Hoppa till huvudinnehållet

Stjärnans rekord uppmärksammades – hoppas framgången ska locka sponsorer

Publicerad:
Klart att det ska bjudas på tårta och Pommac om man slår svenskt rekord.
Klart att det ska bjudas på tårta och Pommac om man slår svenskt rekord. Foto: HP Skoglund

IF Göta har fått en ny rekordman – efter 21 års väntan.

Nuvarande sportchefen Johan Engberg var den senaste i Karlstadsföreningen som slog ett svenskt rekord och äntligen fick han bjuda på en klassisk tårtfest för klubbens nya rekordinnehavare.

– Tårta innan träningen är verkligen inte fy skam, ler Henrik Larsson som även avslöjar att han kommer springa Nordenkampen på hemmaplan.

Experternas hyllningskör till rekordtagaren: ”Bland de främsta i världen”Sveriges snabbaste tror på nytt rekord: ”Springer Henrik så här kommer det gå”

Applåderna avlöser varandra.

In genom huvudentrén och upp för trappan på ena kortsidan kommer Henrik Larsson, han som i helgen slog det svenska rekordet på 60 meter.

23-åringen mottas av aktiva och ledare och på ett långbord väntar både alkoholfri skumpa och tårta.

Reaktionerna efter förra helgen har varit många, telefonen har minst sagt gått på högvarv de senaste dagarna.

– Det har varit många gratulationer från nära och kära – och många andra. Det är alltid roligt att få den typen av uppmärksamhet och jag får väl villigt erkänna att det var ganska intensivt några timmar och även dagen efter. Nu börjar det dock lugna ner sig, skrattar Henrik Larsson.

”Betyder jättemycket”

Det har gått 21 år sedan som en aktiv från IF Göta slog ett svenskt rekord, det var ingen mindre än klubbens nuvarande sportchef Johan Engberg som 2002 slog Johan Wissmans rekord på 200 meter under inomhus-EM i Wien.

Engberg fanns så klart på plats i Eva Lisa Holtz Arena för att denna gång hylla sprintstjärnan Henrik Larsson.

– Fantastiskt, en otrolig prestation.

Men han var långt ifrån den enda som uppmärksammat Larssons bedrift.

Flera högprofilerade friidrottsmänniskor har också stämt in i hyllningskören.

– Det betyder jättemycket, oavsett vem det är ifrån. Att folk visar uppskattning för det man gör är alltid roligt.

Experternas hyllningskör till rekordtagaren: ”Bland de främsta i världen”

Landslagsuttagen

Sveriges snabbaste man är också klar för Nordekampen på hemmaplan i Karlstad den 12 februari, det avslöjade han själv under tisdagseftermiddagen.

– Det ska bli väldigt roligt. Landslagsledningen har inte gått ut med det officiellt ännu, men jag vet att jag är snabbast så det är ingen tvekan om att jag inte kommer springa här, säger Larsson och blickar ut över inomhusarenan på Solstadens Sportcenter.

Henrik Larsson skålar med sportchefen Johan Engberg.
Henrik Larsson skålar med sportchefen Johan Engberg. Foto: HP Skoglund

Just nu är det ingen i Sverige som är i närheten av dig, hur ser du på konkurrensen?

– Jag får tänka att det är jag själv som är min största motståndare. Jag vill hela tiden slå mig själv och mina resultat. Sedan är det klart att det hjälper att ha konkurrens, speciellt i sitt eget land. Men jag tycker ändå att det inte påverkar så mycket, jag får tänka att om jag nu är snäppet över alla andra i Sverige så får man rikta sina blickar mot Europa och resten av världen.

Europarekordet inomhus ligger på 6,41. Är det nåbart?

– Det är en riktigt vass notering det... Vi får se, jag har några år på mig så det är framtiden som får utvisa det. Det lär nog inte ryka denna säsong, men att springa under 6,50 tror jag nog att jag kommer lyckas med.

Föräldrarna fanns givetvis på plats för att fira sonen.
Föräldrarna fanns givetvis på plats för att fira sonen. Foto: HP Skoglund

Henrik Larsson tränas bland annat av sina två föräldrar, pappa Roger och mamma Maria som lagt ner både tid och resurser på stjärnsprinters satsning.

– Med en sån här prestation hoppas jag såklart att jag ska kunna få lite sponsorer och avtal så jag kan avlasta mina föräldrar lite. Kanske inte för att de nödvändigtvis behöver det, de går inte back på detta men sponsorer och liknande skulle innebära att man känner att man kommer framåt.

– Jag är oerhört tacksam över det mina föräldrar har gjort och gör fortfarande, de har alltid funnits där i vårt och torrt.

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonIF Göta

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.