Hoppa till huvudinnehållet

Pophoppet Gerd inför P3 Guld: ”Att få gå på gala, det är inte varje dag”

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
Elin ”Gerd” Lundgren från Karlstad är en av landets mest lovande popartister, enligt P3 Guldjuryn. Senare i år släpper hon sitt debutalbum.
Elin ”Gerd” Lundgren från Karlstad är en av landets mest lovande popartister, enligt P3 Guldjuryn. Senare i år släpper hon sitt debutalbum. Foto: Tommy Andersson

Ikväll kan Gerd från Karlstad prisas som framtidens artist vid den tv-sända P3 Guldgalan i Göteborg, med mamma som "plus en" vid sin sida i arenan. Samtidigt släpper hon den moderna powerballaden "Stay", första singeln från hennes kommande debutalbum.

Att det bor en riktig tänkare i Elin "Gerd" Lundgren har nog de flesta som följt henne sedan succédebuten med singeln "Lies for a Liar" hösten 2021 förstått vid det här laget. När hon filosoferar kring sitt låtskrivande och de arrangemang hon klär musiken i återkommer hon ofta till alla de sinnesstämningar som gärna följer med årstiderna. Och, när man tänker efter, visst kan den stampande kontrabasen och cellon i början av nya singeln "Stay" liknas vid känslan av att ha "hösten springande i hasorna", som hon själv uttrycker det.

– Det är en sensommarlåt, säger hon, och beskriver hur hon ville skapa mörka undertoner i allt det vackra, förmedla ett slags desperation.

För "Stay" är ett relationsdrama, koncentrerat till dryga tre minuter.

– Hur många har inte haft en sommarkärlek som tagit slut när hösten och verkligheten knackar på dörren? Det är ju inte många sommarflirtar som klarar att ta steget sen när det blir allvar och man ska försöka styra ihop en vardag tillsammans. Det är det låten handlar om, den där desperationen man kan känna då.

Men, det blev ett lyckligt slut i ditt fall ändå?

– Ja, haha, vi är inne på fyra år tillsammans nu, så det har ändå blivit några somrar.

Musikvideon till ”Stay”, som också släpps på fredagen, spelades in i Berlin tidigare i år.
Musikvideon till ”Stay”, som också släpps på fredagen, spelades in i Berlin tidigare i år. Foto: Daniela Spiroska

Två världar som möts

Tematiken kring årstider och stämningar kommer att följa med in i det debutalbum som ska släppas under året. Gerd vill inte avslöja titeln riktigt än, men berättar att det kommer vara en sorts lek med ord, och att färgen blå är inblandad.

– Jag har funderat mycket kring ords betydelse. På svenska kan man ju ha huvudet uppe i det blå, men om man känner sig "blue" på engelska så har det ju en helt annan betydelse. Mina låtar är ganska dramatiska och drömska, men å andra sidan kan de även vara ledsamma och lite mörka. Så jag tänker att de två världarna på sätt och vis får en gemensam plats i titeln.

Galapremiär

Vid fredagskvällens P3 Guldgala som tv-sänds från Partille arena i Göteborg är Gerd nominerad i kategorin framtidens artist.

– Första nomineringen! Jag har med mamma som plus en. Det ska bli väldigt kul att få dela den stunden ihop. Att få gå på gala, det är inte varje dag.

Hur ser du på dina vinstchanser?

– Alltså, jag är bara väldigt tacksam över att få vara nominerad, om jag ska vara ärlig. Bara det känns otroligt roligt. Men man vet aldrig, det är väldigt många fina människor som har skrivit till mig att de har röstat.

Rob Coffinshaker frontar hajpat gothband: ”Poppigaste jag varit inblandad i”Knogjärn slår sig uppåt i näringskedjan: ”Det ska vara kul att se oss live”

Artikeltaggar

ArtisterElin Gerd LundgrenEnglandGöteborgKarlstadLåtskrivandeMusikNomineringarP3 Guld

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.