Nu finns det en förbindelse över Klarälven mellan Råtorp och Färjestad.
Men tvärtemot vad en del tror är det inte den riktiga Färjestadsbron.
– Nej, det är en arbetsbrygga som behövs att kunna bygga den permanenta bron, säger Stefan Prochazka, kommunens projektledare.
Det är inte bara till VF som folk hört av sig med frågor om bron – eller rättare sagt arbetsbryggan – som sträcker sig från Råtorp till Färjestad. Frågor som: är den inte väl låg?
– Vi har också fått frågor, både internt och från medborgare, säger Stefan Prochazka och berättar att ingen del av den riktiga bron är än så länge synlig för blotta ögat.
– Vi har gjort pålningen för de permanenta landfästena, men de är övertäckta nu, säger han.
Bygget håller tidsplanen som innebär att Färjestadsbron, som den officiellt är namngiven till, ska stå färdig den 20 oktober. Arbetsbryggan kan stå kvar till i början på november.
– Det är tveksamt om vi hinner riva den på tre veckor, utan det tar nog ytterligare nån vecka.
Enligt en dom från mark- och miljödomstolen får det inte förekomma någon vattenaktivitet mellan mars och 30 september.
– Så det är först den 1 oktober som vi kan börja att riva den.
Just nu håller man på att bygga balkonger för den jättelika maskinen som ska borra ner stålrörspålarna för de sju mellanstöden till gång- och cykelbron.
– Balkongerna behövs för att maskinen ska stå i rätt läge, säger han.
Maskinen ska borra i sex i veckor. Därefter ska balkarna komma på plats för att binda samman stöden. Själva brodelarna kommer som en byggsats och skjuts på plats från arbetsbryggan. Delarna är 37 meter långa.
– Det sker först i sommar, säger Stefan Prochazka.
Färjestadsbron blir 290 meter lång och varierar i bredd mellan 5,3 och 7,3 meter. Underlaget består av en gallerdurk med en ramp i mitten för att underlätta för djur. Bron får en fri vattenhöjd på fyra meter.