Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen krävde extremhöjd avgift – en ökning med 4,6 miljoner procent

Publicerad:
Garangelängorna på Stockfallet klassades av kommunen som bostäder. Något som skulle höja avgiften avsevärt
Garangelängorna på Stockfallet klassades av kommunen som bostäder. Något som skulle höja avgiften avsevärt Foto: HP Skoglund

Från fyra kronor till drygt 185 000 kronor per år, eller en ökning på 4,6 miljoner procent . Så mycket ville Karlstads kommun höja samfällighetsföreningens avgift för den mark där de har sina garage.

Den extrema höjningen berodde på att garagen – enligt kommunen – nu skulle räknas som bostäder.

– Det här har skötts jättedåligt av kommunen, säger Cecilia Hansson, ordförande i föreningen.

I det idylliska villaområdet Stockfallet i Karlstad, närmare bestämt på Brännmyrsgatan och Högmyrsgatan, finns samfällighetsföreningen Brickan och Bunken. Kommer man med bil till de här gatorna kan man parkera på mark som ägs av kommunen, men som sköts och arrenderas av föreningen. På den marken ligger även de garagelängor som de boende i området använder till sina bilar.

Och det är just de där garagelängorna som den här texten handlar om.

Bitter strid

Under hela förra året rasade nämligen en bitter strid mellan kommunen och samfällighetsföreningen om hur mycket föreningen ska betala i avgäld för den gemensamma marken i området, där bland annat garagelängorna står. Kommunens nya tomträttsavtal innebar en rejäl höjning jämfört med vad föreningen tidigare betalat för marken.

Från fyra kronor per år till en bit över 185 000.

– Vi har ju haft det här avtalet sedan 1973 när husen byggdes och anledningen till avgiften varit så låg är att vi tar ansvar för allt som är i området. Rören, lekparken, belysningen, snöröjningen, garagen, ja allt egentligen. Så avgiften har mest varit en symbolisk summa, säger Cecilia Hansson.

Hotade med domstol

Men när kontraktet nu gick ut efter 50 år ville Karlstads kommun förhandla om. Och de ville som sagt se en rejäl höjning.

– Vi försökte förhandla om detta redan från början, men kommunen var inte alls intresserade. De hotade med mark- och miljödomstolen redan vid det första samtalet, säger Cecilia Hansson.

Samfällighetsföreningen har sedan 1973 betalat 4 kronor per år för marken. Nu krävde kommunen över 185 000.
Samfällighetsföreningen har sedan 1973 betalat 4 kronor per år för marken. Nu krävde kommunen över 185 000. Foto: HP Skoglund

Enligt de beräkningar som Karlstads kommun gjort inför omförhandlingen av kontraktet skulle samfällighetsföreningen betala 2 000 kronor per kvadratmeter för marken. Det höga priset kom sig av att garagen i området enligt kommunen skulle räknas som en del av bostäderna och att det därför var taxan för flerbostäder som skulle gälla. Detta trots att garagen inte ligger i direkt anslutning till husen och trots att marken där garagen står inte får användas för bostadsändamål.

Årslång tvist

Föreningen å sin sida menade att garagen knappast var några bostäder. Och där stod parterna när en årslång tvist i domstol tog fart.

– Vi var inte alls beredda på att det skulle bli en höjning, men när kommunen stod på sig så fick det bli så, säger Cecilia Hansson.

Föreningen plockade in ett juridiskt ombud som skulle föra deras talan. Han kom fram till att det som låg närmast till hands snarare var taxan avseende parkeringshus som skulle tillämpas.

Och den har ett betydligt lägre pris: blott 250 kronor per kvadratmeter.

– Vi argumenterade för att taxan i vart fall inte skulle vara högre än för den mark som kommunen äger och där det står parkeringshus som kommersiella bolag tjänar pengar på, säger Per Persson från Utilor AB som företrätt Brickan och Bunken i tvisten.

”1 000 procent fel”

Med den lägre taxan skulle tomträttsavgälden landa på betydligt mer överkomliga 23 000 kronor. Alltså en skillnad på över 160 000 kronor per år jämfört med vad kommunen krävde.

– Det är ju en sak om kommunen ligger tio eller kanske till och med trettio procent fel i sina avgifter, men i det här fallet handlade det ju om att de låg nästan 1 000 procent fel. Det borde ju ha gjort att man börjat fundera lite, säger Per Persson.

För tre veckor sedan föll sedan domen och i den konstateras att samfällighetsföreningens resonemang var det klart klokaste. Enligt domstolen så ska man vid sättande av tomträttsavgäld utgå från markens värde och det ändamål som marken har, vilket i det här fallet alltså inte är bostäder.

”Inte skäligt”

Att då sätta ett pris som gäller för bostäder för mark som inte får bebyggas med bostäder framstår enligt domstolen ”inte som skäligt”. Skäligt är däremot enligt domstolen det som samfällighetsföreningen yrkat, alltså dryga 23 000 kronor för mark som används som parkering.

– Det som står i domen är precis det som vi påpekade vid det första mötestillfället innan hela den här processen drog igång. Man kan tycka att kommunen kunde ha använt sina pengar bättre än till att dra den här saken i domstol, säger Per Persson.

Hur säker var du på att ni skulle vinna?

– Jag brukar aldrig ge några garantier, men jag får erkänna att jag hade svårt att se logiken i kommunens argumentation.

För samfällighetsföreningen Brickan och Bunken kom beskedet som en lättnad.

– Ja verkligen, det har varit jättejobbigt med den osäkerhet som har varit. Det är en stor sten som har fallit från mitt hjärta nu, säger Cecilia Hansson.

Vad tycker du om kommunens agerande i det här fallet?

– Verkligen jätte-, jättedåligt. Vi gav ett rimligt alternativ, men kommunen ville ta det till domstol. Hade de inte gjort det så hade de kunnat spara Karlstads skattebetalare ett antal hundratusen kronor.

VF söker Karlstads kommun för en kommentar om ärendet.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBrott, lag och rättKarlstadKarlstads kommunStockfalletTvister

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.