Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjar: Ingen återkomst för Färjestads guldhjälte – stannar i Schweiz

Publicerad:
Jacob de la Rose målfirar tillsammans med Michael Lindqvist och Marcus Nilsson i semifinalen mot Rögle.
Jacob de la Rose målfirar tillsammans med Michael Lindqvist och Marcus Nilsson i semifinalen mot Rögle. Foto: MATHILDA AHLBERG

Färjestads förhoppningar om att kunna locka hem Jacob de la Rose till nästa säsong går i stöpet.

Enligt flera av varandra oberoende källor är värmlänningen överens med Fribourg om en kontraktsförlängning.

– Han är en spelare jag vill behålla, säger klubbens tränare och GM Christian Dubé till Blick.

Färjestads Rickard Wallin vill ogärna kommentera spelare i andra klubbar.

Men den här hösten har han gjort tre undantag, just eftersom det varit så givna transfermål för Färjestad.

Först Magnus Nygren och Jacob de la Rose – sedan Gustav Rydahl.

Alla tre spelare med en så tydlig FBK-koppling att Wallin utan omsvep medgivit att han gärna skulle se alla tre i FBK nästa säsong.

Nygren sa upp sitt optionsår och skrev på för FBK, kring Rydahl – som fortfarande väntar på att få göra NHL-debut borta i Nordamerika – har Wallin varit tydlig om att besked lär dröja ett tag då NHL-lagen inte är lika långt framme i sin planering.

Stannar i Schweiz

Men det tredje namnet, Jacob de la Rose, det kan nu strykas från listan på potentiella hemvändare till säsongen 23/24.

På tisdagen det började sippra ut uppgifter från schweizisk media, mer specifikt från Fribourgbaserade tidningen La Liberté, om att Fribourg vill ha tre importcentrar i lagbygget nästa säsong – och att coachen och general managern Christian Dubé såg Jacob de la Rose som en av dem.

Och enligt VF-sportens källor är det exakt så det blir.

Fribourg och Jacob de la Rose ska vara överens om en kontraktsförläning som gör att Arvikacentern – som under säsongen i Färjestad växte ut till en publikfavorit på vägen till SM-guldet – blir kvar i klubben även nästa säsong.

Till schweiziska tidningen Blick säger Dubé:

– Jag kan bekräfta att vi för diskussioner med honom. Men jag vet också att jag inte är den ende som gör det. Ett beslut borde tas snart.

Tidningen skriver även att de la Rose nobbat ett erbjudande i Sverige, just eftersom hans önskan är att stanna i Schweiz där ett nytt tvåårskontrakt nämns som den mest troliga längden på en förlängning.

– Du verkar veta mer än jag vet, säger värmlänningen till Blick och fortsätter:

– Jag håller på och tänker på framtiden, men framför allt fokuserar jag på den nuvarande säsongen och de viktiga matcherna vi har framför oss.

Kan Elie bli kvar?

Återstår att se vad de la Rose-beskedet får för följdeffekter.

Hade både han och Gustav Rydahl vänt hem, då hade det det varit svårt för Rickard Wallin att få plats med Remi Elie, som innan skadan i helgen växt ut till en bärande FBK-kraft, i lagbygget nästa säsong.

Kanske kan nu möjligheten finnas att titta på en förlängning med kanadensaren.

Sett till naturliga centrar har Färjestad kontrakt med Linus Johansson och Marcus Westfält över 23/24, dock har Johansson nu klausuler i sitt långtidsavtal som ger honom möjlighet att bryta det för till exempel spel i Schweiz.

Dessutom har Victor Ejdsell även han avtal över nästa säsong medan kontrakten går ut för Elie, Patrik Lundh, Jasse Ikonen och Jonathan Andersen som är de övriga centeralternativen i den nuvarande truppen.

Även Virtanen stannar?

På tal om FBK-guldhjältar i Schweiz: Förutom Jacob de la Rose lämnade även Jesse Virtanen Färjestad efter SM-guldet – även han för ett ettårskontrakt men i det fallet med Ambri-Piotta.

Och Virtanen har övertygat i National League, 26 (7+19) poäng på 39 matcher placerar Virtanen på en sjundeplats i backarnas poängliga i NL.

Och precis som Jacob de la Rose, ser han nu ut att bli kvar.

– Att förnya kontraktet? Jag pratar om det med klubben. Det är förhandlingar men jag kan inte prata så mycket om det. Det vore att ta ut något i förskott, säger 31-åringen till Corriere del Ticino skriver Hockeysverige.

Uppgifter: Fribourg vill ha kvar de la Rose – som öser in poängEtt år på posten – Wallins plan: ”Vill han till Europa – vill vi ha honom här”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrGustav RydahlIshockeyJacob de la RoseNHLRickard WallinSchweiz

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.