Hoppa till huvudinnehållet

Hjärtstoppet nära ta Eriks liv: ”I typ åtta minuter var jag helt borta”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Sjukskriven och mestadels ensam hemma om dagarna blir Messi ett välkommet sällskap som också kan ge Erik Fröjel de lugna promenader som behövs för att komma i form igen.
Sjukskriven och mestadels ensam hemma om dagarna blir Messi ett välkommet sällskap som också kan ge Erik Fröjel de lugna promenader som behövs för att komma i form igen. Foto: Daniel Olausson

Mitt under padelmatchen segnade han ned och blev stående på alla fyra.

Det sista Erik Fröjel minns är hur en av medspelarna vrålar att man ska ringa på ambulans.

– De fick skjuta igång mig, i typ åtta minuter var jag helt borta, säger han.

Det är lite svårt att ta in att 58-åringen på andra sidan köksbordet i den prydliga villan i Hagfors för bara tre veckor sedan sett självaste döden i vitögat.

Erik Fröjel har nära till både skämten och skratten och reser sig med jämna mellanrum för att antingen reda ut vad den busiga dvärgschnauzern Messi egentligen håller på med, eller för att fylla på kaffet.

Men ansiktet både stelnar och ögonen tåras när han får frågan om huruvida han hunnit vara i kontakt med alla de Hagforsbor som räddade livet på honom i Styrkans lokaler en torsdag för tre veckor sedan.

– Några av dem har jag pratat med och träffat. Sedan är det några som jag har skickat meddelande till som jag har fått namnen på och jag ska försöka träffa dem också. Men det är lite jobbigt än, säger han.

– Det räcker med att jag bara tänker på namnet på en del av dem så blir jag nästan till att börja gråta, och jag tror nog att det här var en otäck upplevelse även för dem. Men jag ska kontakta alla, jag måste känna mig riktigt redo först.

Erik Fröjel är evigt tacksam för den hjälp han fick när han väl segnade ihop, och inte minst för det enorm stöd han har fått efteråt.
Erik Fröjel är evigt tacksam för den hjälp han fick när han väl segnade ihop, och inte minst för det enorm stöd han har fått efteråt. Foto: Daniel Olausson

Det var förstås en chockartad upplevelse, på flera sätt. I bra fysisk form hade Erik Fröjel sprungit sex kilometer dagen innan och som flitig padelspelare är han van vid alla tempohöjningar.

Men den här torsdagen ville annat.

– Vi hade spelat i över timme när jag fick en svindelattack. Jag blev yr och fick en svallning i kroppen och det har jag fått förut och jag trodde det kunde bero på att jag inte hade ätit bra eller något, jag tänkte ju inte att hjärtat håller på att stanna för mig.

– Sedan kom det en till och den gav sig inte. Den kom mitt i spelet och det bara snurrade mer och mer och jag var tvungen att ställa mig på alla fyra. Sedan fick jag jättesvårt att andas.

”Död” i åtta minuter

Han hör hur det ropas på ambulans, sedan blir det svart. Lite drygt åtta minuter senare får man igång honom igen, tack vare medspelarnas rådiga ingripande och det faktum att det i lokalen intill fanns både hjärtstartare och sjuksköterskor i det träningspass som precis hade inletts.

När han vaknar igen är det ett rejält pådrag. Och han minns allt.

– Det som var hemskt och det jag nästan har mardrömmar om än idag var hur svårt det var att hitta andan igen, jag var väl påverkad av hur de jobbat på bröstkorgen med mig. Men jag fattade ingenting, jag blundade igen och trodde att jag drömde, säger Erik Fröjel.

Engagerad i många roller, bland annat som oppositionsråd i den lokala politiken, håller Erik Fröjel sig aktiv. Huruvida han fortsätter med allt på samma sätt som tidigare har inte bestämt än.
Engagerad i många roller, bland annat som oppositionsråd i den lokala politiken, håller Erik Fröjel sig aktiv. Huruvida han fortsätter med allt på samma sätt som tidigare har inte bestämt än. Foto: Daniel Olausson

Sedan följde en vecka på CSK. Och han visar ärret efter där han fick en hjärtstartare inopererad. Trots att alla tänkbara prover och utredningar har gjorts kan man inte hitta något fel på varken honom eller hjärtat.

– De har sagt att det är inte säkert att det händer någon mer gång i hela mitt liv, men har det rimligtvis hänt en gång så sätter de in en hjärtstartare, för att gardera sig.

– Så det är väl bra, samtidigt hade en gärna tänkt sig vilja ha en förklaring till varför det hände.

Hur mår du idag?

– Sedan jag kom hem så har ångesten släppt, säger han och berättar att han hade några riktigt jobbiga dagar i ensamheten på CSK när allt bara kom över honom.

– Nu känns det mycket bättre, men jag får ta det väldigt lugnt nu och lägga allt annat år sidan. Jag är sjukskriven en månad till och sedan får vi se, det kan säkert bli längre också. De säger att det brukar ta en tre månader.

Han har haft en ofantlig tur, det är Erik Fröjel väl medveten om. Han resonerar att det kan bidra med ett annat perspektiv på livet.
Han har haft en ofantlig tur, det är Erik Fröjel väl medveten om. Han resonerar att det kan bidra med ett annat perspektiv på livet. Foto: Daniel Olausson

Som högstadielärare och engagerad inom IK Vikings tjejfotboll är det till vardags fullt upp. Numera är Erik Fröjel dessutom som bekant kommunens oppositionsråd och huruvida han ska lägga upp livet framledes är inget han vill fatta några beslut om nu.

Nu är det ro som gäller, och lugna promenader med Messi.

– Det man tänker är ju att det finns viktigare saker än det man tror är viktigt, säger han och återberättar vilka tankar som bombarderade honom på båren på väg ut mot ambulanshelikoptern.

– Jag tänkte ju att jag kommer dö nu, och hur ska det gå för Camilla här hemma, och vi är inte gifta och Alice – ska inte hon ha en pappa tills hon blir vuxen? Gud, vilka konstiga tankar det kom.

– Sedan ser man ju också det här med hjärtstartare och det jobb som Peter Åkerström gjorde med det. Trots att det köpts in en del så finns det kanske inte så många. Det behövs fler i samhället, för när något sådant händer så gäller det att vara på rätt ställe.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadErik FröjelHagforsHjärtinfarktIK VikingMänskligtVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.