Hoppa till huvudinnehållet

Wilma, 11, tävlar i ”Wild kids”: ”Fantastiskt att få höra värmländska i tv”

Publicerad:
Att inte ha kontakt med familjen under inspelningstiden var en ny upplevelse för 11-åriga Wilma Persson från Speke. ”Det var lite jobbigt men det blev ju bra efter några dagar”.
Att inte ha kontakt med familjen under inspelningstiden var en ny upplevelse för 11-åriga Wilma Persson från Speke. ”Det var lite jobbigt men det blev ju bra efter några dagar”. Foto: Alexander Lundkvist/C More

Arvikabördiga Wilma Persson, 11, är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Nu har hon uppfyllt drömmen om att delta i programmet ”Wild kids” – och samtidigt gjort succé med sin dialekt.

– Det känns bara jättekul!

Wilma Persson drabbades nästan av en overklighetskänsla när hon kom hem till Speke efter det två veckor långa äventyret i Järvsö, Hälsingland.

– Jag fattade typ inte vad jag hade varit med om, men dagen efter började jag tänka igenom det. Alla barn hade med sig varsin dagbok och i min har jag skrivit en hel massa. I den läser jag ibland för att få tillbaka minnena. När man väl var där tänkte man inte så môe på hur coolt det var. Men nu när man ser sig själv på tv och märker hur många som tittar är det ju jättestort, säger Wilma Persson.

Vinnarlaget till Tanzania

I äventyrsprogrammet ”Wild kids” tävlar barn i åldrarna 10 till 13 i två lag, med målet om att knipa vinstresan till Tanzania. Men vägen dit utgörs av tuffa utmaningar samtidigt som barnen ska klara sig i skogen. Där inomhustoaletter och mobiltelefoner lyser med sin frånvaro.

Wilma Persson har länge följt programmet och när hon blev tillräckligt gammal för att söka tvekade hon inte en sekund.

– Jag har alltid gillat programmet för att jag tycker att det är kul att se på tävlingar och sånt. Och det var jätteroligt att vara med. Väldigt mycket kameror överallt, mer än jag förväntade mig.

Som deltagare har hon dessutom introducerat den västvärmländska dialekten för sina medtävlande. Något som väckt både förtjusning och ibland lite förvirring. ”Men då försöker jag ta det på rikssvenska”, som Wilma Persson förklarar i ett av avsnitten.

Dialekten är inget hon själv har reflekterat kring tidigare.

– Man är ju van det liksom, men att höra mig själv prata i tv det har jag ju aldrig gjort. Men det känns bara jättekul och det är fantastiskt att få höra värmländska i tv tycker jag.

Vad har du lärt dig av upplevelsen?

– Jag har lärt mig hur man gör i naturen, typ när djur kommer mot en. Göra upp brasor kunde jag innan men man blev lite mer van vid det. Jag är ju ute mycket i naturen vanligtvis också men man lärde sig sådant man inte brukar tänka på annars, säger hon och tillägger:

– Innan jag åkte till ”Wild kids” visste jag ju att familjen betyder mycket, men när jag väl var där borta förstod jag hur mycket jag faktiskt tycker om dem.

Ingen hemkontakt

Den största utmaningen var nog just den att hastigt lämna familjen, berättar Wilma. Under inspelningstiden hade deltagarna ingen kontakt med sina anhöriga.

– Chefen för ”Wild kids” skrev sms till mamma och pappa typ tre gånger i veckan men då skrev hon bara om hur vädret var och att vi hade börjat tävla. Inget mer. Så de fick ingen kontakt med mig och jag hade ingen kontakt med dem. Innan hade jag typ bara varit borta från familjen i max två dagar och då hade jag ju telefon med mig. Så det var lite jobbigt men det blev ju bra efter några dagar.

Det underlättade att alla deltagare var i samma situation, menar hon.

– Då blir man typ som en ny familj för alla vet hur det känns och då kan man prata med varandra om det också.

”Alla kommer fram”

På fredagen sänds det fjärde avsnittet av äventyrsprogrammet hos C More. Reaktionerna på hennes medverkan från skolkamraterna har bara bestått av hejarop och nyfikenhet.

– Alla kommer fram och är bara glada för min skull. Rektorn har till och med fixat så att hela mellanstadiet kan samlas på rasten och tittat på ”Wild kids” på torget i skolan.

Men visst är det lite svårt att inte råka försäga sig om resultatet, medger hon.

– På fredagarna brukar vi kolla med släkten och då vill man ju berätta vad som händer i nästa avsnitt. Och på skolan kommer det fram kompisar och frågar hur det gick. Men jag har vant mig nu och säger bara ”tyvärr, jag får inte berätta”.

Tog med sig fotbollen

Varje deltagare fick ta med sig en personlig ägodel. För Wilma Persson var fotbollen det givna valet.

– Jag vill bli fotbollsproffs och spela i Sverige. Och i ett större lag.

Skulle du vilja vara med i tv igen?

– Jag skulle lätt göra om just ”Wild kids”. Det finns ju andra program barn kan vara med i men då är det mer att man ska ha manus och skådespela. Och jag gillar att få prata med mina egna ord. ”Robinson” tänkte jag på men där måste man typ halvt svälta och det skulle jag aldrig klara av. Då satsar jag hellre på fotbollen!

Artikeltaggar

AfrikaArvika kommunBarnC MoreHälsinglandJärvsöTV

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.