Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges snabbaste tror på nytt rekord: ”Springer Henrik så här kommer det gå”

Publicerad:
Svenska rekordhållaren på 100 meter Peter Karlsson om värmländske sprintern Henrik Larssons möjlighet att slå rekordet. Här några månader efter sin rekordnotering på 10.18.
Svenska rekordhållaren på 100 meter Peter Karlsson om värmländske sprintern Henrik Larssons möjlighet att slå rekordet. Här några månader efter sin rekordnotering på 10.18. Foto: BILDBYRÅN

Henrik Larsson slog i helgen det svenska rekordet på 60 meter och hyllas av den tidigare rekordinnehavaren Peter Karlsson.

Karlsson såg detaljer i Larssons lopp som får honom att tro att rekordet på 100 meter ligger illa till.

– Han sprang loppet som en 100-meterslöpare ska göra, säger Peter Karlsson, numera klubbchef för IF Kville.

Peter Karlssons 27 år gamla rekord som han delade med Patrik Lövgren vars 6.58 sattes året efter Karlssons tid har varit svårrubbat för svenska 100-meterslöpare.

Men att värmlänningen Henrik Larsson hade kapacitet att slå det visste Karlsson sedan tidigare.

– Henrik är den som varit klart närmast bägge rekorden – jag såg honom när han var 19 år och jag kände direkt att han hade potential att slå dem, säger Karlsson.

Vid loppet i söndags blev det tydligt hur Larssons vassa avslutning var en stor del i rekordet.

– Han sprang fort över mållinjen, tittar du på polska konkurrenten intill så var det en 60-meterslöpare. Det blev perfekt upplägg för Henrik som gillar att jaga och sprang loppet som en 100-meterslöpare ska göra, det gillade jag.

Några år efter att karriären avslutades flyttade Karlsson till Shanghai där han bodde i drygt 15 år. Under åren i Kina tappade han kontakten med friidrotten och även kollen på sina egna rekord.

– Jag var helt bortkopplad, när rekorden var 10-15 år blev jag förvånad att de var kvar, jag hade inte alls följt det fram tills jag flyttade tillbaka. Sen har tiden trillat på och någon har väl nosat lite grann, men inte varit så nära som Henrik de senaste åren.

Varför tror du att ditt rekord på 100 meter stått sig så länge?

– Det som var slående när jag kom tillbaka till Sverige var att 90 procent var exakt samma som när jag flyttade, man hade ju förväntat sig lite mer utveckling. Den stora skillnaden mot andra grenar är att det finns ingenting utanför sprintträningen som hjälper dig bli snabbare – allting stör egentligen. På ett halvår springer du fort på träning i omkring 45 minuter totalt, du har alltså väldigt kort tid att träna.

Larsson har på senare år sprungit allt färre 200-meterslopp – något Karlsson tycker att han ska fortsätta med.

– Det är lätt att sabba träningen och jag vet ingen som är bra på alla tre sträckor, ska du bli riktigt bra kan du inte träna på att bli snabb på 60 meter. Och när du springer 200 har du aldrig maxfart.

Peter Karlsson, svensk rekordinnehavare på 100 meter, berättar om Larssons möjligheter att bli den snabbaste svenska sprintern någonsin.
Peter Karlsson, svensk rekordinnehavare på 100 meter, berättar om Larssons möjligheter att bli den snabbaste svenska sprintern någonsin. Foto: DANIEL STILLER

Det Larsson visade upp i söndags var tillräckligt för att Karlsson ska tro att även 100-metersrekordet ryker.

Ett rekord som lyder 10.18 och sattes 1996 i tyska Cottbus – två hundradelar från Larssons personliga rekord som fyller fyra år i juni.

– Absolut, springer han så här kommer det gå. Tidigare såg han stötigare ut i löpningen, det var mest kraft. Nu löper han på ett annat sätt, så tekniken har blivit bättre.

Vilken potential ser du?

– När jag sprang var mitt enda mål att komma under tio sekunder, jag gjorde det en gång men i för mycket vind. Första målet blir väl att slå rekordet för honom, men varför inte springa under tio sekunder också? Det tycker jag Sverige ska ha en sprinter som klarat av. Det brukar också dröja tills du är 25-28 år innan du är som bäst, säger Karlsson.

Svenskt rekord av Larsson: ”Det här har jag längtat efter”

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonIF Göta

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.