Hoppa till huvudinnehållet

De rödgröna vill byta styrning inom hemtjänsten: ”Ett nytt, modernt arbetssätt”

Publicerad:
Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Att stärka kärnverksamheten och ge medarbetarna mer inflytande över sin egen arbetssituation.

Det vill det rödgröna styret i Karlstad uppnå genom ett pilotprojekt, med mål att komma ifrån minutstyrningen inom hemtjänsten.

Det rödgröna Karlstadsstyret presenterade under torsdagen förslag på ett politiskt initiativ i vård- och omsorgsnämnden, om en mer tillitsbaserad styrning inom hemtjänsten.

– Idag har vi en minutstyrning inom hemtjänsten som innebär att biståndskontorets beslut om insatser omvandlas till en genomsnittligt beräknad tidsresurs i utförarledet, det ligger sedan till grund för planering och schemaläggning. Det betyder att personalen lätt hamnar efter i tidsschemat om något oväntat inträffar. Vi vill nu titta på om vi kan komma från den här minutstyrningen, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Stefan Jonsson (S) i ett pressmeddelande.

Syftet bakom förslaget är att aktivt arbeta med samverkan och helhetsperspektiv på varje beslutsnivå, samt bygga tillitsfulla relationer mellan chefer/medarbetare och medarbetare/medborgare.

– Det här pratade vi mycket om i valrörelsen, så det känns väldigt bra att vi nu kan lägga det här initiativet tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet. Det här blir ett nytt, modernt arbetssätt för att förbättra de anställdas arbetsmiljö och göra oss attraktivare som arbetsgivare, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Vård- och omsorgsnämnden ska fatta beslut i frågan den 25 januari.

Artikeltaggar

HemtjänstKommunstyrelsenLinda LarssonOmsorgPolitikVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.