Hoppa till huvudinnehållet

Nya området lockar yngre – tre etapper redan slutsålda: ”Lättskött boendeform”

Publicerad:
Mäklaren Linnea Grahn står framför den första längan av parhus, närmast E18, på Södra Kroppkärr som blir inflyttningsklara under våren och sommaren.
Mäklaren Linnea Grahn står framför den första längan av parhus, närmast E18, på Södra Kroppkärr som blir inflyttningsklara under våren och sommaren. Foto: Peter Bäcker

Det tre första etapperna av radhus på Södra Kroppkärr är slutsålda sedan länge. Under våren och sommaren flyttar de första boende in.

– Vi kom väldigt rätt ut på marknaden med den här boendetypen, säger Linnea Grahn, mäklare på Fastighetsbyrån.

Det första spadtaget för det nya bostadsområdet togs i augusti 2021.

– Vi vet att det är ett hårt tryck på villor och med det här fantastiska läget kommer de att gå åt som smör i solsken, sade Erik Nilsson (KD), som då var ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Hittills har han fått rätt.

Den första etappen med 22 parhus sålde slut på fyra veckor, den andra etappen med 19 parhus blev fulltecknad på två månader.

– Det är otroligt bra för att vara ett helt nytt område. Då är det svårt för folk att visualisera hur det kommer att se ut, säger Linnea Grahn.

De första radhusen i den tredje etappen blir inflyttningsklara i juli. Etappen skiljer sig från de övriga tre så till vida att husen sitter ihop två och två.
De första radhusen i den tredje etappen blir inflyttningsklara i juli. Etappen skiljer sig från de övriga tre så till vida att husen sitter ihop två och två. Foto: Peter Bäcker

Radhusen i de två första etapperna, som är på 112 kvadratmeter, har attraherat en yngre kundgrupp.

– När försäljningen startade under 2021 var det väldigt hög efterfrågan på villor. Den här boendetypen är ett mellanting mellan bostadsrätt och villa. Det är många yngre par, med eller utan barn, som kanske inte har till insatsen för en villa, säger Linnea Grahn.

Södra Kroppkärr lockar även par i medelåldern som vill lämna den stora villan.

– Par som är beredda att flytta, men inte till en citylägenhet utan de vill ha en liten trädgård samtidigt som de värdesätter att bo i en bostadsrätt, som är en enkel och lättskött boendeform.

Första spadtaget för bostadsområdet Södra Kroppkärr togs i augusti 2021. Tanken är att det ska bli 73 parhus plus 21 villatomter som läggs ut via den kommunala tomtkön.
Första spadtaget för bostadsområdet Södra Kroppkärr togs i augusti 2021. Tanken är att det ska bli 73 parhus plus 21 villatomter som läggs ut via den kommunala tomtkön. Foto: Peter Bäcker

Cykelavstånd till centrala Karlstad, närhet till förskola och skola, naturen med bad i Kroppkärrssjön har varit andra försäljningsargument.

Den tredje etappen (18 parhus) släpptes i november 2021 och sålde slut innan Ryssland tre månader senare invaderade Ukraina.

– November är normalt en lugnare period, säger Linnea Grahn.

Mäklaren Linnea Grahn har sålt skut tre av fyra etapper på Södra Kroppkärr.
Mäklaren Linnea Grahn har sålt skut tre av fyra etapper på Södra Kroppkärr. Foto: Peter Bäcker

Den fjärde och sista etappen (14 parhus) är inte släppt än.

– Vi har en dialog med projektören. Förhoppningsvis blir det försäljningsstart under våren.

Hur ser dagsläget ut på bostadsmarknaden med högre räntor?

– Vi får positiva signaler från marknaden. Folk börjar bli på hugget igen. Jag tror att folk har vant sig vid det nya ränteläget och andra orosfaktorer på marknaden

Hon anar en lite mer försiktig inställning hos köparna.

– Man vill ha lite mer på fötterna innan man ger sig in i ett nytt boende. Man vill veta att man klarar av att bo kvar på lång sikt. Det tycker vi är sunt. Innan pandemin hade vi en dopad marknad där priserna gick upp med 25 procent på kort tid. Nu köper man en bostad för att bo i, säger Linnea Grahn.

Här kommer Karlstads kommun att släppa 21 tomter i mars.
Här kommer Karlstads kommun att släppa 21 tomter i mars. Foto: Peter Bäcker

Karlstads kommun har lagt åtskilliga miljoner kronor på gator, vägar och avlopp på Södra Kroppkärr. Pengar som bland annat ska hämtas igen genom försäljning av villatomter.

Enligt tidsplanen ska 21 tomter läggas ut i den kommunala tomtkön i mars. Under året läggs även tomter på Zakrisdal (två) och Dingelsundet (förmodligen fyra) ut.

Projekt för 120 nya bostäder: ”Vet att det är ett hårt tryck”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterFastighetsbyrånKarlstadKarlstads kommunKristdemokraternaKroppkärrssjönLinnea GrahnRadhusSödra KroppkärrVillor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.