Köpt byxor som är för stora i midjan? Det kanske ett gäng elever på Solbergagymnasiet i Arvika kan råda bot på.
– Det finns ju jeansknappar att sy på men vi ville göra en avtagbar som går att ha på alla jeans, säger Mina Nävehed.
Det är Mina Nävehed, Julia Thoresson, Ida Nävehed och Tania Eriksson, som alla går tredje ring på ekonomiprogrammet på Solbergagymnasiet i Arvika, som kommit på idén och utvecklat den som ett UF-företag.
De kallar företaget för ”Easy pin” och under onsdagen pitchade de sin idé för representanter från det lokala näringslivet i Arvika, Ung företagsamhet Värmland och Westra Wermlands sparbank när de sistnämnda arrangerade sin tionde upplaga av ”Draknästet”.
– Vi kände att vi hade problem med jeans som är för stora i midjan, nu när det är mode att ha baggy jeans. Så vi ville lösa det, säger Mina Nävehed.
Visserligen finns en liknande produkt på marknaden, men tjejerna ville ha en annan design – en som ser ut mer som en vanlig jeansknapp. Delarna till knappen beställs i tre olika delar och limmas ihop med metallim. Knappen är flyttbar och kan alltså användas för att justera midjemåttet på exempelvis byxor.
Tack vare en marknadsföringsvideo på Tiktok – som på kort tid kommit upp i nästan 100 000 visningar – har tjejerna kunnat sälja sin knapp till kunder i olika delar av Sverige. Hittills har de sålt 118 stycken sedan starten i höstas.
Efter pitchen för ”drakarna” fick de med sig flera saker att fundera över. Bland annat att utveckla sortimentet.
– Kanske att vi ska göra en motsvarighet, men som som gör midjan större. För det kan ju också vara ett problem, säger Mina.
Easy pin var inte det enda UF-företaget som presenterade sina idéer under onsdagens upplaga av ”Draknästet” i Arvika.
– Det här med hållbarhet är verkligen ett genomgående fokus hos alla. Det är jättekul att våra ungdomar tycker att det är en viktig fråga att arbeta efter, säger Sofia Beckman, regionchef Ung företagsamhet Värmland, som själv var som tävlande det första året som det arrangerades.
Hon intygar att det är ett betydande forum för unga företagare att visa upp sig på.
– Det betyder så mycket. Det är en boost av att få bekräftelse på arbetet man gjort, men också få feedback på saker man inte tänkt på. Ungdomarna har ju jobbat med det här sedan augusti-september och att äntligen få presentera det... det är ju som ens egna lilla bebis som man lagt mycket tid och kärlek på.
Vad minns du av när du själv var med och pitchade din idé för tio år sedan?
– Då var det ett helt nytt koncept... Och vi hade pitchat för varandra i skolan, men att göra det inför näringslivet inför helt främmande människor var läskigt – men en energiboost och väldigt värdefullt.
Hennes företag, berättar hon, satsade på att tillverka bland annat smycken och slipsnålar av feltillverkade patronhylsor.
– Det blev väldigt uppmärksammat för att det fanns ett miljötänk. Därför är det extra kul att det är ganska givet med hållbarhetstänk i dag, för det var det inte då.
Senare under onsdagskvällen kom beskedet.
Easy Pin UF gick segrande ur tävlingen och belönades med förstapris.
Beslutet motiveras med att vinnaren hade fångat juryns intresse redan i affärsplanen som var intressant, välskriven och lekfull.