Hoppa till huvudinnehållet

Nu ritas det på ett nytt vårdboende – som kan utökas med nya bostäder

Publicerad:
Stockfallets modulskola ska avvecklas och ge plats för ett nytt vårdboende som ersätter Gunnern.
Stockfallets modulskola ska avvecklas och ge plats för ett nytt vårdboende som ersätter Gunnern. Foto: Tommy Andersson

Stockfallets modulskola ska ersättas med ett nytt vårdboende med 72 lägenheter.

Plus något mer – kanske bostäder?

– Något som lämpar sig för att ligga nära ett vårdboende, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Vårdboendet Gunnern på Rud, med 48 lägenheter, ska avvecklas. Teknik- och fastighetsförvaltningen, som ansvarar kommunens byggnader, vill hellre bygga nytt än renovera den nuvarande fastigheten.

Förvaltningen avser att lokalisera det nya boendet på platsen där Stockfallets modulskola står. Modulerna ska bort när Stockfallets skola blir klar under 2024.

På onsdagen gav politikerna i stadsbyggnadsnämnden tjänstemännen i uppdrag att börja rita på ett vårdboende. Den nuvarande detaljplanen från 1981 tillåter handel och småindustri.

Vårdboendet, inklusive parkering och ett tillagningskök för upp till 3 000 portioner per dag, bedöms bli mellan 15 000 till 20 000 kvadratmeter stort. Området som tjänstemännen kommer att rita på är större än så.

– Det blir möjligt med någon mer funktion, säger Anders Tallgren.

I planuppdraget, som beräknas ta ett år, ingår det att titta på om det kan rymmas bostäder eller andra verksamheter på området. Närheten till riksväg 63 och eventuella bullerstörningar är en utmaning.

Karlstads nya grönröda styre har sagt att nästa kommunala vårdboende ska byggas på Kronoparken. Det gäller fortfarande.

– Även om det blir fler lägenheter på Stockfallet än på Gunnern blir det ett ersättningsboende, förklarar Anders Tallgren.

En lokaliseringsutredning ska peka ut den mest lämpliga platsen på Kronoparken för ett boende med kapacitet för runt 70 platser och vilken form av boende som behövs.

– Studien ska titta på hela stadsdelen, säger Tallgren.

Det politiska medskicket är ett centrumnära boende eller ett i mer lantlig miljö.

– Till exempel vid sjön Alstern, som är ett område som inte är så exploaterat, fortsätter Tallgren.

Stadsbyggnadsnämnden klubbade även namnet på den nya förskola som byggs på Stockfallet. Valet föll på att permanenta arbetsnamnet Stormyrens förskola.

Stockfallets skola kan ersättas av ett nytt vårdboende: ”Är den bästa platsen”Kommunen missbedömde intresset – skolan blev för litenStockfallets skola fick klartecken: ”Jättebra att vi får till skolan”

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenBostäderDetaljplanerFörskolorGunnernKronoparkenStockfallet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.