Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomshem stängs – Ivo återkallar tillståndet

Publicerad:
Mölnbacka ungdomshem utanför Deje tvingas stänga.
Mölnbacka ungdomshem utanför Deje tvingas stänga. Foto: Peter Bäcker

Mölnbacka ungdomshem i Deje tvingas stänga – senast 1 februari ska alla ungdomar som bor där vara ute, vilket P4 Värmland var först att rapportera.

– Vi är mitt uppe i processen att överklaga, säger Maria Liljestrand, tillförordnad föreståndare på Mölnbacka.

Enligt Ivo-beslutet har det funnits missförhållanden vid boendet som inneburit fara för ungdomars liv, hälsa och säkerhet i övrigt. Tillsynen visar på allvarliga incidenter som hot och våld mellan ungdomarna, drog- och alkoholanvändning, självskadebeteende, självmordshot och kränkningar.

Man skriver också att verksamheten inte upprättat avvikelserapporter i samband med flera av de allvarliga incidenterna. IVO har granskat samtliga inskrivna ungdomars journaler från 1 juni till 6 oktober 2022 och noterar ett stort antal konflikter som bland annat innefattat våld och hot om våld. Utöver konflikterna hade självskada och hot om självmord skett minst åtta gånger, avvikelser minst elva och drog- och alkoholanvändning konstaterats minst 23 gånger.

Under perioden har tio avvikelser upprättats, alltså långt färre än antalet incidenter.

Ivo slår också ner på att Mölnbacka underlåtit att kontrollera registerutdrag på personal i enlighet med bestämmelserna i sex olika fall.

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, skriver vidare att den som har ansvar för verksamheten inte verkar kunna åtgärda bristerna. Senast 13.00 den 1 februari ska därmed alla ungdomar som bor på hvb-hemmet vara utrymda.

Maria Liljekvist, tillförordnad föreståndare för HVB-hemmet, meddelar att beslutet kommer att överklagas.

– Vi är mitt uppe i processen. Majoriteten av de sju ungdomar som bor hos oss nu har varit med och formulerat överklagandet , säger hon.

För boende och personal kom beskedet om Ivo:s beslut som en chock på torsdagen.

– De var här den 6:e oktober och pratade med personal och alla ungdomar som bodde här, och då var alla nöjda. Sedan har vi inte hört någonting, förrän det här besked kom, säger Maria Liljekvist.

Hon har varit tillförordnad föreståndare sedan 5 september, och menar att man kommit en lång väg vad gäller att åtgärda de problem som rapporterats.

– Det är nya ungdomar, ny personal och ny ledning. Vi har återhämtat verksamheten under hösten.

Värst menar hon att Ivo:s besked blir för de ungdomar som nu tvingas flytta.

– Utifrån den verksamhet vi har idag blir det här overkligt för de ungdomar som bor hos oss nu. Vi har boende som gråter nätterna igenom för att de inte vill flytta, säger Maria Liljestrand.

Överklagandet kommer lämnas in på måndag.

Artikeltaggar

DejeInspektionerIvoMölnbackaOmsorgP4 VärmlandSVTVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.