Hoppa till huvudinnehållet

Experternas hyllningskör till rekordtagaren: ”Bland de främsta i världen”

Publicerad:
Tommy Åström intervjuar Henrik Larsson efter rekordloppet.
Tommy Åström intervjuar Henrik Larsson efter rekordloppet. Foto: Ryno Quantz

Henrik Larsson är ny svensk rekordinnehavare på 60 meter med tiden 6,56 – efter ha slagit det 27 år gamla rekordet.

VF-sporten har intervjuat sex inbitna friidrottsfantaster som sätter ord på Karlstadssonens bedrift.

– Förstå vad mäktigt att kunna kalla sig för Sveriges snabbaste man genom tiderna, säger TV-profilen Tommy Åström.

Stjärnans rekord uppmärksammades – hoppas framgången ska locka sponsorerSveriges snabbaste tror på nytt rekord: ”Springer Henrik så här kommer det gå”

Frågorna som vi ställt är:

1) Hur ser du på rekordet och hans bedrift?

2) Hur ser du på hans potential framöver och chansen att även slå 100-metersrekordet?

Stefan Holm.
Stefan Holm. Foto: JONAS LJUNGDAHL

Stefan Holm, höjdhoppslegendar

1) "Klart det ska göras någon gång, det är många i sina liv som har varit nära att slå ett svenskt rekord. Nu var det på tiden, Henrik har varit och huggit en längre tid nu. Väldigt kul att det äntligen blev verklighet. Jag har sett honom från nära håll springa runt och kämpa för det. Det är alltid glädjande när folk lyckas uppnå mål som de strävat länge efter".

2) "Han behöver hålla sig hel och frisk. Sedan har han alltid känts mer som en 100-meterslöpare, extra imponerande att han därför slår rekord på 60 meter. Det tyder på att han blivit snabbare".

Johan Engberg.
Johan Engberg. Foto: Tommy Pedersen

Johan Engberg, sportchef IF Göta

1) ”Fantastiskt, en otrolig prestation. Kollar man nu så är han Europaetta och totalt åtta i världen med tiden 6,56. Han håller en väldigt hög internationell nivå. Henrik är en grundtalang, och det har vi sett länge. Det krävs en systematisk träning under lång tid. Lite klyschigt men det gäller att hålla sig borta från skador och ha kontinuitet i sin träning. Och att förbättra tekniken och styrkan, man vill vara stark men samtidigt lätt”.

2) ”Definitivt ska det räcka väldigt långt. Han är stark i fullfartslöpning och har alla möjligheter att springa snabbt även på 100 meter. Nu ska Henrik njuta och fira det här, och sedan blicka vidare mot kommande helger och tävlingar”.

Claudia Payton.
Claudia Payton. Foto: MATHIAS BERGELD

Claudia Payton, värmländsk sprintstjärna

1) "Jag är jättestort! Jättekul att han slagit det nu, det var på tiden. Dessutom en värmlänning. Skönt att han sätter Värmland på kartan och visar att vi kan leverera bra på sprint".

2) "Det är fortsatt långt fram till utomhustävlingarna, mycket som kan hända till dess. Det finns en del skillnader på sträckorna, men i grunden är det ändå kortsprint det handlar om. Springer man fort på 60 meter gör man det även på 100. Jag hoppas på honom".

Jonas Karlsson.
Jonas Karlsson. Foto: JESPER ZERMAN

Jonas Karlsson, friidrottsexpert

1) "6,56 är såklart en mycket bra tid. Rent statistiskt brukar det räcka till en plats mellan 15:e och 20:e i världen inomhus när säsongen summeras. Och definitivt en topp 3-nivå i Europa. Det är med andra ord jävligt bra. Nu är ju säsongen ung och Henrik kan eventuellt putsa ytterligare någon hundradel. I så fall är han ju med och hugger bland de främsta i världen. Det såg ju faktiskt ut som att det fanns lite mer att ta av - framför allt i starten på loppet".

2) "Rent statistiskt är ju detta (6,56) hans bästa resultat, men jag har alltid sett honom som en sprinter med bättre potential på 100 meter än på 60 meter. Får Henrik bara vara skadefri ser jag det som naturligt att han slår svenska rekordet utomhus (10,18) denna, alternativt nästa, sommar. Men det är inget man kan ta för givet".

Stefan Olsson.
Stefan Olsson. Foto: EMMA WALLSKOG

Stefan Olsson, generalsekreterare Svenska friidrottsförbundet

1) "Det var jäkligt kul och nu är det verkligen en nivå som är av högsta internationell klass. Dessutom glädjer det mig även lite extra på ett personligt plan. Han är en Karlstadpôjk och har varit med i organisationen från tio års ålder. Sedan har han även klarat av de tuffa perioderna. I tidiga tonåren var det folk som växte i från honom. Det klarade han av att hantera, likt skadorna på senare tid. Att orka igenom tuffa perioder är en bra egenskap. Nu har han fått betalt för det. Henrik är en person jag unnar denna framgång".

2) "Goda. Ska jag sticka ut hakan tror jag Henrik dessutom har en jäkla kapacitet även på 200 meter. Han är absolut ingen 60-metersspecialist, utan snarare en allroundsprinter. Får han vara kurant och fortsätta träna på så ryker 100-metersrekordet också, jag är övertygad om det".

Tommy Åström.
Tommy Åström. Foto: MATHILDA AHLBERG

Tommy Åström, TV-profil

1) "Otroligt skönt, jag fick nästan en klump i halsen. Han har gjort så oerhört många lopp som är i närheten av rekordet, både 60 och 100 meter. Förstå vad mäktigt att kunna kalla sig för Sveriges snabbaste man genom tiderna. Ingen svensk har någonsin sprungit snabbare".

2) "Jättegoda. Han är ju egentligen mer en 100-meterslöpare. Det borde passa honom ännu bättre och absolut ingen omöjligt att han klarar även det. Det gäller att fortsätta köra på och inte få någon störning. Allt måste sitta perfekt".

Artikeltaggar

Claudia PaytonFriidrottHenrik LarssonIF GötaJohan EngbergJonas KarlssonStefan HolmStefan OlssonTommy Åström

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.