Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Hade du lyckats rädda Eriks liv?

Publicerad:
Om det värsta skulle hända, är du redo?
Om det värsta skulle hända, är du redo? Foto: Lise

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Varje år drabbas cirka 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. De allra flesta dör. Även i fall hjärt- lungräddning inleds är chansen att rädda tillbaka någon till livet bara en på tio.

Vid de 166 hjärtstopp som inträffade utanför sjukhus i Värmland 2020 överlevde bara 13.

Det spelar nästan ingen roll hur många ambulanser som rullar i regionen, chansen att hinna fram i tid för att ändra den nästan oundvikliga konsekvensen efter ett hjärtstopp är minst sagt begränsade.

För varje minut som går bedöms det att överlevnadschanserna krymper med tio procent. Och i Sverige tar det i medeltal elva minuter innan ambulansen är framme vid en utryckning.

Då hänger väldigt mycket på hur väl förberedda de privatpersoner som är först framme vid ett hjärtstopp är. Hur skulle du själv agera?

Vi påminns om frågan med jämna mellanrum i samband med något uppmärksammat fall. Häromåret var det när den danska fotbollsspelaren Christian Eriksen mitt under en EM-match plötsligt föll handlöst mot marken i ett hjärtstopp. Vissa omkring honom agerade snabbt, andra var som paralyserade. Framför tv-apparaterna satt miljontals människor bänkade, i chock över att kanske bevittna de sista minuterna i någons liv.

Nu får Hagfors socialdemokratiska oppositionsråd Erik Fröjel tjäna som ofrivilligt exempel på vad som gör skillnad för liv och död.

Erik Fröjel har berättat för VF om hjärtstoppet som sånär tog hans liv.
Erik Fröjel har berättat för VF om hjärtstoppet som sånär tog hans liv. Foto: Daniel Olausson

I helgens VF berättar Fröjel om hur 2023 för honom inleddes med en nära döden-upplevelse. I åtta minuter fick flera privatpersoner kämpa för att få igång hans hjärta när han drabbades av plötsligt hjärtstopp mitt under en padelmatch. Och nej, det är inte en mening man skriver – eller en intervju man läser – utan att själv bli känslomässigt berörd …

På Facebook skriver Fröjel i ett inlägg bara ett par dagar efter dramatiken, att han ”i efterhand förstått att uttrycket ’tur i oturen’ stämmer bra på mig. Skulle det här hända så var både tidpunkt och plats den rätta och rätt människor fanns där’.”

Precis så är det. Den krassa sanningen är också att om Erik Fröjel hunnit åka hem från träningen, hade förutsättningarna omedelbart varit sämre.

Var finns närmaste hjärtstartare?
Var finns närmaste hjärtstartare? Foto: Christine Olsson/TT

För vilka hade då funnits till hands för att inleda HRL, ringa efter ambulans och jaga efter en hjärtstartare?

Att vara förberedd på det oförutsägbara är halva jobbet för den som vill kunna göra skillnad vid ett hjärtstopp. Så hur förberedd är du?

Hur längesedan gick du en HLR-utbildning? Kommer du ihåg hur? Var sitter den närmaste hjärtstartaren? Kommer man åt den på alla tider på dygnet? Tänk om jag inte fattar hur man ska göra med den. Kommer inte ambulansen snart ändå? Kanske nån annan snart tar kommandot över räddningsarbetet?

Och för varje tickande sekund av tvekan, utan påbörjad HLR som tillför syre i kroppen och skyddar hjärnan och andra organ, desto större skador och desto sämre förutsättningar. Bara tanken frigör adrenalin i kroppen.

Men det är också därför du måste tänka på det nu, innan det är skarpt läge. Det är nu du ska kolla med jobbet om de kan fixa en kurs i hjärt- lungräddning. Det är nu du ska lägga ett bokmärke på hjartstartarregistret.se på mobilen och dubbelkolla att hjärtstartaren som kanske finns på din arbetsplats, matbutik eller träningshall faktiskt finns registrerad där.

Var finns hjärtstartaren närmast dig – och när på dygnet är den tillgänglig? I hela Hagfors kommun finns knappt ett dussin hjärtstartare registrerade i registret – och med bara något enstaka undantag är tillgängligheten kraftigt begränsad till vardagar på dagtid. Det är lite läskigt. Ser det lika skralt ut i närheten av dig?

Artikeltaggar

Christian EriksenErik FröjelHagforsHagfors kommunHjärt- och lungräddningLedareSjukhusVärmlands län