Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen försvarar förbundskaptenens petning: ”Hade varit tjänstefel”

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Oskar Brandt siktade på en VM-start men har nu fått ladda om för EM.
Oskar Brandt siktade på en VM-start men har nu fått ladda om för EM. Foto: KALLE PARKKINEN

En sjukdomsperiod följt av kort uppladdning på hög höjd skapar tuffa förutsättningar för bröderna Oskar och Viktor Brandt.

Inte minst en stor ovisshet inför EM-premiären i Lenzerheide.

– Jag har väl mest dåliga erfarenheter från hög höjd, säger Oskar Brandt.

Uppladdningen fram till EM har skilt sig åt en del för bröderna från Karlstad. Äldre brodern Oskar fick tidigt chansen på världscupen och har gjort flera tävlingar med siktet inställt på VM.

Viktor Brandt som har en plats i utvecklingslandslaget har å sin sida siktat på EM sedan i somras.

Oskar Brandt var i början av december vid tävlingarna i Kontiolahti på väg mot en riktig fullträff. Efter snabb åkning och ett perfekt liggande skytte var Brandt med i toppen. Då sköt han fyra bom i stående och dagen var förstörd.

När VM-truppen nyligen presenterades stod det klart att han inte fanns med – men herrsidan skulle ändå få värmländskt representation. Det efter att Emil Nykvist, från Sunne, under början av januari imponerat och plockat världscuppoäng.

– Jag tycker uttagningen var rättvis, det hade varit tjänstefel att inte ta ut Emil som gjort stabila resultat. För egen del har jag haft chansen, som i ”Kontio” där jag hade något stort på gång men sköt bort mig. Jag har inte tagit chansen och dessutom varit sjuk, så uttagningen var helt rättvis, säger han.

”Ett första steg”

Sjukdomen kom olägligt för Brandt som visade fin åkform i samband med tävlingarna Bresno-Osrblie några dagar före. Där slog han till med bästa tid på sträckan under mixedstaffetten när Sverige slutade på tredjeplats.

Landslaget anlände till Lenzerheide på måndagen och på den höga höjden vågar Oskar Brandt inte sticka ut hakan kring hans möjligheter.

– Jag vill gärna göra en push från start och känna mig snabb, det är svårt att göra på höjd utan att det slår tillbaka. Det blir en svår kompromiss för egen del, jag kände mig ganska ansträngd när vi tränade trots att jag inte upplevde att vi åkte fort. Jag pratade med Johannes (förbundskapten) om det och vi ser tisdagens distanslopp som ett första steg mot tävlingarna i slutet av veckan, säger han.

Siktat mot EM

Viktor Brandt blev precis som stora delar av landslaget sjuk i samband med tävlingarna i Pokljuka. För honom har hela sommarträningen och även början av säsongen varit med EM i åtanke.

– Helt klart, det har varit mitt stora mål som åkt mycket IBU-cupen. Jag tror också att distansen passar mig bra, förra året sköt 19 av 20 och vet vad jag kan. Men resultatmässigt är det jättesvårt att veta.

EM har varit Viktor Brandts stora mål hela säsongen.
EM har varit Viktor Brandts stora mål hela säsongen. Foto: JOHANNA WALLEN

Många åkare som normalt kör på världscupen brukar också ställa upp på EM när det vankas medaljer.

– Jag vet att det är några världscupnamn med, men återigen, det är jättesvårt att veta. Jag hoppas att jag sluta topp 30 på distansen åtminstone.

Tror du också på tuffa förutsättningar?

– Det tror jag säkert det kan bli. Ladda på lågland förkyld, sen åka upp hit.. det kan bli vad som helst. Men jag ska försöka hålla bästa fokus på vallen, den är ju ändå ganska lik lågland, ler Brandt.

Artikeltaggar

IBU-cupenOskar BrandtSkidskytteSportViktor Brandt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.