Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: I dag är det nästan synd om en regering som verkligen aldrig lyckas

Publicerad:
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var bara en i raden av högerledare som inför valet lovade ny kärnkraft. En kärnkraft ingen i dagsläget verkar det minsta intresserade av att bygga. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

100 dagar efter att regeringen tillträdde släppte Aftonbladet drömbeskedet: Vattenfall planerar bygga ny kärnkraft. Plötsligt vände allt. Plötsligt hade regeringen uppfyllt ett vallöfte! Men drömbeskedet visade sig vara just det: bara en dröm.

”De första hundra dagarna kommer en borgerlig regering att trygga och bygga ut kärnkraften i Sverige.” Det lovade moderaten Elisabeth Svantesson för nästan precis ett år sedan på Twitter i samband med en partiledardebatt och har dag för dag sedan dess fått äta upp det där löftet.

Regeringen tillträdde 18 oktober så dagarna har dessutom tickat iväg, utan några kärnkraftsbesked som skulle kunna signalera att regeringen tagit ens ett steg mot målet. Man skrev i och för sig in i Tidöavtalet, regeringsöverenskommelsen mellan M, KD, L och SD, att kärnkraften skulle få ”snabbspår” och 400 miljarder i kreditgarantier.

Därtill tryckte man in i skrivelsen att ”Vattenfall bör omedelbart påbörja planeringen av ny kärnkraft” samt att det statliga bolaget ska få nya direktiv ”för upphandling av ny kärnkraft”.

Men just det sista fick egentligen bara Vattenfalls vd att läxa upp statsråden. Det är inte politikerna som ska bestämma när, var eller om Vattenfall ska satsa på just kärnkraft, förklarade Anna Borg till SVT (9/12).

– Det är inte riktigt så styrningen av statliga bolag fungerar.

Inte ens ordentligt högerlutande Svenskt Näringsliv kunde i samma veva låta bli att markera emot den nya regeringens klåfingriga planer.

– Ebba Busch ska inte bestämma om det ska byggas ny kärnkraft. Det ska investerare och företag göra på marknadens villkor, sa vd:n Jan-Olof Jacke, även han till SVT (22/12).

Han tillade att regeringen borde vara lika angelägna om att bygga vindkraft som kärnkraft.

– Vi behöver mer av både planerbar och väderberoende el.

Detta inte minst nu förstås när kärnkraften haft problem att leverera i stora delar av Europa under hösten – eller ja längre tillbaka än så. En av de fortfarande aktiva svenska reaktorerna, Ringhals 4, har exempelvis inte producerat el i snart ett halvår nu på grund av en skada.

Och så var det detta med att tyska energijätten Uniper, som äger mycket av den svenska kärnkraften i dag, som med blixtens hastighet slog tillbaka mot nyheten i senhöstas att de hade för avsikt att bygga ny kärnkraft vid Barsebäck.

Det hade nån fått om bakfoten, meddelades i ett uttalande där Uniper tvärtom helt avfärdar att man ens har en tanke på att bygga ny kärnkraft – i Sverige eller nån annanstans.

Det blir ju lite svettigt för en regering som föreslagit ny kärnkraft som lösning på nästan alla problem.

”Kärnkraft är svaret på allt”, som Aftonbladets Anders Lindberg skrev i en ledare i februari i fjol.

Höga elpriser efter att Putin har strypt Europas gas - nya kärnreaktorer!

Klimatförändringar - nya kärnreaktorer!

Grön industriomställning - nya kärnreaktorer!

Hela Sverige ska leva - nya kärnreaktorer!

Fler jobb - nya kärnreaktorer!

Å sen vill ingen bygga de där jäkla kärnreaktorerna trots att man är beredd att lägga tummen på vågen och ge energislaget en massa fördelar framför andra. Meh!

Skärmdump Twitter, februari 2022.
Skärmdump Twitter, februari 2022.

Men sen kom beskedet. Aftonbladet slog på onsdagseftermiddagen på stora trumman över att statliga Vattenfall ”vill bygga ny kärnkraft vid Ringhals” med målet att ”den ska anslutas till elnätet redan om nio år, 2032.”

Det är först och främst minst sagt imponerande med tanke på att den senast färdigställda reaktorn i Norden, finska Olkiluoto 3, tog 16 år att färdigställa. Men självförtroende är ju alltid bra och snacka om tajming så där precis runt 100-dagarmärket.

Wow, den såg man ju inte komma! Många högerdebattörer lyckades inte hurra över beskedet utan att samtidigt ge en känga till tvivlarna som misstrott regeringens möjligheter. Nu skulle allt vända. Regeringen skulle hämta tillbaka sitt nästan ojämförliga tapp i väljarförtroende och beta av alla vallöften. Sverige skulle få en massa kärnkraft (om kanske ett decennium, så riktigt vad vi ska göra till dess var lite oklart i glädjeruset.)

Sen gick väl resten av eftermiddagen så där för regeringen …

För det tog inte nån längre stund innan någon från Vattenfall något andfådd hörde av sig till tidningen och förklarade att nån måste ha missförstått något. ”Det har gått ut felaktiga uppgifter”, var beskedet.

Vattenfall hade inte ansökt om att bygga nya kärnkraftsreaktorer, bara om att Svenska kraftnät ska utreda möjligheterna för att bygga ny kärnkraft vid Ringhals. En förstudie alltså. Inget beslut. Ingen förändrad inställning alls egentligen.

Så gick luften ur den ballongen också. Det är nästan så att man tycker lite synd om regeringen.

Å andra sidan klubbade regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna igenom att hålla elprisstödet till hushållen hemligt i 20 år (!) trots kraftfulla protester.

De vill inte att du ska få se fantasisummorna vissa kommer att få utbetalat – och kommer att fortsätta få om högerpartierna fortsätter säga nej till de energislag som marknaden faktiskt VILL bygga.

Artikeltaggar

BarsebäckEbba BuschElElisabeth SvantessonJan-Olof JackeKärnkraftLedareRinghalsVattenfall