Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsskådis i amerikanskt true crime-drama om skandalkirurg: ”Fascinerande”

Publicerad:
Sandra Andreis från Karlstad är klar för den andra säsongen av tv-serien ”Dr. Death”, som den här gången ska handla om Macchiarini-skandalen. ”Det är ofta intressant med stories som är baserade på verkliga händelser, just för att verkligheten många gånger överträffar dikten”, säger hon.
Sandra Andreis från Karlstad är klar för den andra säsongen av tv-serien ”Dr. Death”, som den här gången ska handla om Macchiarini-skandalen. ”Det är ofta intressant med stories som är baserade på verkliga händelser, just för att verkligheten många gånger överträffar dikten”, säger hon. Foto: Anna Mårtensson

När det amerikanska true crime-dramat "Dr. Death" återvänder med en ny säsong vänds blickarna mot den inte minst i Sverige ökände skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Karlstadsuppväxta skådespelaren Sandra Andreis ansluter snart till inspelningarna i New York.

– Det finns så många otroliga och helt absurda kapitel i den här historien, säger hon.

I den första säsongen av "Dr. Death" spelade Hollywoodstjärnorna Alec Baldwin och Christian Slater de två läkarkollegor som tillsammans avslöjade den amerikanske neurokirurgen Christopher Duntsch, sedan 2017 livstidsdömd för en mängd tortyrliknande felbehandlingar, varav två föranledde dödsfall. Serien delar namn med och bygger på en av världens mest populära true crime-poddar, och när en andra säsong nu har börjat spelas in i New York lär intresset från svenskt håll bli stort.

Dömdes i fjol

Ämnet för den kommande säsongen är nämligen den utdragna och spektakulära så kallade Macchiarini-skandalen på Karolinska institutet i Solna. Skådespelaren Édgar Ramírez gör rollen som stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, som under sina år i Sverige på 2010-talet utförde operationer där han ersatte sina numer avlidna patienters skadade luftstrupar med bioartificiella diton. Macchiarini dömdes i fjol för grovt vållande till kroppsskada, men friades samtidigt helt på ett par andra punkter.

– Ju mer man läser om fallet, desto intressantare blir det. Det finns så många perspektiv i den här historien som på något sätt är förståeliga, säger den värmländska skådespelaren Sandra Andreis, vars exakta rollkaraktär i den kommande säsongen ännu inte har offentliggjorts.

– Men det är en återkommande roll i serien och det är en jättefin ensemble som känns spännande att få vara en del av, säger hon.

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig känd som ”The Miracle Man”. 2010, då den här bilden är tagen, anställdes han som gästprofessor vid Karolinska institutet och började även arbeta som överläkare och kirurg på Karolinska universitetssjukhuset.
Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig känd som ”The Miracle Man”. 2010, då den här bilden är tagen, anställdes han som gästprofessor vid Karolinska institutet och började även arbeta som överläkare och kirurg på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Lorenzo Galassi

"Slår an någonting"

Skådespelaren och artisten Sandra Andreis, som är uppväxt i Karlstad men numer bor i Stockholm, kommer i "Dr. Death" bland annat spela mot Gustaf Hammarsten ("Tillsammans", "Brüno"). Han syns i rollen som en av de visselblåsare som granskade och senare kunde avslöja Macchiarini. Superkändisen Mandy Moore ska i sin tur spela den undersökande journalist som Paolo Macchiarini inledde en mycket uppmärksammad affär med.

"Jag vill våga vara gränsöverskridande"

– Jag började min bana som journalist innan jag satsade på skådespeleriet och har alltid tyckt det varit intressant och spännande med undersökande och komplexa historier, där man kan se ett händelseförlopp ur flera olika perspektiv. Och det här är verkligen ett sånt fall. Det finns dessutom så många otroliga och helt absurda kapitel i den här historien, säger Sandra Andreis.

Inte minst tycker hon att den rättsliga aspekten är fascinerande i all sin komplexitet.

– Det har varit intressant att försöka förstå hur det kan vara så svårt att rättsligt bedöma det här fallet. Han har inte dömts på det vis som de flesta kanske menar att han borde ha gjort. Sådana här historier slår an någonting i oss, det blir alltid väldigt laddat när det faktiskt gäller människors liv.

Sandra Andreis tillsammans med skådespelarkollegan Gustaf Hammarsten. ”Jag älskar när man får vara med i upptäckandet och avslöjandet av någonting, när bitarna faller på plats. Särskilt i sådana här fall där det inte är tillrättalagt, där vägen fram till sanningen är krokig. Och ofta kanske man inte ens hittar fram till vad vi skulle kunna kalla för en sanning.”
Sandra Andreis tillsammans med skådespelarkollegan Gustaf Hammarsten. ”Jag älskar när man får vara med i upptäckandet och avslöjandet av någonting, när bitarna faller på plats. Särskilt i sådana här fall där det inte är tillrättalagt, där vägen fram till sanningen är krokig. Och ofta kanske man inte ens hittar fram till vad vi skulle kunna kalla för en sanning.” Foto: PMJ ARTISTGRUPPEN

"Satt och gapade"

Sandra Andreis berättar att hon sträckläste manuset när hon fick det till sig.

– Ibland satt jag bara och gapade. Jag kände inte till hälften av vad som egentligen hade hänt, det var så många turer, man tror inte att det ska vara möjligt. Det blir ofta väldigt intressant med stories som är baserade på verkliga händelser, just för att verkligheten många gånger överträffar dikten. Det är ögonöppnande och fascinerande att se hur vi människor fungerar, hur vi kan vara så motsägelsefulla.

Framförallt, berättar Andreis, ser hon fram emot att få jobba i New York igen, en stad hon tidigare har bott i under många år.

– Det känns som mitt andra hem så det är alltid på toppen av min lista att få jobba där.

Ska filma i Värmland

I Sverige är Sandra Andreis närmast aktuell i Mårten Klingbergs nya långfilm "Andra akten", där Rolf Lassgård och Lena Olin syns i huvudrollerna. Där blir det biopremiär den 28 februari. Något premiärdatum för den andra säsongen av "Dr. Death" är inte klart. Den första säsongen visas i Sverige på C More.

– Om det är en dröm att spela in i New York, så är det även en dröm att få göra det i Värmland, säger Sandra Andreis, som berättar att det faktiskt ligger ett projekt vid horisonten.

– Det måste jag också vara lite hemlig om, men oj vad bra det kommer bli när det blir av, säger hon.

Artikeltaggar

C MoreChristopher DuntschKarlstadNew YorkNöje/KulturPaolo MacchiariniSandra AndreisSkådespelareSolna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.