Hoppa till huvudinnehållet

50 procent dyrare – nu gapar parkeringen tom: ”Håller en enhetlig linje”

Publicerad:
När VF besöker parkeringen vid lunchtid en vardag är nio av 47 platser upptagna. Enligt uppgift kan det vara så få som två-tre fordon på plats.
När VF besöker parkeringen vid lunchtid en vardag är nio av 47 platser upptagna. Enligt uppgift kan det vara så få som två-tre fordon på plats. Foto: Kent Sjögren

Parkabs höjning av P-avgifterna fortsätter reta Karlstadsborna. På Kronoparken har det blivit 50 procent dyrare att stå – från 80 till 120 kronor i veckan. Alldeles intill kostar det 50 kronor.

– Vi behöver hålla en enhetlig linje, säger vd:n Susanne Edsgård.

Det var den 23 januari som Karlstads kommuns parkeringsbolag genomförde prishöjningen. Inne i Tingvallastaden blev det i snitt två kronor i timmen dyrare (efter de två första timmarna). Men även utanför centrum blev det dyrare.

På flera av parkeringarna handlar det om 50-procenthöjningar, vad gäller veckoparkeringarna. Något som åtminstone fått en märklig effekt, konstaterar en Karlstadsbo som hörde av sig till VF.

– Min fru jobbar på Kronoparken och har ställt sig ibland på parkeringen längst in på Posthornsgatan. Men nu går det från 320 till 480 kronor i månaden där. Bredvid finns en parkering som jag tror hör till Stiftelsen Karlstadshus – där kostar det 50 kronor i veckan. Vad händer? Jo, det är nästan helt tomt på Parkabs parkering.

Enligt Karlstadsbon har det hänt att två-tre bilar stått på de 47 platserna. När VF åker upp och kollar är det nio bilar på plats.

Susanne Edsgård är vd vid Parkab.
Susanne Edsgård är vd vid Parkab. Foto: Denny Jansson

Susanne Edsgård säger att bolaget behöver hålla en enhetlig linje i prissättningen:

– Vi har olika prisnivåer för olika avstånd från stan, det är svårt att motivera att en eller annan skulle läggas på en annan nivå.

Även om det rimligtvis skulle ge en större inkomst med en lägre avgift?

– Ja, så blir det. Just den här jämförelsen med boendeparkeringen intill är heller inte riktigt rättvisande, där har fastighetsägaren troligen subventionerat avgiften till förmån för de boende. Vi behöver täcka drift, skötsel, snöröjning och så vidare.

Vad har ni fått för reaktioner på prishöjningarna?

– Det är självklart inte många som tycker om att det blir dyrare. Men bolaget behöver bära sina kostnader, och det finns också en poäng i att styra trafik och att uppmuntra till mer hållbart resande. Inne i Tingvallastaden vill vi till exempel ha parkerande som besöker staden, inte som står där varje dag i veckan.

Politikerna om parkeringsfrågan i centrala Karlstad: ”Frustrerande”Snart höjs parkeringsavgifterna i Karlstad – så mycket dyrare blir det

Artikeltaggar

Karlstads kommunKronoparkenParkabParkeringSamhälleStiftelsen KarlstadshusSusanne EdsgårdTingvallastaden

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.