Hoppa till huvudinnehållet

Makarna Nerfont tar visikoner på turné: ”Hon gick verkligen i bräschen”

Publicerad:
Från ”Titanic” till visturné och ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Makarna Christer och Cecilie Nerfont Thorgersen ser nu fram emot ännu ett år med Wermland Opera.
Från ”Titanic” till visturné och ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Makarna Christer och Cecilie Nerfont Thorgersen ser nu fram emot ännu ett år med Wermland Opera. Foto: Tommy Andersson

I höst syns de i bärande roller när Wermland Opera omvandlar "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" till musikal. Närmast tar sig makarna Nerfont an visikonerna Barbro Hörberg och Olle Adolphson.

– Barbro gick verkligen i bräschen, det var ju så fruktansvärt många karlar som gjorde visor annars, säger Cecilie Nerfont Thorgersen inför den två månader långa Värmlandsturnén.

Bara dagar efter finalen av "Titanic" vid årsskiftet inleddes arbetet med det visprogram som med premiär på Hammarö nu på fredag kommer täcka in hela Värmland under våren.

– Lite ur askan i elden, det var kanske inte vår förhoppning att det skulle bli så tätt inpå, men vi ska inte klaga, säger Christer Nerfont, som har hustrun med på tråden.

– Vi har precis varit ute i skogen och vallat hunden, och oss själva. I valfri ordning.

"Går rakt på sak"

När de lägger ut texten om Barbro Hörberg och Olle Adolphson är det svårt att tro att de så sent som för några månader sedan inte var mer än allmänt bekanta med de både storheternas liv och låtkataloger. Parallellt med repetitionerna har de läst biografier och lite annan litteratur, vilket har gett dem "mer kött på benen".

– Då får man ett helt annat perspektiv på låtarna, säger Cecilie, som framförallt ägnat sig åt Barbro Hörberg.

– Det som är så kul är att så mycket av det hon skrev och sjöng om var självupplevt. Man får som små bitar ur hennes liv, iakttagelser. Det är inte många omskrivningar, utan hon går verkligen rakt på sak. Sedan hade hon humor, var lite full i fan, hon var ju så mycket mer än bara "Med ögon känsliga för grönt".

Intressanta är också Hörbergs många år i Paris, fortsätter Cecilie.

– Hon kom att älska fransk musik, blev förtjust i deras sätt att berätta och framföra texter. Hon plockade upp det där lite talsångiga, som kan göra att man kommer ännu närmare musiken.

Barbro Hörberg tillsammans med Egil Johansen, Georg Riedel och Bengt Hallberg 1972.
Barbro Hörberg tillsammans med Egil Johansen, Georg Riedel och Bengt Hallberg 1972. Foto: Svenskt Pressfoto

"Inga faktastunder"

Eftersom sångerna är så berättande i sig och ofta löper över många verser, behövs inga längre mellansnack, resonerar Christer.

– Vi vill inte ha några faktastunder utan publiken måste få vila sig mellan numren.

Han tycker att Hörberg och Adolphson möts i det sätt de skildrar relationerna mellan man och kvinna i sina texter.

– Olle Adolphson kom ju från Taubes skola, han fick ju studera Taube på nära håll. Det är långa berättelser, ganska spirituellt, med små roliga twists. Samtidigt som det finns ett ganska nattsvart mörker i vissa texter.

Musiken har klätts i arrangemang av Torbjörn Strand, som spelar fiol och klaviatur under turnén. Medverkar gör också gitarristen Mattias von Wachenfeldt och Ylva Nilsson och Lars-Inge Bjärlestam på cello. Vid en handfull tillfällen ansluter dessutom lokala körer till programmet.

Christer Nerfont gör rollen som den äldre versionen av Allan när Wermland Opera sätter upp ”Hundraåringen” som musikal i höst.
Christer Nerfont gör rollen som den äldre versionen av Allan när Wermland Opera sätter upp ”Hundraåringen” som musikal i höst. Foto: Tommy Andersson
De gör Karlstadsmusikal av ”Hundraåringen”: ”Det är världens saga”Kärleksdrama i faraonernas land på operan: ”Så kolossalt främmande för oss”

Christer gör Allan

Efter turnéfinalen i Kristinehamn den 2 april riktas fokus mot hösten och uppsättningen av den nyskrivna musikal som bygger på författaren Jonas Jonassons bästsäljare "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Premiären äger rum på Karlstads teaters stora scen den 28 september.

Christer Nerfont gör huvudrollen som den äldre versionen av Allan och Cecilie Nerfont Thorgersen gör Gunilla, en roll Mia Skäringer gjorde i den Oscarsnominerade filmatiseringen av boken.

– Det blir en galen och väldigt generös föreställning. Materialet är helt koko, vilka skrönor, säger Christer.

– Ja, och det kommer nog gå hett till på repen för det är väldigt många starka personligheter i ensemblen. Det behövs för att ge liv åt de här karaktärerna, säger Cecilie.

Turnéplan för ”Nu är det gott att leva”

3/2: Bygdegården Svenshult, Hammarö

8/2: Medborgarhuset, Säffle

9/2: Råda Ordenshus

10/2: Högboda Folkets hus

11/2: Sunne kyrka

12/2: Munkfors Folkets hus

23/2: Grava kyrka

24/2: Hotell Monica, Hagfors

25/2: Rämmens bygdegård, Lesjöfors

26/2: Fryksände kyrka, Torsby

1/3: Munkfors kyrka

2/3: Älvenäs bygdegård, Vålberg

4/3: Spinneriet, Karlstad

5/3: Hämnäs bygdegård, Årjäng

22/3: Seniorernas Hus, Karlstad

23/3: Ekshärads hembygdsgård

24/3: Forshaga Folkets hus

25/3: Mangskogs Folkets hus

26/3: Rudskoga bygdegård, Kristinehamn

29/3: Sunnemo Folkets hus

30/3: Solviks bygdeförening, Stöllet

31/3: Bogens bygdegård, Gunnarskog

1/4: Stavnäs kyrka, Klässbol

2/4: Kristinehamns kyrka

Artikeltaggar

Barbro HörbergCecilie NerfontChrister NerfontHammaröKörerMusikMusikalerOlle AdolphsonParisSångTitanicVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.