Hoppa till huvudinnehållet

Snabbt elstöd till söder från den 20 februari

Publicerad:
Så ska elstödet betalas ut. Arkivbild.
Så ska elstödet betalas ut. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Elstödet till 4,3 miljoner hushåll i elprisområde 3 och 4 (södra Sverige) börjar betalas ut från den 20 februari, meddelar Försäkringskassan.

Inom ett par dagar efter det bör de allra flesta ha fått sina pengar, enligt generaldirektör Nils Öberg som varnar för att bedragare kan passa på.

För att underlätta utbetalning bör berörda kunder anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister, senast den 13 februari.

Försäkringskassan har byggt ett alldeles nytt betalningssystem för elstödet.

"Vi har lyckats skapa detta på oerhört kort tid. En annan bra sak är att systemet kommer kunna återanvändas, inte bara för nästa utbetalning av elstöd utan även för andra slags krisstöd om det skulle behövas i framtiden", säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg i ett pressmeddelande.

20 februari

Utbetalningarna startar 20 februari, sen tar det ett par bankdagar innan pengarna finns på kontot. Totalt handlar det om cirka 17 miljarder kronor.

– I stort sett kommer alla utbetalningar att lämna Försäkringskassan inom ett par dagar, säger Nils Öberg på en pressträff.

För att det ska så fort som möjligt bör de som räknar med att få pengar anmäla sitt konto hos Swedbank som är den bank som sköter utbetalningarna. Information finns på bankens hemsida om hur det går till.

– Så uppmaningen är att registrera sitt konto hos Swedbank för att det här ska gå fort, säger Maria Sjögren, projektledare för elprisstödet hos Försäkringskassan.

Varnar för bedragare

Om man inte har ett konto känt för Swedbank, Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten kommer utbetalningar att ske via utbetalningsavier, kostnadsfritt via nätet eller mot avgift hos ombud.

Försäkringskassan varnar också för att bedragare kan passa på. Så se upp om du blir uppringd av någon som säger sig ringa från exempelvis Försäkringskassan, säger Nils Öberg:

– Lägg på luren omedelbart, varken vi eller Svenska kraftnät kommer att ta kontakt med någon.

Lars Larsson/TT

Olle Lindström/TT

Artikeltaggar

BankkontoEkonomiFörsäkringskassanHus och hemHushållPensionsmyndighetenSvenska kraftnätSwedbank

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.