ett problem, säger Mina.

Tania Eriksson och Mina Nävehed under presentationen.
Tania Eriksson och Mina Nävehed under presentationen. Foto: HP Skoglund

Easy pin var inte det enda UF-företaget som presenterade sina idéer under onsdagens upplaga av ”Draknästet” i Arvika.

– Det här med hållbarhet är verkligen ett genomgående fokus hos alla. Det är jättekul att våra ungdomar tycker att det är en viktig fråga att arbeta efter, säger Sofia Beckman, regionchef Ung företagsamhet Värmland, som själv var som tävlande det första året som det arrangerades.

Drakarna gav feedback till tjejerna, bland annat att de gärna vill se en utveckling av produkten. Varför inte en motsvarande knapp – som gör byxorna större i midjan?
Drakarna gav feedback till tjejerna, bland annat att de gärna vill se en utveckling av produkten. Varför inte en motsvarande knapp – som gör byxorna större i midjan? Foto: HP Skoglund

Hon intygar att det är ett betydande forum för unga företagare att visa upp sig på.

– Det betyder så mycket. Det är en boost av att få bekräftelse på arbetet man gjort, men också få feedback på saker man inte tänkt på. Ungdomarna har ju jobbat med det här sedan augusti-september och att äntligen få presentera det... det är ju som ens egna lilla bebis som man lagt mycket tid och kärlek på.

Vad minns du av när du själv var med och pitchade din idé för tio år sedan?

– Då var det ett helt nytt koncept... Och vi hade pitchat för varandra i skolan, men att göra det inför näringslivet inför helt främmande människor var läskigt – men en energiboost och väldigt värdefullt.

Hennes företag, berättar hon, satsade på att tillverka bland annat smycken och slipsnålar av feltillverkade patronhylsor.

– Det blev väldigt uppmärksammat för att det fanns ett miljötänk. Därför är det extra kul att det är ganska givet med hållbarhetstänk i dag, för det var det inte då.

Senare under onsdagskvällen kom beskedet.

Easy Pin UF gick segrande ur tävlingen och belönades med förstapris.

Beslutet motiveras med att vinnaren hade fångat juryns intresse redan i affärsplanen som var intressant, välskriven och lekfull.

Sofia Beckman, regionchef för Ung företagsamhet Värmland, var själv med och tävlade i ”Draknästet” när Westra Wermlands sparbank arrangerade det för första gången för tio år sedan.
Sofia Beckman, regionchef för Ung företagsamhet Värmland, var själv med och tävlade i ”Draknästet” när Westra Wermlands sparbank arrangerade det för första gången för tio år sedan. Foto: HP Skoglund
Drakarna.
Drakarna. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

ArvikaDesignDraknästetMarknaderModeNäringslivSolbergagymnasietTurismUng företagsamhetVärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.