Hoppa till huvudinnehållet

Replik: ”Viktigt för oss att personalen känner sig sedd”

Publicerad:
Vikariebristen inom äldreomsorgen har varit en utmaning den senaste tiden, skriver Munkforspolitikerna Nicklas Hartwig (S) och Birgitta Nilsson (S).
Vikariebristen inom äldreomsorgen har varit en utmaning den senaste tiden, skriver Munkforspolitikerna Nicklas Hartwig (S) och Birgitta Nilsson (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Först av allt vill vi rikta ett tack till vår fantastiska personal som verkligen brinner för vad dom gör och för allt dom gör för våra vårdtagare, dag ut och dag in. Med det sagt vill vi bemöta en del av de påståenden som tas upp i denna insändare, skriver Nicklas Hartwig (S), ordförande omsorg och stöd tillsammans med Birgitta Nilsson (S), vice ordförande omsorg och stöd.

Att vårdyrket har olika nyanser undgår nog ingen och medans vissa dagar kan vara tuffa kan andra vara bra. Att vi skulle ha låg personaltäthet är en väl en sanning med viss modifikation, vi har personal till alla tjänster men den senaste tidens sjukdomsvåg både bland personal och deras barn har det varit en utmaning att få in vikarier.

Under två veckor i december var det hög frånvaro p.g.a. sjukdom, det var svårt att få tag i vikarier, men ingen har avbrutit sin semester och de som har gått in och jobbat har fått ersättning (beordrats ut).

Däremot ser vi framöver tillsammans med alla kommuner och regioner en stor utmaning att möta den brist på personal och kompetens som befaras.

Vi tar gärna emot alla tips och råd vi kan i denna frågan. Vi har och har haft facklig/politisk dialog med Kommunal tillsammans med cheferna för att försöka vidareutveckla vår samverkan, men då man väljer att kommunicera via media blir processen onödigt lång, både vi politiker och cheferna finns bara ett samtal bort. Det är viktigt för oss att personalen känner sig sedd och lyssnade på i alla led.

Lönemässigt ligger vi i topp i Värmland och har även heltidtjänstgöringsgrad som norm i våra verksamheter, vilket många andra kommuner inte har. Ni vet sedan tidigare att vi sedan sensommaren har ett projekt i hemtjänst där de flesta av de delade turerna plockats bort. Personalen har inkommit med synpunkter och cheferna har justerat sitt schemaförslag enligt de synpunkterna. Efter projekttidens slut (6 månader) kommer utskottet få en uppföljning om hur personal och ledning tycker det fungerat, därefter kommer utskottet ta ställning till om det ska införas i fler verksamheter.

Frågan om arbetsskor ligger på is fram till dess att arbetsmiljöverket ändrat sin inställning i frågan, givetvis vill vi att personalen ska ha tillgång till arbetsskor men vill samtidigt inte att personalen blir skyldiga att betala förmånsskatt för dessa.

Nicklas Hartwig (S)

Ordförande omsorg och stöd

Birgitta Nilsson (S)

Vice ordförande omsorg och stöd

Munkfors kommun

Artikeltaggar

BristerHemtjänstInsändareNicklas HartwigOmsorgSemesterVärmlands län