Hoppa till huvudinnehållet

Sista dagarna efter 18 år i city för Uno: ”Väldigt blandade känslor”

Publicerad:
Efter nästan 18 år i de rymliga lokalerna på Västra Torggatan är det dags för personal, ungdomar och inventarier att flytta en kilometer norrut. 31 januari är sista dagen för Uno i city.
Efter nästan 18 år i de rymliga lokalerna på Västra Torggatan är det dags för personal, ungdomar och inventarier att flytta en kilometer norrut. 31 januari är sista dagen för Uno i city. Foto: Tommy Andersson

Sedan 2005 har ungdomarna haft 2 000 centralt benägna kvadratmeter att breda ut sig på. Om bara några dagar är den tiden förbi. Uno flyttar till Sundsta – och till blott en dryg fjärdedel av dagens ytor.

– Ibland känns det ju nästan trångt här...vi får se hur det går, säger Fredrika Andersson Johansson, 17.

När Uno invigdes i februari 2005 var det efter årtionden av stundvis het debatt och eldfängda krav från stadens ungdomar. Plötsligt fanns ett modernt inrett, superrymligt ungdomens hus mitt i residensstaden. Med danslokal, scen, skapandeverkstad, café och mycket annat att erbjuda.

Henric Thåg, i dag en av de anställda på Uno, var på den tiden en av alla som gladdes:

– Jag gick i ettan på gymnasiet då och började hänga där direkt. För min generation blev det en enormt viktig plats, särskilt för dem som inte höll på med idrott. Själv var jag mycket inne på urban art och graffiti.

De första åren utnyttjades lokalerna i princip till max, men på senare år har saker och ting ändrats en aning. Sunna Johansson som varit med sedan 2010 kan se skillnaden:

Cattis Lindberg och Sunna Johansson ser med blandade känslor fram mot flytten. ”Det blir en omställning, men förhoppningsvis kan det ge nya spännande samarbeten”.
Cattis Lindberg och Sunna Johansson ser med blandade känslor fram mot flytten. ”Det blir en omställning, men förhoppningsvis kan det ge nya spännande samarbeten”. Foto: Tommy Andersson

– Ja, dels har ju tekniken exploderat, ungdomarna lever sina liv väldigt mycket mer på nätet nu. Dels hade vi pandemin som gjorde att vi fick stänga en period och det har varit mycket färre arrangemang. Det har inte riktigt hämtat sig igen efter det.

Beslutet att flytta verksamheten Till Sundsta idrottshus – till den gamla matsalen, närmare bestämt – har kritiserats. Där blir det 550 kvadratmeter och plats för maximalt 75 ungdomar, medan det tidigare fått plats långt över 500 ungdomar på 2 000 kvadrat i city.

Cattis Lindberg uttrycker sig diplomatiskt:

– Det är blandade känslor helt klart, men vi får helt enkelt gilla läget. Det går heller inte riktigt att jämföra kapaciteten rakt av: över 500 har vi bara tagit in i samband med konserter och spelningar här, och det kommer vi inte att ha borta på Sundsta.

Var kommer de att bli av framöver?

– Man kan tänka sig Arenan i Bibliotekshuset, till exempel. På sommaren kanske man kan hitta platser utomhus. Vi vill också gärna hitta samarbeten med andra föreningar och organisationer.

Alli-Hannad Osman och Fredrika Andersson Johansson ser både för- och nackdelar med flytten. ”Frågan är om lika många kommer att ta sig ut till Sundsta”, funderar Fredrika.
Alli-Hannad Osman och Fredrika Andersson Johansson ser både för- och nackdelar med flytten. ”Frågan är om lika många kommer att ta sig ut till Sundsta”, funderar Fredrika. Foto: Tommy Andersson

17-åringarna Fredrika Andersson Johansson och Alli-Hannad Osman ser också både för- och nackdelar med flytten.

– Vissa kvällar är det ganska trångt här i cafédelen redan i dag, frågan är hur det funkar på så mycket mindre yta sen. Och det är ju en bit ut till Sundsta – många i min ålder möts upp på Stora torget, frågan är om de kommer ta orka ta sig ut dit. Vi får väl se, menar Fredrika.

– Jag tror ändå det kan bli bra, det finns ju många föreningar i huset. Till exempel BK 1925, där jag är med och boxas. Jag vill gärna bli instruktör på Uno om ungdomar kommer och vill testa på. Dessutom finns flera skolor i närheten, säger Alli-Hannad.

Enhetschefen Monir Ben Bouchta hoppas att ungdomarna tar sig till de nya lokalerna på Sundsta, även om de blir betydligt mindre. Invigningen blir av i slutet av mars.
Enhetschefen Monir Ben Bouchta hoppas att ungdomarna tar sig till de nya lokalerna på Sundsta, även om de blir betydligt mindre. Invigningen blir av i slutet av mars. Foto: Tommy Andersson

Sista öppna dagen i stan är 31 januari – och en dryg månad senare smygs verksamheten igång på Sundsta. De inventarier som inte får plats ska antingen användas på andra fritidsgårdar eller återbrukas på något sätt.

Även om det inte går att få in en scen i de nya lokalerna blir det plats för en danssal, studio, replokal, skaparverkstad och ett större ”vardagsrum” med café.

– Invigningsdatumet är preliminärt den 29 mars, säger enhetschefen Monir Ben Bouchta.

Efter 18 år i centrum flyttar UNO i månadsskiftet januari-februari till Sundsta idrottshus.
Efter 18 år i centrum flyttar UNO i månadsskiftet januari-februari till Sundsta idrottshus. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

ÅterbrukFritid och livsstilFritidsgårdarGraffitiHenric ThågKarlstadKarlstads kommunSamhälleSkolorStora torgetSundstaUno

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.