Hoppa till huvudinnehållet

Sågs som ett storlöfte – ska hitta tillbaka i Degerfors: ”Född till målvakt”

Publicerad:
Sondre Rossbach ansågs tidigt vara ett storlöfte men de senaste säsongerna har karriären gått i stå. Nu hoppas han hitta tillbaka i Degerfors.
Sondre Rossbach ansågs tidigt vara ett storlöfte men de senaste säsongerna har karriären gått i stå. Nu hoppas han hitta tillbaka i Degerfors. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Han ansågs vara en av Norges mest lovande målvakter och fick stort förtroende i U21-landslaget. Dessutom fanns ett erbjudande från Manchester United på bordet.

Nu är norrmannen Sondre Rossbach i Degerfors för att få utvecklingen i rätt riktning.

Redan som 17-åring fick Sondre Rossbach debutera i Odds BK och ett drygt år senare hade han tagit över som nummer ett i klubben.

Han ansågs vara ett stort löfte och storklubbar hade redan innan flytten till Odds 2011 visat stort intresse för målvaktslöftet.

Någon flytt blev det aldrig för Rossbach som trots att han bara är 26 år spelat över 200 matcher för klubben.

– Att hantera press är en del av fotbollen, jag fick spela väldigt tidigt och har samlat på mig mycket erfarenhet även om jag inte är en gammal målvakt. Som målvakt är det också väldigt viktigt med speltid, det har jag alltid haft utom den senaste tiden, säger han och fortsätter:

– Då blev det naturligt för mig att stanna kvar.

Tränad av sin pappa

Kanske var det inte så konstigt att han föll för att bli målvakt – och dessutom blev en väldigt duktig sådan. Pappa Einar Rossbach blev årets målvakt i Norge 1990 och har mängder av matcher från högstaligan i hemlandet.

Det hann bli sex landskamper innan han avslutade karriären med sejour i danska Silkesborg. Därefter har han bland annat varit målvaktstränare för Odds BK i mer än tio år.

Där han bland andra drillade sin son tills han lämnade uppdraget 2020.

– Jag blev född till målvakt, skrattar han.

– Jag hade en väldigt bra tränare som liten och kunde lära mig av hans erfarenheter. Det gjorde mig till målvakten jag är, äpplet faller inte långt ifrån trädet. Men han slutade som målvakt innan jag hann se honom på riktigt, jag har bara sett honom i någon enstaka match när han gjort tillfällig comeback.

Det har inte blivit särskilt många klubbyten genom karriären och Rossbach ser fram emot att vara utlånad en hel säsong.
Det har inte blivit särskilt många klubbyten genom karriären och Rossbach ser fram emot att vara utlånad en hel säsong. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT

”En go klubb”

Rossbach har de senaste veckorna varit något av ryktenas man. Först ska han enligt uppgifter till Sportbladet ha tackat nej till Degerfors.

– Vi pratade ett tag, sen blev det konkret de sista dagarna.

På tisdagskvällen kom han till Sverige och på onsdagen genomförde han en medicinsk undersökning.

– Jag har inte hunnit se så mycket, jag bodde på hotell i Örebro och har bara hunnit träffa några i klubben och tränarna. Det verkar vara en go klubb, ett samhälle som pratar fotboll och jag ser fram emot att spela matcher och bidra till att, som vi säger i Norge:

– Bita ifrån oss i allsvenskan.

Rossbach har under många år varit nummer ett i sin norska klubb men fått stå tillbaka för svenska succémålvakten Leopold Wahlstedt som till och med letat sig i svenska landslaget. Wahlstedt var med när landslaget nyligen var på januariturné i Portugal.

Men bekräftade nyligen för Fotbollskanalen att norska storklubben Bodö/Glimt lagt ett bud. Det ska även finnas intresse från La Liga-klubben Villareal. Rossbach kommer dock oavsett om Wahlstedt lämnar spela för Degerfors genom hela 2023.

– Det är absolut fint att veta att man ska vara på samma ställe, nu är det fullt fokus på Degerfors i år och jag hoppas det blir en bra säsong för oss, säger han.

Prisad målvakt klar för Degerfors – Werner flaggar för fler värvningar inom kort

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrFotbollSondre Rossbach

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.